mei 302010
 

Ruim 2 jaar geleden schreef ik “Ik wil een Ojo!“, naar aanleiding van het in gebruik zien van dat videoconferencing apparaat bij NCIS (ze komen overigens gelukkig na de zomer terug voor een 8e seizoen).

Vreemd genoeg zie ik het apparaat nog steeds wel eens op de achtergrond staan, maar blijkbaar gebruiken ze dat alleen voor interne gesprekken, maar onlangs voerden ze een videoconference uit met Mexico (en intern overigens om de charme van een 3-weg gesprek te demonstreren) met een Cisco 9971 IP Phone. Dat dat geen toeval was, blijkt ook wel uit de speciale pagina die Cisco zelf online heeft met daarop bovenstaand fragment uit de aflevering. Dat heet nou “product placement“.

Zo te zien is de Cisco telefoon niet eens zo vreselijk duur (ruim 600 euro is voor een IP-telefoon met camera tamelijk gangbaar), maar de complexiteit zit hem uiteraard ook hier waarschijnlijk meer in het netwerk (de centrale die er achter hangt) dan in de telefoon. Het toestel heeft SIP-ondersteuning, dus dat zou niet persé een centrale van Cisco zelf te hoeven zijn, je zou ze ook op een Asterisk centrale aan kunnen sluiten en dan zo verder geen geld kwijt zijn aan licenties.

Ik ben benieuwd of we dit ooit in het onderwijs in gebruik gaan zien.

 Reacties uitgeschakeld voor Cisco videoconferencing op NCIS  Tags: ,
mei 302010
 

Het was indertijd een teleurstelling dat Skype op de iPhone standaard niet gebruikt kon worden om via het mobiele 3G netwerk te bellen. Immers, met een “onbeperkt mobiel internet” abonnement van T-Mobile en een iPhone kon je dan heel veel gratis telefoontjes naar andere Skype gebruikers maken.

Skype bleek in de praktijk echter toch niet zo heel handig te zijn op de iPhone omdat het besturingssysteem van de iPhone geen multitasking ondersteunde. En dat betekende dat je Skype niet “open” kon laten staan.

Voor zowel het op de achtergrond kunnen laten draaien als voor het via 3G kunnen Skypen zijn al een tijdje oplossingen beschikbaar. Mits je natuurlijk je iPhone van een jailbreak voorziet. Want die tooltjes zijn niet bij Apple te verkrijgen.

Vanaf augustus 2010 leek de noodzaak hiervan te gaan verdwijnen. Versie 4 van het besturingssysteem voor de iPhone komt dan beschikbaar en die heeft ondersteuning voor het draaiend houden van meerdere applicaties tegelijkertijd. Zonder dat dat meteen de accu van de iPhone zou moeten leegzuigen. VOIP applicaties hoeven niet veel te doen als ze niet actief zijn (dus op de achtergrond open staan). Ze hoeven alleen maar een seintje te krijgen als er een chatbericht of niet telefoontje binnen komt en ze moeten af en toe doorgeven dat ze nog online zijn.

Versie 2.0.0 van Skype op de iPhone gaat daarnaast nu ook officieel ondersteuning bieden aan het bellen via 3G. Maar in plaats van als een noodzakelijke update die long overdue was, ziet Skype ook dit (net als het met meerdere personen videovergaderen) als een optie waarmee ze geld kunnen verdienen. Bij de beschrijving voor versie 2.0.0 staat ook in de Nederlandse App store de vermelding:

Bellen via uw 3G-verbinding. Skype-naar-Skype gesprekken op 3G zijn tot ten minste eind augustus 2010 gratis. Daarna wordt er een klein maandbedrag gerekend (telecomoperatorkosten voor data blijven gelden).

In andere woorden: Je telecomoperator kan je eventueel kosten in rekening brengen voor Skype-naar-Skype via 3G. Dat is logisch aangezien je daar met Skype ook meer dataverbruik veroorzaakt. Maar boven op die eventuele kosten wil Skype maandelijks geld van je vangen. Dus niet per gesprek, zoals bij SkypeOut (waar dat wel weer logisch is), maar elke maand.

Onduidelijk is nog of Skype deze inkomsten moet delen met de telecomoperators, maar dan zouden extra datakosten van die operators voor Skype-gebruik via 3G natuurlijk helemaal uit den boze zijn. In de praktijk betekent het dat je Skype nog steeds alleen via Wifi zult willen gebruiken. Tenzij je écht altijd via Skype bereikbaar wilt zijn op je iPhone.

(getipt door 9to5Mac)

[update] Opvallend, nu staat er “until the end of 2010”. Zouden ze bij Skype geschrokken zijn van alle negatieve reacties die er op zijn gekomen? Ik las op Skype Journal bijvoorbeeld het bericht “Skype lied: iSkype 3G breaks promise” waarbij heel duidelijk gesteld wordt dat “breaking faith with your core brand promise is not the way“.

 Reacties uitgeschakeld voor Skype zoekt nog meer bronnen voor inkomsten: bellen via 3G  Tags: , ,