feb 192013
 

Synology De leukste vragen om te krijgen zijn de vragen die je eigenlijk toch al had, maar nog niet meteen een antwoord op had/hebt. Dat geeft je namelijk een extra reden om het uit te zoeken. Moet je daar natuurlijk wel ook weer niet té lang bij stil blijven staan. Is een NAS (een Network Attached Storage) handig voor thuisgebruik en waar moet je op letten bij aanschaf ervan?

Nou, die eerste vraag is een gemakkelijke om te beantwoorden: jazeker, als je een gezin hebt (maar waarschijnlijk ook wel als je alleen woont) dan is een NAS zeker aan te raden. Ik heb er vijf jaar geleden eentje aangeschaft en ik zou hem niet meer kwijt willen. Want in die vijf jaar is het aantal apparaten dat er gebruik van maakt toegenomen maar ook het aantal personen. Want inmiddels gebruiken alle vier de leden van ons gezin die NAS. Onze kinderen hebben weliswaar nog geen eigen laptop, maar wel een eigen inlogaccount op de laptop die ze delen. En daarmee hebben ze ook hun eigen “mijn documenten” map. En die staat niet op de laptop, maar op de centrale NAS. Dat geldt ook voor mijn echtgenoot, die daar vanaf haar eigen laptop gebruik van maakt. En ook ik heb er een map, al heb ik ook veel materiaal in Dropbox staan. Maar de NAS is de centrale plek voor belangrijke documenten, scans van rekeningen, de digitale foto’s etc.
Vervelend is dat die NAS eigenlijk al ruimschoots uit zijn jasje gegroeid is. De verschillende video’s die ik maak tijdens het fietsen op de MTB of op de weg staan uitsluitend op mijn desktop, die passen er niet bij. Eigenlijk ben ik dus (ook) toe aan een nieuwe NAS.

Voor wat betreft de aanschaf van een nieuw apparaat is het voor mij eigenlijk heel gemakkelijk. Dat wordt weer een Synology. Ik weet dat ik vast geld kan besparen door een ander merk te kiezen, maar de gebruikersvriendelijkheid van de Synology-interface en de continue doorontwikkeling van hun producten maakt dat ik niets anders wil.
Daarna wordt het wat moeilijker, want Synology heeft een groot scala van producten. Duidelijk is in ieder geval dat het geen systeem wordt met maar één harde schijf (alles met een 1 achter de letters DS valt dus af) want dan weet ik zeker dat ik alles kwijt ben bij een crash. Nu heb ik een DS207+ met 2 schijven. Ik schreef twee jaar geleden over de Synology DS1511+, die geen 15 schijven, maar 5 schijven aan kan. Die is er niet goedkoper op geworden, maar zijn opvolger, de DS1512+ moet nu, zonder schijven, €726,- kosten en gevuld met 5 x 4TB schijven maar liefst €1.721,- (ok, dan krijg je dus 5TB meer voor hetzelfde geld als 2 jaar geleden). En heb je daar niet genoeg aan, er is ook de DS1812+ met plaats voor 8 schijven. Dan koop je voor €2.481,- een monster met 8 x 4TB aan opslag.

Waar ligt het ideale punt?
Lees verder….