Mag het een Terabyte meer zijn?

Toen ik begin 2008 de Synology 207+ kocht vond ik 686,4GB aan veilige (RAID-1) opslag al heel wat. Toen was meer ook niet echt betaalbaar.

Nou kun je er over discussiëren of de Synology DS1511+ wel al zo betaalbaar is op dit moment. Want het apparaat zelf kost $900,- (zo’n € 685) zonder schijven. Wil je hem helemaal vullen met 5x3TB schijven dan ben je nog zo’n 5x €206,- = €1.050,- kwijt.

Maar dan heb je voor zo’n €1.700,- thuis de beschikking over 15 Terabyte opslag! Gebruik je RAID-5 dan hou je effectief 12 Terabyte over voor veilige opslag. Dat is iets meer dan bij bijvoorbeeld losse externe schijven van een Terabyte per stuk, maar die zijn in deze aantallen dan ook niet meer handelbaar. En je moet er dan niet aan denken dat er een schijf stuk gaat. Als er nu een schijf stuk gaat dan kun je die er meteen uittrekken en vervangen zonder de DS1511+ uit te hoeven zetten en zonder dataverlies.

Beetje overkill voor thuis? Wellicht nu nog wel voor de meesten van ons, maar ik verwacht niet lang meer. En het bevestigd alleen maar dat opslag eigenlijk niets meer kost.

0 0 stemmen
Bericht waardering
2 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
Hans Bastiaan
13 jaren geleden

Heb je deze synology al gekocht?
Ik ben zelf al tijden op zoek naar een goed systeem en twijfel nu erg tussen storage in de cloud en zo’n synology. Je kunt nu in de cloud al voor redelijke prijzen storage ‘huren’. 12 Tb is waarschijnlijk de komende tijd nog onbetaalbaar in de cloud.