In de televisieserie NCIS maken ze er elke aflevering wel gebruik van: videoconferencing. Soms in grote ruimtes met schermvullende beelden, maar heel vaak ook gewoon met een klein beeld tussen twee verdiepingen binnen het gebouw. Het viel me een tijdje geleden eigenlijk toevallig op dat het apparaat dat ze daarvoor gebruikten er anders uitzag en nu opeens een logo liet zien. Even Googlen bracht me al snel bij de Ojo Personal Video Phone. Het is een videotelefoon voor thuisgebruik. Je koopt het toestel (niet goedkoop, de twee modellen kosten resp. $299 en $399) en betaald dan per maand $9,95 aan abonnement.
Je gebruikt het toestel en de dienst gewoon bovenop je normale internet-aansluiting en het apparaat is helemaal ingericht op gebruik door consumenten thuis. Op zich is het wat dat betreft wel een beetje raar dat ook NCIS daar gebruik van maakt (zou het encrypted VOIP ondersteunen?) maar goed het gaat daar natuurlijk ook om gewone product placement (goede reclame).
Ik bleef echter zitten met de vraag “kunnen wij dit in Nederland nu ook en zo ja waarom doen we dit niet meer?”
Houtje-touwtje
Tot nu toe lijkt het aanbod van videoconferencing voor consumenten nog beperkt tot het gebruik van Skype of MSN in combinatie met een meestal losse webcam en headset.
Het opzetten van een videoverbiding vergt dan bij een laptop vaak nog het eerst aansluiten (bevestigen) van de externe webcam, het uit de war halen van de kabels voor de headset en het aansluiten en instellen van het geheel.
Niet echt handig dus als er net iemand belt.
Professioneel
Op het professionele vlak gericht zijn er uiteraard als sinds lange tijd de systemen van Grandstream, maar die missen op zichzelf een belangrijk onderdeel: de dienstverlener.
Bij zo’n toestel moet je namelijk wel een (in geval meestal via SIP) verbinding maken met een server. En anderen moeten weten via welk adres / nummer / aanbieder ze met jouw toestel verbinding kunnen maken.
Technisch soms een leuke uitdaging, maar veel te ingewikkeld voor een gewone thuisgebruiker.
Thuisgebruik
De enige aanbieder voor thuisgebruik die ik in Nederland kon vinden was KPN. Die leveren blijkbaar (o.a.) de Philips VP5500B/KN en VP6500W/KN als onderdeel van hun InternetPlusBellen-pakket. Maar dat is een combinatie van ADSL-aansluiting + videotelefoon. Dat beperkt de inzetbaarheid natuurlijk nogal.
Ook bij de Skype toestellen, een alternatief dat dan weliswaar niet zo open was is als op SIP-gebaseerde telefoons, kon ik er geen vinden die ook videoconferencing deed.
Hoe kan dit nou?
Ik snap het niet. Is dit nu een indicatie dat het opzetten van een stabiele voice + video-verbinding via een thuisnetwerk en internetverbinding (in Nederland) gewoon nog te hoog gegrepen is? Wordt het daarom niet breder aangeboden en hebben wij geen eigen Ojo?
Nieuw is het namelijk allemaal niet. Kijk maar naar deze pagina met berichten over de Ojo, zelfs George W Bush kende het ding al drie jaar geleden.
Is de consument er nog niet klaar voor?
Het zou kunnen, maar ik heb het hier met opzet niet over mobiele toestellen die via UMTS en dure dataverbindingen kleine videomogelijkheden bieden voor als je in de trein zit. Dat dat niets is blijkt wel uit het feit dat ook de iPhone dat niet kan.
Maar het gaat hier gewoon om een toestel met vaste, overzichtelijke kosten. Waarbij het maken van een verbinding net zo eenvoudig is als het intypen van een telefoonnummer. Dat voelt als een gewone telefoon. Dat moet toch te vermarkten zijn, ook in Nederland?
Kortom: Wie springt in dat gat in de markt hier in Nederland? Ik wil namelijk een Ojo kunnen kopen!
Hallo Pierre,
Mooi, zo’n Ojo
Leuk apparaatje, al lijkt het vooral bedoeld voor één op één gebruik, terwijl we in het onderwijs waarschijnlijk vaak meer mensen zullen willen verbinden -een werkgroep of een hele klas studenten- en ik het beeld dus toch graag op een (grote) monitor zou willen zien.
**Complimenten**
M’n complimenten trouwens voor je schrijfwijze: vette kop met korte alinea’s. Ik betrap me er zelf vaak op dat ik teveel zinnen aan elkaar plak zonder enige interval. Dit leest lekker weg!
opmaak edit door Pierre, helaas lukt het vet weergeven in reacties niet helemaal probleemloos
"binnenkort te verwachten: beeldbellen!"
Het is al tientallen jaren te zien op tentoonstellingen over nieuwe technologie, maar het wil maar niet van de grond komen.
Een en ander heeft volgens mij diverse oorzaken:
* de technologische hobbel: het leveren van voldoende kwaliteit voor een aantrekkelijke prijs (zowel wat betreft de hardware als de dataverbinding)
* beeldbellen wordt pas interessant als je gesprekspartners ook zo’n apparaat hebben. Zolang de dichtheid van die apparaten beperkt blijft is het helemaal niet aantrekkelijk om zo’n apparaat te kopen.
* Een en ander zou doorbroken kunnen worden als beeldbellen heel veel toegevoegde waarde zou hebben, maar kennelijk ervaart ‘men’ dat niet zo.
* Hoe je het ook wendt of keert: je zult altijd een los apparaat nodig hebben wat het scherm en de camera bevat. Dat is een beetje in tegenstelling tot de populariteit van het ‘handsfree’ telefoneren.
* En tenslotte: misschien vind ‘men’ het eigenlijk best wel plezierig dat de tegenpartij niet kan zien wat je allemaal aan het doen bent terwijl je met hem/haar aan het bellen bent…
Hoi Michel,
Ja, maar… (verdorie, dat zijn wel heel goede argumenten)
Natuurlijk, er zijn ook momenten op de dag dat ik liever niet via een beeldtelefoon gebeld zou worden, en je lichaamstaal tijdens een telefoongesprek is inderdaad wel eens heel anders dan bij een F2F gesprek.
Maar ben je het dan niet aan het vergelijken met het verkeerde alternatief? Is het dan niet zoiets als zeggen dat radio beter is dan TV omdat je dan tenminste zelf de beelden er bij kunt verzinnen?
De overige argumenten over techniek zijn natuurlijk waar. Ik ben dan ook heel benieuwd naar ervaringen van gebruikers van zo’n beeldtelefoon van KPN.
Ik geloof dat een deel daarvan al gewoon blij is als bellen en internet werkt.
Wat de opmerking van Willem betreft over groepen: Ja, klopt denk ik wel. Maar het voordeel van het gebruik van SIP is dat het mogelijk moet zijn om verbinding te maken met andere systemen.
Fontys heeft inmiddels Click To Meet in gebruik genomen. En hoewel er op de PC variant nog steeds heel veel af te dingen is (alleen beschikbaar voor Windows en alleen via Internet Explorer) hebben we hier de setup al werken zodat ik achter mijn PC kan zitten met een webcam en deel kan nemen aan een CTM vergadering met daarin o.a. mensen die een Polycom roomsystem gebruiken.
Daar zou je dan ook met zo’n telefoon op kunnen inbellen.
Ken jij / kennen jullie de ‘live conferencing’ en de ‘virtueel klaslokaal’ mogelijkheden van Dokeos al? Zie -> http://www.dokeos.com/nl/conf.php
‘Live conferencing’ is behalve als betaalde dienst ook gewoon als open source software te downloaden en installeren.
Een webcam aansluiten en inloggen op een Dokeos site met deze mogelijkheden zijn voldoende om mee te doen. Er is geen extra software aan de kant van de cliënt nodig (er vanuit gaande dat daar de webcam al goed is geïnstalleerd en dat flash in de browser beschikbaar is). Testen? Kijk op http://www.dokeos.com/online/ .
Ik heb de mogelijkheden enkele keren samen met Frits van Dokeos Nederland gedemonstreerd. Het werkt best goed.
‘Live conferencing’ van Dokeos is voor zover ik na ben kunnen gaan gebaseerd op ‘openmeetings’, zie -> http://code.google.com/p/openmeetings/
Een andere open source oplossing is WebHuddle, zie -> http://sourceforge.net/projects/webhu…
Vicus heeft daar een versie van online staan, zie -> https://olc.vicus.nl/
Overigens moest ik net als duimdog/Michel denken aan de videofoons die ik jaren geleden al zag op beurzen of in tentoonstellingen…
Telefonische vergaderen doe ik langzaamaan steeds vaker. Mijn webcam gebruik ik nog steeds vooral experimenteel…
De Dokeos optie kende ik van horen zeggen, maar nog niet mee gespeeld. WebHuddle was helemaal nieuw voor me. Dank je voor de tips, heb ik weer wat uit ze zoeken.
En wat die videotelefoons betreft: geef het nog eens 10 jaar, dan praten we hier vast heel anders over.