sep 302012
 

Tja, het is even de vraag of bovenstaand filmpje nu wel of niet onder de categorie “tip” of zelfs “waarschuwing” valt. Wat je er ziet is een ingewikkelde manier om in een browser (Google Chrome in dit geval) een opgeslagen wachtwoord te achterhalen.
Ingewikkeld, maar wel interessant. Eerst maar even over het ingewikkelde deel: in Google Chrome kun je inderdaad wachtwoorden laten opslaan. En die wachtwoorden worden dan als bolletjes/sterretjes getoond als je het formulier waar ze in horen de volgende keer opvraagt. Maar je hoeft geen gebruik te maken van de getoonde methode om die wachtwoorden te achterhalen. Als je naar het optie-menu gaat in de browser, dan naar “Instellingen” > “Geavanceerde instellingen weergeven…” en dan naar “Opgeslagen wachtwoorden beheren” dan kun je daar de url intypen van de pagina waarvoor de wachtwoorden zijn opgeslagen en dan kun je het wachtwoord ook gewoon zichtbaar maken. Hoef je dus niet in de broncode van de pagina te gaan zoeken.

Interessant, omdat ik niet wist dat als je in dat “onderwaterscherm” in Google Chrome een aanpassing doorvoert, die ook meteen in de live weergave van de pagina zichtbaar wordt. Kan soms handig zijn als je een ontwerp van een pagina aan het testen bent.
En dat was genoeg reden om er toch even via een bericht aandacht aan te besteden.

Gratis iBook: Frankenweenie

 Gepubliceerd door om 11:37  eBooks, iOS
sep 282012
 

Als je tegenwoordig een film produceert, dan weet je dat je niet alleen een film maakt. Je maakt ook meteen promotiemateriaal voor de film: korte interviews met de makers, foto’s en video’s van de productie van de film. Allemaal materiaal dat je daarna nodig hebt / kunt gebruiken om de kijkers van die film extra mee te laten leven.

En als je heel modern bent, dan maak je niet alleen een website met dat materiaal, maar dan maak je ook meteen een iBook dat gratis te downloaden is. Zo ook bij de film Frankenweenie, een nieuwe animatiefilm van Tim Burton. Disney heeft een gratis iBook samengesteld dat heel veel informatie over het tot stand komen van de film bevat.

Maar waarom klink ik dan toch een beetje cynisch? Nou, voornamelijk vanwege de omvang van dit iBook: ruim 640Mb groot. Dat komt omdat er ook video’s zijn opgenomen in het iBook. Op zich allemaal (aan de individuele bestanden te zien) zo klein mogelijk gemaakt, en op zich ook heel handig dat ze lokaal opgeslagen worden (want dan kun je het book ook offline lezen), maar downloaden duurde erg lang (leek ook een paar keer af te breken) dus vereist haast dat je iTunes gebruikt én het zorgt er voor dat het iBook niet lang op mijn iPad zal blijven staan. Want met 16GB ruimte hakt dit er flink in en dus is dit het eerste dat er weer vanaf vliegt op het moment dat er opgeruimd moet worden.
Lees verder….

sep 272012
 

twittercardIk zag het vanochtend op Twitter voorbij komen via tweets van Erik van Roekel en Marco Derksen. Twitter heeft een nieuwe feature (mag ook wel, ze nemen regelmatig features af) op hun eigen website: Twitter Cards.

Twitter Cards maken het mogelijk om als site-eigenaar, weblog-beheerder, invloed te hebben op hoe een URL van jouw site getoond wordt op Twitter. Je levert in de metadata van een bericht informatie aan zoals link, titel, omschrijving, auteur, afbeelding die horen bij dat bericht. En als iemand dan een link naar dat bericht opneemt in een Tweet, dan wordt er een “summary” link getoond. Klikt iemand die die link bekijkt op die link, dan wordt de informatie die je aangeleverd hebt getoond.

Het was niet erg moeilijk om de metadata toe te voegen aan WordPress. Ik heb dat gedaan via een functions.php script voor het child-thema dat ik van Suffusion gemaakt had (zie ook de uitleg hier).
Na het indienen van de aanvraag bij Twitter duurde het nog geen dag voordat ik de bevestiging binnen had dat het nu ook voor het ICT & Onderwijs BLOG werkt.

Niet sensationeel, maar wel leuk.

sep 272012
 

Ik heb eigenlijk al meer dan genoeg programma’s op mijn iPad om PDF documenten te bewerken. Voor mijn werk gebruik ik meestal PDF Expert omdat ik daarmee ook verbinding kan maken met de Sharepoint servers van de afdeling. En die gebruiken we voor het verspreiden van documenten.

Maar als je nog geen app hebt om PDF’s te bewerken, samen te voegen, te converteren etc. en je hebt aan het delen via mail of Dropbox voldoende, dan zou ik vandaag zeker PDF PROvider even downloaden. Vandaag is hij helemaal gratis.

[update 8:59] Hmmm, dat is vervelend. Vanochtend om 7:17 uur stond er nog “offered for free for today only” (zie afbeelding hieronder), maar ik neem aan dat als gevolg van het tijdverschil tussen de locatie van de ontwerpers en Nederland dat dus niet sloeg op “27-9-2012” (voor ons vandaag). Hij is nu helaas weer gewoon €5,49. Sorry! 🙁

TweetMeme stopt er mee

 Gepubliceerd door om 07:01  Internet, Microblogging
sep 272012
 

Soms komt het bericht van een gratis dienst die haar deuren gaat sluiten onverwacht, maar is het eigenlijk ook wel handig. Het sluiten van TweetMeme is daar een voorbeeld van. Per 1 oktober, dus al redelijk snel, sluit de dienst haar deuren. Ik maakte gebruik van TweetMeme om een ‘tweet’-knop boven berichten weer te geven. Daarmee kon je dan direct vanaf het weblog hier een link naar een bericht op Twitter zetten. TweetMeme zou dan moeten bijhouden wie dat allemaal gedaan had zodat je een mooie teller kreeg en dat ook op hun website terug kon zien.

Dat werkte niet altijd goed. TweetMeme liet nog wel eens een steek vallen. Maar goed, de tweet-functionaliteit werkte en dat was even voldoende. Ondanks het feit dat ik ook al AddThis was gaan gebruiken om onder elke post een aantal uitgebreidere deel-opties weer te geven.
Omdat TweetMeme dicht gaat, moest ik eindelijk uitzoeken hoe ik de AddThis-knop ook boven de berichten op de juiste plek kon krijgen (normaal worden ze links weergegeven, ik wilde ze rechts) en nu ik de TweetMeme-knop vervangen door de optie om via Twitter of Google+ (die gebruik ik zelf daar namelijk regelmatig voor) te delen. Uitgebreidere opties staan nog steeds onder elk bericht.

Ik begrijp dat het met het bedrijf achter TweetMeme op zich nog prima gaat, het is een heroriëntatie van hun ontwikkelingsinspanningen. Dus door daar geen echte reden tot treurnis.

iBooks versus EPUB

 Gepubliceerd door om 12:15  Android, eBooks, iOS, Leertechnologie, Onderwijs
sep 262012
 

Ik kreeg van een collega de vraag of ik kon uitleggen wat de verschillen zijn tussen iBooks en EPUB. Dat kan ik wel en het leek me net zo handig om het meteen in een blogpost te verwerken, werkt beter dan een mail.

Allereerst wat basisbegrippen

EPUB: een vrij en open e-bookformaat dat ontwikkeld werd door het International Digital Publishing Forum (IDPF). EPUB wordt soms ook wel eens aangeduid als ePub, ePUB, EPub of gewoon epub, maar de voorkeur van de maker is EPUB. (bron: Wikipedia) Er zijn een aantal versies van EPUB, de meest gebruikte versie is EPUB 2, de meest recente versie is EPUB 3.

iBook: dit was een laptoplijn van Apple (bron: Wikipedia), heeft dus niets met elektronische boeken te maken.

iBookstore: dit is de winkel voor elektronische boeken van Apple. Je kunt die alleen vanuit iBooks benaderen, al kun je wel bijvoorbeeld links naar boeken via Google vinden en als link doorsturen. Vergelijkbaar dus met de Appstore voor applicaties

iBooks: dit is een gratis programma van Apple voor op je iPad, iPhone of iPod Touch waarmee je PDF-bestanden, EPUB-bestanden en iBooks-bestanden kunt lezen.

iBooks Author: dit is een gratis programma van Apple voor op Mac OS X (er is geen Windows of Linux-versie beschikbaar) voor het maken van iBooks-bestanden of PDF-documenten (zie ook dit bericht voor meer info).

iBooks-bestandsformaat: dit is een propretary Apple-formaat dat op dit moment alleen ondersteund wordt door iBooks 2 (en nieuwer) op de iPad.

Voor het goede begrip is het belangrijk om de verschillende “iBook(s)”-varianten even goed uit elkaar te houden. Ik zal ze hieronder ook steeds expliciet benoemen.
Lees verder….

sep 252012
 

Ik blijf me er over verbazen. De fascinatie met ‘groter’. Ja ja, laat alle ‘dat is een mannending’ grapjes maar voorbij komen. Goed, hebben we dat gehad. Kunnen we het nou hebben over de vraag hoe groot een smartphone nog moet/mag zijn voordat je het een tablet gaat noemen en voordat het gewoon te onpraktisch wordt om er mee te bellen of om het gewoon altijd op zak te hebben.
Ik heb hier een iPhone 4S, een iPad 2, een iPod Touch en een 7-inch Samsung Galaxy Tab. En de iPhone 4S is wat mij betreft meer dan groot genoeg voor een smartphone die ik altijd bij me wil hebben. De iPod Touch is van hetzelfde formaat, maar dan wat dunner. De Galaxy Tab vind ik als tablet eigenlijk te klein voor mijn smaak, dan geef ik de voorkeur aan de iPad 2, maar die ga ik dan ook weer niet in mijn broekzak proppen. De 9,7 inch van de iPad 2 voelen prettig omdat het groot genoeg is om een A4 van een PDF te lezen, het een lekker formaat is voor video (toch net wat groter dan op een iPhone) en het niet onnodig groot (en dus onhandelbaar).

Ik heb de iPhone 5 nog niet vast gehad (komt vast nog wel), maar die heeft een 4-inch scherm. Op de video hierboven zie je de Samsung Galaxy Note 2, die maar liefs een 5,5 inch scherm heeft. Ook daar kun je gewoon mee bellen. Maar noem je dit nou nog een smartphone of een heel kleine tablet? Waar ligt die grens? Bij 4-inch? 5-inch? Of ….?
Toen de iPhone 5 er nog niet was, waren er mensen die uitlegden waarom de 3,5 inch van de iPhone 4S de maximaal praktische omvang was. Hoewel je zou kunnen stellen dat dat toen ook/vooral een manier was om af te zetten tegen de grote Android toestellen, blijft het wel een terechte vraag (vind ik): wanneer is groter, té groot?

Hoe zit dat voor jou? Wil jij liever één apparaat op zak? En van welk formaat dan? Of ga je (ook) voor twee (tablet + smartphone)? En welke formaten werken voor jou in dat geval dan?

p.s. bij bovenstaand filmpje had ik natuurlijk ook de vraag kunnen stellen: is het gebruik van een stylus een blunder of een fantastische feature?

UPC Horizon TV

 Gepubliceerd door om 17:46  Internet, Media
sep 242012
 

Ik was meteen geïnteresseerd toen hij aangekondigd werd: de UPC Horizon TV. De interface zag er flitsend uit, TV op mijn iPad leek me wel handig en ook de meerdere tuners leken me zinvol. Maar het bleek al snel dat het niet zomaar een vervanging is van de huidige Mediabox. UPC Horizon TV gaat er vanuit dat je ook je internet (en telefonie) afneemt bij UPC. En dat maakt een uitruil van mijn huidige Mediabox toch even wat meer werk (ik bel via internet via VOIPdiscount, telefoon komt binnen via KPN, dat omzetten kost wat extra werk). Niet dat het aanbod er zo slecht uitziet. Ik heb nu een UPC abonnement vergelijkbaar met Digitale TV Royaal met DVR. Ik betaal €33,50 per maand.
Voor mijn internetverbinding betaal ik via SURFsnel ADSL € 28,42 voor een ADSL-verbinding met 12 Mbit/sec download en 1 Mbit/sec upload-snelheid. Totaal €61,92 per maand.

Bij UPC betaal je (na de eerste 6 maanden) €54,95 per maand voor een 60 Mbit/sec download en 6 Mbit/sec upload-verbinding of €62,95 voor de 120 Mbit/sec download en 10 Mbit/sec upload-verbinding. Die laatste is (op papier) maar liefst 10x zo snel als mijn huidige verbinding. En dat voor slechts 1 euro extra per maand. Wat ik daarbij opvallend vind is dat er bij de “normale” digitale TV van UPC de voorwaarde genoemd wordt van het beschikbaar zijn van UPC Kabel TV en Radio (max. € 17,50 per mnd) en dat is hier niet zo. Overstappen zou dus heel aantrekkelijk zijn.

Maar de ervaringen van David (zie filmpje hierboven) en de reacties op (o.a.) Chelloo.com laten zien dat er nog wel wat te verbeteren valt aan het apparaat. Vraag is dus een beetje: nu nog snel voor 27 september bestellen en 6 maanden goedkoper mee pionieren óf afwachten totdat UPC een aantal van de geconstateerde kinderziektes opgelost heeft. Ik heb nog een paar dagen om er over na te denken.

sep 212012
 


De Zuiderzee Klassieker 2012 is inmiddels afgelopen. Zie ook dit bericht voor een kort verslag.

Nee hoor, geen geval van plotselinge allergieën, maar morgen is het dan eindelijk zover. Dan mogen we om 7:30 uur van start voor de 220km van de Zuiderzee Klassieker. Doel van de tocht is om geld op te halen voor de Maag Lever Darm Stichting. De teller staat op dit moment op 516 deelnemers (ongeveer 70-80 daarvan doen de 220km, de rest gaat voor 60km of 120km) en ruim 130.000 euro aan sponsorgeld. Een mooi bedrag (sponsoren kán nog steeds!).

Ik ga vanavond richting Almere om daar in een hotel te overnachten zodat ik morgenvroeg niet nog in alle vroegte die kant op hoef. Morgen kun je me weer live online volgen via deze pagina, ik zal tussentijds proberen zo nu en dan een foto en status-update te tweeten. De verwachting is dat we rond een uur of 16:30 weer terug in Almere zijn. Ik blijf dan daar en zondagochtend kom ik terug uit Almere om ’s middags binnen op de fiets te stappen voor de Spinningmarathon van One Life RX Sports Deurne. De opbrengst van die marathon is voor KWF Kankerbestrijding. En ja, het is best zot om dat zo twee dagen achter elkaar te doen, maar zeg nou zelf, het zijn twee hele goede doelen en een Spinningmarathon in “mijn eigen” sportschool, daar kon ik toch niet bij ontbreken? En het is ook wel weer een mooie uitdaging wat betreft herstellen na een inspanning.

Ik krijg zondagmiddag gezelschap van (o.a.) Wilfred Rubens. Geen live stream tijdens het Spinnen, als je ons wilt zien, kun je het beste langs komen. Ik zal ook dan overigens natuurlijk wel tussen de sessies door tweets versturen om te laten weten hoe het ons vergaat. Er zijn nog plekken vrij, dus als je nog zin hebt…(laat het dan wel heel snel weten zodat er een fiets voor je klaar gezet kan worden).

Ik heb er zin in, maar ben nu ook wel drie keer alles aan het controleren. Zodat ik niet morgenvroeg er achter kom dat mijn schoenen nog hier staan of zo. Zou een beetje zonde zijn. En ik wil ook nogmaals iedereen (sponsoren en anderen) bedanken voor alle aanmoedigingen die ik de afgelopen tijd ontvangen heb. Ik heb er zin in (zei ik al), ben er ook helemaal klaar voor, zolang er geen onvoorziene dingen gebeuren wordt dit gewoon een Top Weekend! 🙂

p.s. Ondanks alle enthousiasme dat ik voel voor de sportieve uitdaging, ben ik me er natuurlijk ook heel erg van bewust dat het daar zeker niet alleen om gaat. Zeker morgen, tijdens de Zuiderzee Klassieker, is er ook meer dan voldoende tijd en gelegenheid om ook te denken aan de mensen (bekend, dierbaar of onbekend) die er vanwege (darm-)kanker niet bij kunnen zijn. Zoals Koos, die zelf had willen meefietsen, maar dat nu niet meer kan en waar we het startnummer van zullen meenemen. Hen beter maken kan ik niet, geld inzamelen door te fietsen of te spinnen, kan ik wel. Daarom doe ik dat.

(deze post is ook op het Active Geek weblog verschenen)

sep 212012
 

Apple Maps Ik had me voorgenomen om niet te gaan schrijven over de Maps applicatie van Apple zoals ze die in iOS 6 nu de wereld in gestuurd hebben. Er zijn genoeg mensen die lustig voorbeelden van fouten verzamelen en online plaatsen.

Maar toen iemand reageerde dat hij de Maps eigenlijk wel aardig vond, wilde ik toch nog wel een duit in het zakje doen. Kijk, de Maps applicatie werkt vaak ook prima. Toen ik de route opzocht naar het hotel in Almere waar ik komend weekend verblijf, kon hij het zonder problemen vinden en het routevoorstel kwam overeen met wat Google voorstelde.

Maar als ik zoek op “Fontys Eindhoven”, dan wordt het een ander verhaal.
Lees verder….