apr 292012
 

We waren vanmiddag in Eindhoven bij de laatste dag van de RoboCup Dutch Open. De kinderen (en wij zelf) konden aan de slag met LEGO Mindstorm NXT. Dit gebeurde met de RoboPAL4NXT. De workshop, die ik zelf een paar jaar geleden al eens bij een conferentie had meegemaakt, omvat een samengevat deel van de totale doorlopende leerlijn die hiervoor opgezet is (zie ook dit uitgebreide overzicht).

Er waren ook voldoende Pleo’s aanwezig voor de kinderen die daar mee wilde spelen (en voorzichtig knuffelen) en er waren beeldschermen die 3D beelden konden weergeven zonder dat je daarvoor een bril op moest zetten. Die waren beter dan wat ik daar tot nu toe van gezien heb, maar het blijft een vreemd effect, vergelijkbaar met die 3D vellen die je wel in de winkel kunt kopen. Op het ene moment zie je nog geen 3D en dan opeens wel. Ik was het dan ook niet helemaal eens met de opmerking dat je van deze schermen géén hoofdpijn zou krijgen.

Hoogtepunt van de middag was uiteraard de finale tussen Iran en Nederland in de Middle Size League. Dan gaat het om voetballende robots. Je kunt hem hierboven integraal terug kijken. Ik zal niet verklappen wie er wint… 🙂

p.s. voor wie het niet in de gaten heeft: dit zijn autonome robots, ze worden dus niet op afstand bediend of zo, de robots nemen beslissingen op basis van wat ze zien op het veld.

Windows op een iPad [Jailbreak]

 Gepubliceerd door om 21:58  iOS, Tip, Tools
apr 282012
 

Quasar [jailbreak] Nee, ik heb het hier niet over het bekende product van Microsoft. Dat kun je al lang (via omwegen) beschikbaar krijgen op je iPad. Nee, het is veel erger. De Quasar tweak die Pedro Franceschi gemaakt heeft, zorgt er voor dat je meerdere apps op je iPad in vensters naast/over elkaar kunt laten draaien.

De tweak is uiteraard alleen via Cydia te verkrijgen, je zult je iPad dus van een jailbreak moeten voorzien. En goedkoop is hij niet: $9,99 (€7,79 als je PayPal gebruikt).
Maar dit was zo ontzettend tegen alles waar Apple en de iPad voor staan, dat ik niet anders kon dan hem aanschaffen.

Ik moet zeggen, hij werkt eigenlijk best aardig.
Lees verder….

apr 272012
 

Google Drive Google Drive heeft (minimaal) één belangrijk nadeel ten opzichte van DropBox, Box.net en SkyDrive: er is nog geen client beschikbaar voor de iPhone en de iPad. En laat dat nou net een heel belangrijke reden zijn waarom ik DropBox gebruik: om bestanden op de iPad te openen (en ook om foto’s weer van iPad/iPhone op mijn laptop te krijgen).

Voor wie niet zonder Google Drive kan of wil, is er een workaround: GoodReader. Ik zou de applicatie er niet speciaal voor aanschaffen, daar is €3,99 nou toch ook weer wat veel voor, maar als je hem toch al hebt, dan kun je hem gebruiken om toegang te krijgen tot je Google Drive. GoodReader heeft namelijk Google Documents ondersteuning. En Google Documents is nu Google Drive. De API is hetzelfde gebleven, dus voor GoodReader is er niets gewijzigd.

Oh, voor wat betreft de naam in de screenshot: omdat je een netwerkverbinding een eigen naam kunt geven, kún je hem natuurlijk ook gewoon “Google Drive” noemen!

(getipt door GottaBeMobile)

apr 262012
 


Tja, als de machtigste geek op deze aarde er al lol mee heeft, wie ben ik dan eigenlijk nog om het nut van het aanschaffen van de Sphero ter discussie te stellen? Toch heb ik nog niet meteen mijn credit card te voorschijn gehaald om $159,99 (zo’n €120,- inclusief verzendkosten en douanekosten) te betalen.

Eerst maar eens wachten totdat die Romotive eindelijk gaat rijden, voordat ik nieuwe gadgets die ik met een iPhone moet besturen in huis haal. Maar de Sphero ziet er op zich wel geinig uit.
Lees verder….

apr 262012
 

Ik had hier eigenlijk een serieus bericht van willen maken waarbij ik dan zou uitleggen dat het belangrijk was om de harde schijven die je gebruikt goed leeg te maken voordat je je computer/laptop of alleen die harde schijf verder verkoopt of retour geeft (in geval van een laptop van je werkgever).

En daarbij had ik dan een afbeelding willen plaatsen van de “Drive eRazer Ultra“, een apparaatje dat als enige doel heeft om dat leeg maken voor jou te doen op een manier die zeker weten goed is. Je betaalt dan $249,- +$56,60 verzendkosten, dus erg goedkoop is het niet, maar als je het op zeker wilt spelen (bijvoorbeeld als bedrijf dat werkt met vertrouwelijke data), dan kan dat dus.

Maar dat kwam er allemaal niet van omdat de eerste reageerder bij Gizmodo (waar ik het bericht tegen kwam), bovenstaande animated gif plaatste. En zeg nu zelf: hoe vaak ben je de lijn van dit verhaal al kwijt geraakt omdat je ogen steeds weer getrokken werden naar nóg een nieuwe ton die door die shredder verslonden werd? 😉

Pecha Kucha voor op de iPad

 Gepubliceerd door om 20:24  Tip, Tools
apr 252012
 

Pecha Kucha op de iPad OK, ik ga iets doen waar ik een hekel aan heb: naar iets verwijzen waarvan ik zelf met geen mogelijkheid weet/wist te achterhalen hoe het werkt. Maar ja, het werkt, en dat is al heel wat. Het gaat hier om een Keynote template voor op de iPad waarmee je ook die kunt gebruiken voor een Pecha Kuche presentatie. Voor PowerPoint en de ‘gewone’ Keynote waren er al sjablonen (zie hier). De iPad-versie kun je hier downloaden.

Ik wist dus niet dat het kon, maar heb niet kunnen achterhalen waarom het in deze sjabloon werkt. Ik zie dat de teller een filmpje is met een zwarte achtergrond, dus alleen bruikbaar op zwarte sjablonen. Maar wat er nou voor zorgt dat Keynote naar de volgende dia gaat als hij bij 20 seconden is? Ik weet het nog steeds niet, dus als je me uit mijn lijden kunt verlossen, laat het weten in de reacties!

(getipt door Mats Eglin via Fons van den Berg)
Lees verder….

apr 252012
 

Sinds vandaag vindt in Eindhoven in het Indoor Sportcentrum van de TU/e de RoboCup Dutch Open plaats. Je kunt ook de komende dagen nog gratis de wedstrijden en demonstraties bijwonen. Op de website kun je via een live stream ook op afstand meekijken. Op dit moment heeft Duitsland net een oefenwedstrijd met 2-0 van Japan gewonnen. De wedstrijden worden van commentaar en toelichting voorzien, dus ook als je nog niets van voetballende robots weet, moet je ze goed kunnen volgen.

Morgen gaan de wedstrijden verder om 8:30 uur. Op de verschillende dagen zijn er ook demonstraties en workshops. Daar vind je onder andere de Nao die je hierboven ziet.
Lees verder….

apr 242012
 

eBook cover Ik heb voor de workshop over Elektronische Boeken in het Onderwijs die ik vanmiddag verzorg een update gemaakt van de handleiding die ik in 2009 gemaakt heb over het maken van elektronische boeken.

Doordat ik (ook) nu maar beperkte tijd had om de handleiding te updaten heb ik een aantal keuzes moeten maken. Het is vanmiddag een groep waarvan ik heel precies weet wat ze ter beschikking hebben: een iPad 2 en een laptop met een zogeheten nieuwe Fontys werkplek: Windows 7 en o.a. Office 2010.

Voor de handleiding betekent dat, dat ik alle informatie over het maken van elektronische boeken op de Mac er uit gehaald heb (niet bijgewerkt). Je zult er dus geen (uitgebreide) informatie vinden over bijvoorbeeld iBook Author, daar hebben ze namelijk toch geen toegang toe. Dat blijkt overigens wel heel jammer, want voor dat soort interactieve iBooks is er nu eenmaal geen Windows variant die in de buurt komt qua gebruikersvriendelijkheid. Helaas.
Ook nu, net als bij de presentatie, zal het geen lineair van voor naar achter doorwerken van de handleiding worden. Afhankelijk van de vraag zullen we een aantal activiteiten gezamenlijk doen, maar het dient ook als naslagwerk voor na de workshop of als handreiking voor mensen die al tijdens de workshop sneller door willen.

epub_logo Elektronische Boeken in het Onderwijs | Mirror 1 | Via de iBookstore (EPUB 32MB)
pdf_logo Elektronische Boeken in het Onderwijs | Mirror 1 (PDF, 30MB)

[update] Excuus, de links naar de ePUB klopten niet.

apr 242012
 

Vanmiddag verzorg ik een workshop over Elektronische Boeken tijdens de studiedag van onze dienst Onderwijs en Onderzoek. Bijgevoegd zit het presentatiebestand dat ik daarbij zal gebruiken. Waarschijnlijk niet lineair, maar aangezien de workshop 3 uur duurt, is het handig om wat achtergrondmateriaal beschikbaar te hebben.