mei 312010
 


Het filmpje begon een beetje vreemd. Ik ben niet zo’n The Simpsons fan, dus ik zat niet meteen op het puntje van mijn stoel. Maar hou even vol en kijk wat er gebeurt met het 22 meter lange krijtbord van de Work Club. Het duurde 2 dagen, kostte 20 witte markers (ik had eigenlijk verwacht krijtjes), bestaat uit 288 regels en 7.697 tekens.

Het eindresultaat kun je op deze pagina bekijken.

mei 302010
 

Ruim 2 jaar geleden schreef ik “Ik wil een Ojo!“, naar aanleiding van het in gebruik zien van dat videoconferencing apparaat bij NCIS (ze komen overigens gelukkig na de zomer terug voor een 8e seizoen).

Vreemd genoeg zie ik het apparaat nog steeds wel eens op de achtergrond staan, maar blijkbaar gebruiken ze dat alleen voor interne gesprekken, maar onlangs voerden ze een videoconference uit met Mexico (en intern overigens om de charme van een 3-weg gesprek te demonstreren) met een Cisco 9971 IP Phone. Dat dat geen toeval was, blijkt ook wel uit de speciale pagina die Cisco zelf online heeft met daarop bovenstaand fragment uit de aflevering. Dat heet nou “product placement“.

Zo te zien is de Cisco telefoon niet eens zo vreselijk duur (ruim 600 euro is voor een IP-telefoon met camera tamelijk gangbaar), maar de complexiteit zit hem uiteraard ook hier waarschijnlijk meer in het netwerk (de centrale die er achter hangt) dan in de telefoon. Het toestel heeft SIP-ondersteuning, dus dat zou niet persé een centrale van Cisco zelf te hoeven zijn, je zou ze ook op een Asterisk centrale aan kunnen sluiten en dan zo verder geen geld kwijt zijn aan licenties.

Ik ben benieuwd of we dit ooit in het onderwijs in gebruik gaan zien.

 Reacties uitgeschakeld voor Cisco videoconferencing op NCIS  Tags: ,
mei 302010
 

Het was indertijd een teleurstelling dat Skype op de iPhone standaard niet gebruikt kon worden om via het mobiele 3G netwerk te bellen. Immers, met een “onbeperkt mobiel internet” abonnement van T-Mobile en een iPhone kon je dan heel veel gratis telefoontjes naar andere Skype gebruikers maken.

Skype bleek in de praktijk echter toch niet zo heel handig te zijn op de iPhone omdat het besturingssysteem van de iPhone geen multitasking ondersteunde. En dat betekende dat je Skype niet “open” kon laten staan.

Voor zowel het op de achtergrond kunnen laten draaien als voor het via 3G kunnen Skypen zijn al een tijdje oplossingen beschikbaar. Mits je natuurlijk je iPhone van een jailbreak voorziet. Want die tooltjes zijn niet bij Apple te verkrijgen.

Vanaf augustus 2010 leek de noodzaak hiervan te gaan verdwijnen. Versie 4 van het besturingssysteem voor de iPhone komt dan beschikbaar en die heeft ondersteuning voor het draaiend houden van meerdere applicaties tegelijkertijd. Zonder dat dat meteen de accu van de iPhone zou moeten leegzuigen. VOIP applicaties hoeven niet veel te doen als ze niet actief zijn (dus op de achtergrond open staan). Ze hoeven alleen maar een seintje te krijgen als er een chatbericht of niet telefoontje binnen komt en ze moeten af en toe doorgeven dat ze nog online zijn.

Versie 2.0.0 van Skype op de iPhone gaat daarnaast nu ook officieel ondersteuning bieden aan het bellen via 3G. Maar in plaats van als een noodzakelijke update die long overdue was, ziet Skype ook dit (net als het met meerdere personen videovergaderen) als een optie waarmee ze geld kunnen verdienen. Bij de beschrijving voor versie 2.0.0 staat ook in de Nederlandse App store de vermelding:

Bellen via uw 3G-verbinding. Skype-naar-Skype gesprekken op 3G zijn tot ten minste eind augustus 2010 gratis. Daarna wordt er een klein maandbedrag gerekend (telecomoperatorkosten voor data blijven gelden).

In andere woorden: Je telecomoperator kan je eventueel kosten in rekening brengen voor Skype-naar-Skype via 3G. Dat is logisch aangezien je daar met Skype ook meer dataverbruik veroorzaakt. Maar boven op die eventuele kosten wil Skype maandelijks geld van je vangen. Dus niet per gesprek, zoals bij SkypeOut (waar dat wel weer logisch is), maar elke maand.

Onduidelijk is nog of Skype deze inkomsten moet delen met de telecomoperators, maar dan zouden extra datakosten van die operators voor Skype-gebruik via 3G natuurlijk helemaal uit den boze zijn. In de praktijk betekent het dat je Skype nog steeds alleen via Wifi zult willen gebruiken. Tenzij je écht altijd via Skype bereikbaar wilt zijn op je iPhone.

(getipt door 9to5Mac)

[update] Opvallend, nu staat er “until the end of 2010”. Zouden ze bij Skype geschrokken zijn van alle negatieve reacties die er op zijn gekomen? Ik las op Skype Journal bijvoorbeeld het bericht “Skype lied: iSkype 3G breaks promise” waarbij heel duidelijk gesteld wordt dat “breaking faith with your core brand promise is not the way“.

 Reacties uitgeschakeld voor Skype zoekt nog meer bronnen voor inkomsten: bellen via 3G  Tags: , ,
mei 292010
 

Je weet het, geruchten zijn nooit meer dan dat: geruchten. Maar het gerucht dat Amazon in augustus met een nieuwe Kindle zou gaan komen zorgde in ieder geval voor zó veel vraagtekens wat mij betreft dat ik die even op een rij wilde zetten.

Wat is de Kindle eigenlijk?
Allereerst even de vraag: wat is “de Kindle” op dit moment?
Je het het 6-inch model en het 9,7-inch model (de DX) die beiden tegenwoordig in ruim 100 landen (inclusief Nederland) te koop zijn. Dat zijn “dedicated” eReaders. Apparaten die voornamelijk/uitsluitend voor het lezen van boeken/documenten gemaakt zijn. Beiden maken gebruik van eInk, zijn heel licht (respectievelijk gram en gram) en hebben een accuduur van een week of twee intensief gebruik (zonder de 3G-verbinding). Beiden beschikken over een gratis mobiele internetverbinding en beiden zijn redelijk gesloten. Dat wil zeggen dat rechtstreeks boeken kopen alleen bij Amazon kan.
Daarnaast is de Kindle als software beschikbaar voor de PC, de Mac, de iPhone, de iPod Touch, de iPad, de BlackBerry en (binnenkort) Android.

Concurrentie voor de Kindle is er op dit moment van twee kanten: de andere dedicated eReaders zoals de Nook van Barnes & Nobles en (zeker in Nederland) de Sony eReaders. En natuurlijk is het andere grote bron van concurrentie de iPad van Apple. Heeft geen eInk, slechts 10 uur accuduur, is niet in vol zonlicht te gebruiken, maar heeft een veel hoger sexappeal als gadget, kleur en multimedia, dezelfde afmetingen en bijna gelijke prijs als de DX, en een mooi touchscreen.

Wat kan en moet Amazon hier tegen doen?
Lees verder….

mei 272010
 


Terwijl er inmiddels toch weer sprake is van de mogelijkheid dat de nieuwe iPhone helemaal geen camera aan de voorkant zou kunnen gaan krijgen, komt Fring doodleuk met een update van hun applicatie voor Android uit. Die biedt, mits in gebruik op een voldoende krachtig toestel, zoals de Sprint Evo 4G met Android 2.1, 2-weg videoconferencing. Dat betekent dus dat je video van de andere partij kunt ontvangen én je eigen video kunt versturen.

Nou weet ik dat de kwaliteit van een Fring-verbinding niet altijd zo schitterend is. En als je kunt kiezen tussen een Skype-verbinding op je laptop/desktop met bekabelde verbinding, dan is dat per definitie op dit moment altijd het beste. Maar jeetje, als de hardware en software van en voor de Androidtoestellen zich zo snel blijft ontwikkelen, dan zie ik de toekomst een stuk rooskleuriger in dan een tijdje geleden. Zeker nu in twee weken tijd het aandeel van versie 2.1 van Android binnen de familie met 5% gestegen is.

p.s. In het filmpje komt op het einde een iPhone voorbij die ook 2 videoschermpjes zou moeten hebben, maar dan met de camera de verkeerde kant op. Op dit moment is die update nog niet in de NL App-store aanwezig. Daar staat nu nog de versie van afgelopen december.

Google Wave Sudoku

 Gepubliceerd door om 22:23  Algemeen
mei 262010
 

Google_Wave_Sudoku Nou Google, de toegang tot Wave voor iedereen open gesteld heeft zonder dat je daarvoor een invite nodig hebt, ben ik nog maar weer eens gaan kijken wat Wave te bieden heeft.

Ik moet zeggen, het blijft een moeizame omgeving. Het lijkt op mail, lijkt op Buzz, is het allebei niet. De omgeving is niet altijd heel snel, niet altijd overzichtelijk. Maar toch ook nog wel steeds intrigerend. Zeker bij de wat minder voor de hand liggende invoegtoepassingen.
Lees verder….

 Reacties uitgeschakeld voor Google Wave Sudoku  Tags: , ,

Snagit 24 in 24

 Gepubliceerd door om 15:34  Algemeen
mei 252010
 

Watch live streaming video from techsmith at livestream.com

Ik ga er zeker niet alle 24 uur er bij kunnen zijn, maar bij Techsmith zijn ze weer begonnen aan een serie 24 filmpjes in 24 uur. Deze keer niet over Camtasia Studio, maar over Snagit. Hierboven de live feed met audio en video. Het programma voor de 24 uur staat hier.

[update] De 24 uur zijn inmiddels voorbij, de opnames die gemaakt zijn, staan op deze pagina.

Fontys gebouwen via Layar vinden

 Gepubliceerd door om 07:13  Android, iOS
mei 252010
 

Fontys Layar Layar is een augmented reality browser ontwikkeld hier in Nederland en beschikbaar voor Android toestellen en de iPhone.
Het maakt het mogelijk om realtime data weer te geven op je toestel. Maar dan niet (alleen) zomaar op een kaart / Google Map, maar als ‘overlay’ (extra laag) over het beeld dat weergegeven wordt door de camera van je toestel. Je richt je toestel dus bijvoorbeeld op een huis dat te koop staat en op je toestel zie je de informatie over het huis er overheen. Op de Layar website vind je een overzicht van de beschikbare “Layars”.

Sinds kort staat daar ook een Layar van Fontys tussen. De Layar is gemaakt door een medewerker van Fontys PTH, Frank Niesten samen met een PTH-student, Wouter van Dijk. Ik probeerde de Layar zelf even uit en vroeg bij de PTH na hoe ze e.e.a. gerealiseerd hadden.
Lees verder….

 Reacties uitgeschakeld voor Fontys gebouwen via Layar vinden  Tags: , ,

Van WePad naar WeTab naar WeFlop?

 Gepubliceerd door om 22:33  iOS
mei 242010
 

Resultaten uit het verleden zijn geen garantie voor de toekomst, maar als de resultaten uit het verleden al niet veelbelovend zijn, dan is het uitstellen van de levertijd naar (vooralsnog) 19 september 2010 wat mij betreft dodelijk voor een product.

Ik ben heel benieuwd of we de WeTab ooit op de markt zullen zien verschijnen. Ik hoop het, alle concurrentie voor de iPad is goed, maar wie weet zien we nog eerder de HP WebOS Slate of de nPad van Hugo Leijtens hier in Nederland in de winkels verschijnen.

Er werd een virus gevonden!

 Gepubliceerd door om 19:36  Algemeen
mei 242010
 

Oei, dat is niet het soort mailtje dat je in je mailbox wilt vinden als je net een weekend offline geweest bent: “Het zal wel loos alarm zijn, maar mijn virusscanner begon te loeien toen ik naar een oud bericht van jou ging” schreef Willem Karssenberg.

Ik moet bekennen dat ik ook eerst aan loos alarm dacht, zoeken op “HTML: Script-inf” leverde wel hits op, maar niet direct iets waar ik iets mee kon. Toch maar even kijken op de server. En daar zag ik eigenlijk meteen al dat er iets aan de hand was. De datum/tijd van wijzigen van de PHP-bestanden op de server was namelijk vele te recent. Die server bij Dreamhost wordt namelijk op het moment alleen gebruikt als archief voor de grote bestanden etc. en PHP-bestanden wijzigen heb ik daar al een hele tijd niet meer gedaan.

Het bleek dat een oude hack, eerder al een keer opgetreden als gevolg van het niet direct updaten van een WordPress installatie op de server daar, weer opgetreden was. Alle PHP bestanden waren in de header voorzien van een stuk code die met “<?php /**/ eval(base64_decode(” begon.

Ik heb niet kunnen achterhalen waar of hoe de hacker binnen gekomen is. Het kan zijn dat dit code is die er al een tijdje zat, blijkbaar is het vooral hardnekkig als je het niet volledig (en dus in echt in alle geïnfecteerde PHP-bestanden) weet te verwijderen.

Handmatig is dat echter een hele klus die moeilijk gegarandeerd volledig te doen is.

Daarom was ik ook heel blij dat ik deze website tegen kwam met een beschrijving van een commandoregel die je uit kunt voeren vanaf een SSH-prompt op de server en waarmee je dan gegarandeerd in één keer alle bestanden schoon weet te maken:

for i in `find ./* -name “*.php”`;do  if [ -f $i ];then perl -p -i -e ‘s/.*==”\)\);\?>[^.]*//g’ $i ; perl -p -i -e ‘s/^\n//’ $i ; fi done;

Ik heb het commando uitgevoerd en de PHP-bestanden werden inderdaad netjes opgeschoond. De WordPress versies die op die server zijn inmiddels ook verwijderd of worden voortaan automatisch bijgewerkt door Dreamhost. Nu dus maar hopen dat daarmee ook alle ingangen afgesloten zijn.

En Willem, reuze bedankt voor het seintje!