Gratis iBook: Frankenweenie

Als je tegenwoordig een film produceert, dan weet je dat je niet alleen een film maakt. Je maakt ook meteen promotiemateriaal voor de film: korte interviews met de makers, foto’s en video’s van de productie van de film. Allemaal materiaal dat je daarna nodig hebt / kunt gebruiken om de kijkers van die film extra mee te laten leven.

En als je heel modern bent, dan maak je niet alleen een website met dat materiaal, maar dan maak je ook meteen een iBook dat gratis te downloaden is. Zo ook bij de film Frankenweenie, een nieuwe animatiefilm van Tim Burton. Disney heeft een gratis iBook samengesteld dat heel veel informatie over het tot stand komen van de film bevat.

Maar waarom klink ik dan toch een beetje cynisch? Nou, voornamelijk vanwege de omvang van dit iBook: ruim 640Mb groot. Dat komt omdat er ook video’s zijn opgenomen in het iBook. Op zich allemaal (aan de individuele bestanden te zien) zo klein mogelijk gemaakt, en op zich ook heel handig dat ze lokaal opgeslagen worden (want dan kun je het book ook offline lezen), maar downloaden duurde erg lang (leek ook een paar keer af te breken) dus vereist haast dat je iTunes gebruikt én het zorgt er voor dat het iBook niet lang op mijn iPad zal blijven staan. Want met 16GB ruimte hakt dit er flink in en dus is dit het eerste dat er weer vanaf vliegt op het moment dat er opgeruimd moet worden.

Het is ook een probleem dat niet specifiek voor dit ene boek optreedt. Ik heb al een paar andere iBooks gehad die “te zwaar” waren om handig te zijn. Het blijft een dilemma: er voor zorgen dat een boek offline gelezen kan worden betekent alles in het bestand zelf stoppen. Het er voor zorgen dat het bestand klein en compact blijft zou echter juist pleiten voor het (deels-) online plaatsen van het materiaal.
Er zijn al plugins voor iBooks Author waarmee je naar YouTube filmpjes kunt verwijzen, zoiets zou hier zeker ook een oplossing zijn geweest, desnoods op een ‘neutrale’ site.

Het is in ieder geval iets wat “wij in het onderwijs” ook in de gaten zullen moeten houden bij het voorschrijven of zelf produceren van eBooks. De beschikbare opslag van al die iPads die in het onderwijs gebruikt worden is namelijk in het algemeen maar beperkt, ik denk niet dat er veel iPads met meer dan 16GB in omloop zijn.
Het vergt in ieder geval even goed opletten bij het gereed maken van video en audio voor gebruik in een eBook. Die zal bij voorkeur zo klein mogelijk zijn (in benodigde opslag).

0 0 stemmen
Bericht waardering
1 Reactie
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
trackback
11 jaren geleden

Gratis iBook: Frankenweenie http://t.co/NW5sXjLs