Hoe groot mag/moet jouw smartphone zijn?

Ik blijf me er over verbazen. De fascinatie met ‘groter’. Ja ja, laat alle ‘dat is een mannending’ grapjes maar voorbij komen. Goed, hebben we dat gehad. Kunnen we het nou hebben over de vraag hoe groot een smartphone nog moet/mag zijn voordat je het een tablet gaat noemen en voordat het gewoon te onpraktisch wordt om er mee te bellen of om het gewoon altijd op zak te hebben.
Ik heb hier een iPhone 4S, een iPad 2, een iPod Touch en een 7-inch Samsung Galaxy Tab. En de iPhone 4S is wat mij betreft meer dan groot genoeg voor een smartphone die ik altijd bij me wil hebben. De iPod Touch is van hetzelfde formaat, maar dan wat dunner. De Galaxy Tab vind ik als tablet eigenlijk te klein voor mijn smaak, dan geef ik de voorkeur aan de iPad 2, maar die ga ik dan ook weer niet in mijn broekzak proppen. De 9,7 inch van de iPad 2 voelen prettig omdat het groot genoeg is om een A4 van een PDF te lezen, het een lekker formaat is voor video (toch net wat groter dan op een iPhone) en het niet onnodig groot (en dus onhandelbaar).

Ik heb de iPhone 5 nog niet vast gehad (komt vast nog wel), maar die heeft een 4-inch scherm. Op de video hierboven zie je de Samsung Galaxy Note 2, die maar liefs een 5,5 inch scherm heeft. Ook daar kun je gewoon mee bellen. Maar noem je dit nou nog een smartphone of een heel kleine tablet? Waar ligt die grens? Bij 4-inch? 5-inch? Of ….?
Toen de iPhone 5 er nog niet was, waren er mensen die uitlegden waarom de 3,5 inch van de iPhone 4S de maximaal praktische omvang was. Hoewel je zou kunnen stellen dat dat toen ook/vooral een manier was om af te zetten tegen de grote Android toestellen, blijft het wel een terechte vraag (vind ik): wanneer is groter, té groot?

Hoe zit dat voor jou? Wil jij liever één apparaat op zak? En van welk formaat dan? Of ga je (ook) voor twee (tablet + smartphone)? En welke formaten werken voor jou in dat geval dan?

p.s. bij bovenstaand filmpje had ik natuurlijk ook de vraag kunnen stellen: is het gebruik van een stylus een blunder of een fantastische feature?

0 0 stemmen
Bericht waardering
4 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
trackback
11 jaren geleden

Hoe groot mag/moet jouw smartphone zijn? http://t.co/IVaRkV6N

Pletman
11 jaren geleden

Ik denk dat de omvang wennen is. Ik heb nu de S3 en vind de Iphone 4 nu echt te klein. Iphone 5 gaat nu de goede kant op kwa omvang (is een mooi toestel overigens). Ik kan me herinneren dat toen de Windows PDA’s opkwamen, het ook gek was dat je dat toestel aan je oor hield. Nu wordt het steeds meer geaccepteerd.
Praktijk is toch dat je veel meer doet met je smartphone dan bellen. Een groot scherm is dan fijn.

Wat mij betreft heeft de S3 het ideale formaat. Maar moet zeggen dat ik de Note 2 erg verleidelijk vind. Een stylus kan erg handig zijn als je je smartphone als productie tool gebruikt. Het gaat toch sneller denk ik. Het mooie is dat je de keuze hebt. Wel of niet gebruiken.

Ik denk dat we over 3 jaar allemaal zien dat het scherm groter wordt en dat het max. wellicht op 5.5 inch ligt. Het past in je (mannen) zak (vrouwen doen hem vaak in hun tasje, dus daar maakt omvang minder uit). Ik ga in ieder geval de Note 2 is een keer uitproberen en dan een keuze maken.

Fred Zelders
11 jaren geleden

Ik heb nog steeds het idee dat de 3.5″ gooi die Apple met de pre-iPhone5 modellen gedaan heeft de juiste was:
» Liever een 3.5” iPhone 5
» twijfels

Pletman
11 jaren geleden

Brainwave: Ik begrip waarschijnlijk iets beter nu waarom IOS gebruikers niet zo’n groot scherm willen:

– Icoontjes: Android gebruikers kunnen icoontjes neerzetten waar ze willen. Ik heb bovenin het scherm geen icoontjes staan, maar bijv. (weer/agenda) widgets. Bij IOS staan er altijd icoontjes bovenin het scherm.
– Android gebruikers hebben de back en menu buttons altijd onderaan zitten. Bij IOS is deze functionaliteit vaak bovenin het scherm geplaatst.
– Ik kan de notificatiebalk vanuit elke positie van het scherm omlaag swipen (functionaliteit APEX en NOVA launcher). Bij IOS zul je toch echt je vinger bovenin het scherm moeten hebben.

Oftewel het toestel met groter scherm wordt voor IOS gebruikers moeilijker te gebruiken. Voor Android gebruikers is dit veelal niet zo.