Windows op een iPad [Jailbreak]

Quasar [jailbreak] Nee, ik heb het hier niet over het bekende product van Microsoft. Dat kun je al lang (via omwegen) beschikbaar krijgen op je iPad. Nee, het is veel erger. De Quasar tweak die Pedro Franceschi gemaakt heeft, zorgt er voor dat je meerdere apps op je iPad in vensters naast/over elkaar kunt laten draaien.

De tweak is uiteraard alleen via Cydia te verkrijgen, je zult je iPad dus van een jailbreak moeten voorzien. En goedkoop is hij niet: $9,99 (€7,79 als je PayPal gebruikt).
Maar dit was zo ontzettend tegen alles waar Apple en de iPad voor staan, dat ik niet anders kon dan hem aanschaffen.

Ik moet zeggen, hij werkt eigenlijk best aardig.

Het is even wennen in het begin. Als je de tweak geïnstalleerd hebt, is hij meteen actief en zijn al je apps tijdelijk uit het geheugen gewist.
Zodra je dan een nieuwe app opstart, dan opent die niet schermvullend zoals je gewend bent, maar in een venster. Onder elk venster zitten drie knoppen: Close, Full Screen en Rotate. Om met de laatste te beginnen: met de Rotate knop kun je de app in het venster roteren. Het lukt nog niet altijd om de app meteen goed om in het venster te openen, maar het maakt het ook mogelijk om een app in portrait modus weer te geven terwijl de iPad in landscape modus gebruikt wordt. Je kunt dan eenvoudig meer applicaties op het scherm plaatsen.

Met de Close knop kun je een applicatie sluiten. Hij verdwijnt dan net als anders naar de achtergrond en is uit de balk onder aan je scherm weer opnieuw op te roepen.
Met de Full Screen knop kun je een venster schermvullend weergeven. Druk je daarna één keer op de Home knop, dan gaat het scherm weer terug naar een venster.
Nog een keer op de home knop drukken en alle vensters verdwijnen naar de achtergrond totdat je bijvoorbeeld een nieuwe applicatie opgestart hebt.

Met de dubbele pijl in de rechteronderhoek kun je de afmetingen van een venster aanpassen. De tekst in het venster en alle knoppen etc. passen zich naar de afmetingen van het venster aan, dat kan er dus voor zorgen dat ze erg klein worden.

De apps blijven allemaal doordraaien, het zal dus een stuk zwaarder zijn voor je accu. Maar het betekende wel dat ik een YouTube video op de voorgrond kon afspelen, terwijl ik kon zien hoe in een ander venster FlickrStackr bezig was met het uploaden van foto’s naar Flickr en Tweetbot bleef netjes de tijdlijn updaten.
Quasar [jailbreak]
De afbeeldingen hierboven laten zien dat het best wel een zooitje kan worden op het scherm. De venster ‘plakken’ nergens, je kunt ze dus gedeeltelijk buiten het scherm schuiven. Maar zo overkwam het mij ook dat ik de onderkant van het venster buiten het scherm kon schuiven en het daarna niet meer terug kreeg. Alleen het killen van de betreffende applicatie en daarna opnieuw openen ervan hielp.
Quasar [jailbreak]
Je kunt de tweak uitschakelen als je hem niet nodig hebt en dus alleen inschakelen als je echt een noodzaak voor deze multitasking optie hebt.

Hieronder zie je een video die door de ontwikkelaar gemaakt is. Je ziet dat de vensters snel en eenvoudig te verplaatsen zijn. Ik kan bevestigen dat het op een iPad 2 ook gewoon zo snel werkt.

Ik betwijfel dat ik de tweak lang actief laat. Daarvoor ben ik inmiddels al té gewend aan de huidige manier van werken en een venster steeds schermvullend is met deze afmetingen van de iPad ook wel zo prettig. Leuk dus dat het kan, leerzaam om te zien, maar niet veel meer.
En jij? Heb jij absoluut noodzakelijke toepassingen hiervoor? Laat het me weten in de reacties! En als je specifieke toepassingen hebt die je graag getest wilt hebben, laat het me ook dan weten. Dan probeer ik het uit.

[update] Ik heb de eerste applicatie gevonden die zich niet wilde schikken in de rotatie zoals door Quasar gekozen: Flipboard gooide zichzelf na elke pagina bladeren in de standaard stand. “Oplossing” zou hier zijn om de iPad anders om te draaien, maar ook dan draaide Flipboard zich steeds weer op de kop. Kinderziektes neem ik aan.

0 0 stemmen
Bericht waardering
1 Reactie
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
trackback

“Windows” op een iPad [Jailbreak]. Nee, niet die van Microsoft. http://t.co/80zCUvQi #ipad #cydia #quasar