Wat heeft de Kindle nodig om te overleven?

Je weet het, geruchten zijn nooit meer dan dat: geruchten. Maar het gerucht dat Amazon in augustus met een nieuwe Kindle zou gaan komen zorgde in ieder geval voor zó veel vraagtekens wat mij betreft dat ik die even op een rij wilde zetten.

Wat is de Kindle eigenlijk?
Allereerst even de vraag: wat is “de Kindle” op dit moment?
Je het het 6-inch model en het 9,7-inch model (de DX) die beiden tegenwoordig in ruim 100 landen (inclusief Nederland) te koop zijn. Dat zijn “dedicated” eReaders. Apparaten die voornamelijk/uitsluitend voor het lezen van boeken/documenten gemaakt zijn. Beiden maken gebruik van eInk, zijn heel licht (respectievelijk gram en gram) en hebben een accuduur van een week of twee intensief gebruik (zonder de 3G-verbinding). Beiden beschikken over een gratis mobiele internetverbinding en beiden zijn redelijk gesloten. Dat wil zeggen dat rechtstreeks boeken kopen alleen bij Amazon kan.
Daarnaast is de Kindle als software beschikbaar voor de PC, de Mac, de iPhone, de iPod Touch, de iPad, de BlackBerry en (binnenkort) Android.

Concurrentie voor de Kindle is er op dit moment van twee kanten: de andere dedicated eReaders zoals de Nook van Barnes & Nobles en (zeker in Nederland) de Sony eReaders. En natuurlijk is het andere grote bron van concurrentie de iPad van Apple. Heeft geen eInk, slechts 10 uur accuduur, is niet in vol zonlicht te gebruiken, maar heeft een veel hoger sexappeal als gadget, kleur en multimedia, dezelfde afmetingen en bijna gelijke prijs als de DX, en een mooi touchscreen.

Wat kan en moet Amazon hier tegen doen?

Verbeteren functionaliteit huidige Kindle
Met de aanstaande update van de firmware naar versie 2.5 brengt Amazon een aantal handige en minder noodzakelijke functionaliteiten naar de Kindle. Betere ondersteuning voor zoom in PDF en de introductie van collecties (een soort folders voor je boeken) is handig, Twitter en Facebook-integratie zijn wat mij betreft minder noodzakelijk.

De SDK die begin dit jaar werd aangekondigd zou het mogelijk moeten maken dat ook andere ontwikkelaars applicaties ontwikkelen. Maar ik heb daar nog geen toepassingen van voorbij zien komen. Welke rol een nieuwe Kindle hierbij zou kunnen spelen weet ik niet. Zover ik weet moeten de applicaties ook op de huidige Kindles werken.

ePUB ondersteuning en meer winkels
Belangrijke beperking voor de huidige apparaten is wat mij betreft het feit dat je alleen bij Amazon boeken kunt kopen. De kans is klein dat Amazon daar iets aan gaat veranderen. Het is nou eenmaal een apparaat dat door hen verkocht wordt om klanten naar hun winkel te trekken.
Ook Apple heeft met haar iBooks applicatie een gesloten omgeving. Maar omdat ze zowel de applicaties van Amazon als van o.a. Barnes & Nobles toestaan op de iPhone en iPad, bieden die platformen op het moment bredere keuze aan klanten.
Het is dus de vraag of Amazon dit gesloten systeem kan blijven hanteren.

Kleur
Bij de geruchten over de nieuwe Kindle gaat het ook over kleur. Helaas gaat het dan niet over een eInk scherm dat ondersteuning heeft voor kleur, maar het feit dat de Kindle ook in het zwart beschikbaar zou komen. Dat is iets wat ook in 2008 genoemd werd als verwachting en wat mij betreft bespaart Amazon zich die moeite. Voor wie dat echt wil bestaan er nu al duurdere en goedkopere opties.

Een eInk scherm met kleur zo natuurlijk wel heel mooi zijn, maar Amazon heeft duidelijk gemaakt dat dat niet iets is wat we op korte termijn moeten verwachten (al gelooft niet iedereen dat). Helaas.

Prijs
Apple is er mede “schuld” aan dat Amazon zijn greep op de prijzen van eBooks kwijt is geraakt. En zoals verwacht/voorspeld is dat voorlopig zeker niet positief. De prijzen van eBooks zijn nu ook bij Amazon in sommige gevallen flink gestegen waardoor het lezen van elektronische boeken in ieder geval voor het moment even niet meer per definitie prijsvoordelen oplevert.

Wel zou Amazon er voor kunnen zorgen dat de prijs van de Kindle zelf daalt met een nieuw model. Voor een derde generatie zouden ze in staat moeten zijn om de nodige extra optimalisaties in hun productieproces door te voeren waardoor de prijs zou moeten kunnen dalen. Bijvoorbeeld naar lager dan $199 voor het 6 inch model en bijvoorbeeld $399 voor het 9,7 inch model. Als ze dat weten te combineren met een beter scherm (meer contrast / grijstinten) en meer geheugen (of toch weer een SD-kaartslot) dan zouden ze het tot volgend jaar moeten kunnen volhouden. Maar dan moet de versie met kleur er wel echt zijn.

Niche of massa?
Amazon heeft een tijdlang kunnen genieten van haar eigen niche. Apple heeft daar ruw een einde aan gemaakt. De vraag voor Amazon is of ze moet vasthouden aan haar niche en moet zorgen daar de beste in te zijn/blijven of dat ze op zoek moet naar verbreding. Het ontwikkelen van een “tablet” lijkt me niet verstandig. Dat is nou eenmaal niet Amazons “ding”. Maar stug vasthouden aan haar koers in een markt die weer eens een keer overhoop gegooid is lijkt ook niet verstandig. Ik ben dan ook heel benieuwd wat Amazon gaat kiezen.

0 0 stemmen
Bericht waardering
1 Reactie
Inline Feedback
Bekijk alle reacties