SURFnet en Opta naar de rechter

 Gepubliceerd door om 15:14  SURF
aug 072007
 
“Toezichthouder Opta dreigt aan SURFnet een dwangsom van vijfduizend euro per dag op te leggen. De waakhond eist dat het wetenschapsnetwerk zich binnen tien dagen aanmeldt als aanbieder van openbare telecomdiensten.”

(bron)

SURFnet levert de netwerkvoorzieningen (en een aantal diensten daarop) voor (o.a.) het hoger onderwijs. Mijn werkgever is er bij aangesloten en ook mijn ADSL-aansluiting thuis loopt via SURFnet. Dat mag omdat ik medewerker ben van een bij SURFnet aangesloten instelling. Zou ik ander werk gaan zoeken dan verlies ik dat recht. Sinds 2000 zijnde Opta en SURFnet met elkaar in gevecht rond de vraag of het een openbaar of gesloten netwerk exploiteert. Als het een openbaar netwerk is moeten ze zich aanmelden, anders niet. Dat aanmelden kost blijkbaar geld en er zijn regels aan verbonden. SURFnet geeft aan dat zij zich, ook zonder aanmelding al vrijwillig, aan de daar aan verbonden verplichten hebben onderworpen.
Opta is van mening dat SURFnet zich wel moet aanmelden en heeft nu een dwangsom opgelegd. In het document met de volledige mededeling staat te lezen:

“Met de overtreding worden de belangen van andere openbare geregistreerde aanbieders geschonden, die wel een mededeling hebben gedaan en zich daarmee wel houden aan de wet en die in dat verband kosten maken. Doordat SURFnet niet geregistreerd is, kan geen effectief toezicht worden gehouden op de verplichtingen die SURFnet heeft jegens eindgebruikers, zoals de verplichting het netwerk aftapbaar te maken (artikel 13.1 van de Tw)14 en de verplichting om verkeers- en locatiegegevens op bepaalde wijze te verwerken (artikel 11.3 en 11.5 van de Tw). Door het niet naleven van de verplichting tot het doen van een mededeling ex artikel 2.1 van de Tw, verkrijgt SURFnet daarnaast een niet onbelangrijk kostenvoordeel. Naar het oordeel van het college bedraagt dit kostenvoordeel voor SURFnet in ieder geval E 1.000,– eenmalige registratiekosten en – naar verwachting – toezichtkosten van minimaal E 9.181,– per jaar en maximaal E 30.000,–, afhankelijk van de netto relevante omzet van SURFnet.”

(bron)

SURFnet had tot en met 29 juli 2007 de tijd en heeft niet voldaan aan de eis. Er zal uiteindelijk waarschijnlijk een rechter aan te pas moeten komen om te bepalen of SURFnet zich daadwerkelijk moet aanmelden en of ze de dwangsom moeten betalen. Ik moet eerlijk bekennen dat ik niet kan inschatten wie hier gelijk gaat krijgen. Vanuit de plek waar ik zit kan ik er natuurlijk in ieder geval vanuit gaan dat het leven er niet gemakkelijker op wordt als de OPTA haar zin krijgt.

Social Bookmarking in Plain English

 Gepubliceerd door om 13:32  Onderwijs
aug 072007
 


Er is weer een nieuwe aflevering verschenen in de CommomCraft Show van Lee Lefever. Deze keer over Social Bookmarking.
Zo te zien is er iemand al begonnen aan het maken van een Nederlandse vertaling maar is die nog niet af. Ik weet niet of hij/zij er na die 15% vertaling definitief mee gestopt is of gewoon pauze heeft.
Ik vind het niet netjes om daar zomaar in te gaan editen (dat kan namelijk) dus wacht ik wel even tot morgen.
Andere vertaalde versies kun je hier vinden.

[update 8 augustus 2007] Ik heb de ondertiteling maar afgemaakt.

 Reacties uitgeschakeld voor Social Bookmarking in Plain English  Tags:

Ik wil een Ojo!

 Gepubliceerd door om 07:03  Internet
aug 072007
 
Ojo Personal Video Telephone - Klik voor grotere versie

In de televisieserie NCIS maken ze er elke aflevering wel gebruik van: videoconferencing. Soms in grote ruimtes met schermvullende beelden, maar heel vaak ook gewoon met een klein beeld tussen twee verdiepingen binnen het gebouw. Het viel me een tijdje geleden eigenlijk toevallig op dat het apparaat dat ze daarvoor gebruikten er anders uitzag en nu opeens een logo liet zien. Even Googlen bracht me al snel bij de Ojo Personal Video Phone. Het is een videotelefoon voor thuisgebruik. Je koopt het toestel (niet goedkoop, de twee modellen kosten resp. $299 en $399) en betaald dan per maand $9,95 aan abonnement.

Je gebruikt het toestel en de dienst gewoon bovenop je normale internet-aansluiting en het apparaat is helemaal ingericht op gebruik door consumenten thuis. Op zich is het wat dat betreft wel een beetje raar dat ook NCIS daar gebruik van maakt (zou het encrypted VOIP ondersteunen?) maar goed het gaat daar natuurlijk ook om gewone product placement (goede reclame).

Ik bleef echter zitten met de vraag “kunnen wij dit in Nederland nu ook en zo ja waarom doen we dit niet meer?” Lees verder….