Cisco videoconferencing op NCIS

Ruim 2 jaar geleden schreef ik “Ik wil een Ojo!“, naar aanleiding van het in gebruik zien van dat videoconferencing apparaat bij NCIS (ze komen overigens gelukkig na de zomer terug voor een 8e seizoen).

Vreemd genoeg zie ik het apparaat nog steeds wel eens op de achtergrond staan, maar blijkbaar gebruiken ze dat alleen voor interne gesprekken, maar onlangs voerden ze een videoconference uit met Mexico (en intern overigens om de charme van een 3-weg gesprek te demonstreren) met een Cisco 9971 IP Phone. Dat dat geen toeval was, blijkt ook wel uit de speciale pagina die Cisco zelf online heeft met daarop bovenstaand fragment uit de aflevering. Dat heet nou “product placement“.

Zo te zien is de Cisco telefoon niet eens zo vreselijk duur (ruim 600 euro is voor een IP-telefoon met camera tamelijk gangbaar), maar de complexiteit zit hem uiteraard ook hier waarschijnlijk meer in het netwerk (de centrale die er achter hangt) dan in de telefoon. Het toestel heeft SIP-ondersteuning, dus dat zou niet persé een centrale van Cisco zelf te hoeven zijn, je zou ze ook op een Asterisk centrale aan kunnen sluiten en dan zo verder geen geld kwijt zijn aan licenties.

Ik ben benieuwd of we dit ooit in het onderwijs in gebruik gaan zien.