Apple veegt Fontys Hogescholen van de kaart in iOS 6

Apple Maps Ik had me voorgenomen om niet te gaan schrijven over de Maps applicatie van Apple zoals ze die in iOS 6 nu de wereld in gestuurd hebben. Er zijn genoeg mensen die lustig voorbeelden van fouten verzamelen en online plaatsen.

Maar toen iemand reageerde dat hij de Maps eigenlijk wel aardig vond, wilde ik toch nog wel een duit in het zakje doen. Kijk, de Maps applicatie werkt vaak ook prima. Toen ik de route opzocht naar het hotel in Almere waar ik komend weekend verblijf, kon hij het zonder problemen vinden en het routevoorstel kwam overeen met wat Google voorstelde.

Maar als ik zoek op “Fontys Eindhoven”, dan wordt het een ander verhaal.

Op Google Maps op iOS 5.1.1 levert het zoekresultaat 7 rode pinnetjes op (+ 1 gesponsorde koppeling die er niet toe doet, dan dan wel weer).

 1. Fontys Hogescholen (onze campus aan de Rachelsmolen)
 2. Stichting Steunfonds Eindhoven (beetje vreemd dat die er apart staat, maar OK)
 3. Fontys Hogescholen (het gebouw S2 op het TU/e terrein)
 4. Fontys Actief
 5. Fontys PABO Eindhoven (het gebouw S3 op het TU/e terrein)
 6. Podotherapie Polikliniek Fontys Hogescholen (in het gebouw aan de Dominee Theodor Fliednerstraat 2)
 7. Fontys Hogescholen | Fliednerstraat

Allemaal min of meer relevante pinnen, en ze hebben in ieder geval de belangrijke locaties van Fontys in Eindhoven te pakken. Daar komt bij dat je ze zowel in de satelliet-weergave als in de kaartweergave goed kunt zien liggen:

Google Maps Apple Maps

Ik zoom bij de screenshots hierboven met opzet even in op het gebouw aan de Dominee Theodor Fliednerstraat 2. Daar heb ik mijn werkplek en ik kan je vertellen dat het geen klein gebouw is. Er zitten een aantal opleidingen en heel wat studenten.

Maar als ik op iOS 6 naar “Fontys Eindhoven” zoek, dan vind ik:

 1. Stichting Fontys Actief (op het TU/e terrein, geen gebouw herkenbaar)
 2. Fontys (een pijltje op het TU/e terrein, maar zeker niet bij een Fontys gebouw)
 3. Fontys Hogeschool Eindhoven (de campus Rachelsmolen)
 4. Stichting Fontys Marketing Associatie, Fomas (hé, die is nieuw)

En als ik ver genoeg uitzoom, zie ik ook nog: Fontys Interactive, een marktgerichte dienst van Fontys (bekend van de post-HBO e-Learning), die inderdaad een hele tijd aan de Dr. Berlagelaan 26 in Eindhoven gezeten heeft, zo op Google ook nog wel te vinden is als je gewoon zoekt, maar al een paar jaar niet meer zo heet én niet meer op die locatie zit.
Fontys Interactive

Goed, de belangrijkste (grootste) locatie, die aan de Rachelsmolen weet Apple te vinden. Maar een andere grote locatie, niet: het gebouw aan de Dominee Theodor Fliednerstraat.  Dat gebouw staat er wél als ik met de satelliet-weergave inzoom:
Apple Maps
Maar schakel ik dan om naar de kaart, dan is het hele gebouw en de sportvelden ernaast nergens meer te bekennen:
Apple Maps
Dan zijn we ineens verdwenen in het groen!

Conclusie
Apple Maps werkt inderdaad “best goed”, maar dat was goed genoeg toen Apple vijf jaar geleden de iPhone introduceerde. Nu niet meer. Je wilt er nu op kunnen vertrouwen dat je op je iPhone kunt zien waar je moet zijn (en dan dus ook in de kaartweergave!). Ik zal niet zo ver gaan door te stellen dat we er als Fontys minder studenten door zouden krijgen, maar voor bedrijven en winkels kan (on-)zichtbaarheid op een kaart wél verschil uitmaken.

Ik moet zeggen dat dit plaatje op het The Amazing iOS 6 Maps Tumbler blog het goed samenvat:

En de moraal van dit verhaal: soms is Apple ook maar gewoon een bedrijf dat zo af en toe een blunder begaat. Als je de rest van de tijd arrogant doet over je ‘amazing’ producten, dan kun je er op rekenen dat je ook amazing hard afgerekend wordt als je een blunder begaat. Het wachten is nu op de updates voor de Maps applicatie én natuurlijk de vraag of Apple (alsnog) een standalone versie van Google Maps gaat toestaan (zodra Google die indient). Saai wordt het toch niet.

0 0 stemmen
Bericht waardering
2 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
trackback

@wilm Best aardig klopt wel, maar dat is niet altijd aardig genoeg: http://t.co/imjQD8s5

Wilbert
11 jaren geleden

OK, laat ik het zo stellen: met ‘best aardig’ bedoelde ik vooral de functionaliteit van de app zelf: het laad sneller dan Google maps, en ik krijg veel sneller een beter overzicht van wat & waar door een betere lay-out. Het blijft ook beter ‘hangen’ op het zoom niveau dat ik heb ingesteld. Alleen is de onderliggend dataset nog niet helemaal je dat, om het zachtjes te zeggen.

Het onderscheid tussen app en data is mischien academisch voor de eindgebruiker – zeker wat betreft reputatie – maar het zou kunnen betekenen dat maps snel stukken beter zou kunnen worden. Voor wat betreft het land wat ik heb bekeken, hoeven ze eigenlijk alleen maar de laatste OpenStreetMap data te integreren.