sep 252012
 

Ik blijf me er over verbazen. De fascinatie met ‘groter’. Ja ja, laat alle ‘dat is een mannending’ grapjes maar voorbij komen. Goed, hebben we dat gehad. Kunnen we het nou hebben over de vraag hoe groot een smartphone nog moet/mag zijn voordat je het een tablet gaat noemen en voordat het gewoon te onpraktisch wordt om er mee te bellen of om het gewoon altijd op zak te hebben.
Ik heb hier een iPhone 4S, een iPad 2, een iPod Touch en een 7-inch Samsung Galaxy Tab. En de iPhone 4S is wat mij betreft meer dan groot genoeg voor een smartphone die ik altijd bij me wil hebben. De iPod Touch is van hetzelfde formaat, maar dan wat dunner. De Galaxy Tab vind ik als tablet eigenlijk te klein voor mijn smaak, dan geef ik de voorkeur aan de iPad 2, maar die ga ik dan ook weer niet in mijn broekzak proppen. De 9,7 inch van de iPad 2 voelen prettig omdat het groot genoeg is om een A4 van een PDF te lezen, het een lekker formaat is voor video (toch net wat groter dan op een iPhone) en het niet onnodig groot (en dus onhandelbaar).

Ik heb de iPhone 5 nog niet vast gehad (komt vast nog wel), maar die heeft een 4-inch scherm. Op de video hierboven zie je de Samsung Galaxy Note 2, die maar liefs een 5,5 inch scherm heeft. Ook daar kun je gewoon mee bellen. Maar noem je dit nou nog een smartphone of een heel kleine tablet? Waar ligt die grens? Bij 4-inch? 5-inch? Of ….?
Toen de iPhone 5 er nog niet was, waren er mensen die uitlegden waarom de 3,5 inch van de iPhone 4S de maximaal praktische omvang was. Hoewel je zou kunnen stellen dat dat toen ook/vooral een manier was om af te zetten tegen de grote Android toestellen, blijft het wel een terechte vraag (vind ik): wanneer is groter, té groot?

Hoe zit dat voor jou? Wil jij liever één apparaat op zak? En van welk formaat dan? Of ga je (ook) voor twee (tablet + smartphone)? En welke formaten werken voor jou in dat geval dan?

p.s. bij bovenstaand filmpje had ik natuurlijk ook de vraag kunnen stellen: is het gebruik van een stylus een blunder of een fantastische feature?