dec 312009
 
Inputdirector

Op de valreep van 2009 nog even een handige tip. Omdat mijn computer nog niet geleverd is (laatste onderdeel komt op 5-1-2010 bij Salland binnen) heb ik nu aan elk van de twee monitoren die ik heb een laptop/netbook hangen.
Eerst had ik daar ook twee toetsenborden en twee muizen bij liggen omdat het langduring bedienen van een laptop of netbook zeker in zo’n setting nou eenmaal beter gaat met een echt toestenbord en muis.

Maar nu hoeft dat niet meer. Ik heb op beide apparaten het gratis programma Inputdirector geïnstalleerd. op de laptop (links) heb ik het programma als “Master” ingesteld en op de netbook (rechts) staat het ingesteld als “Slave”.
De muis en het toetsenbord zijn aangesloten aan de laptop (de master). Nu kan ik, zonder aanvullende hardware, mijn muis gewoon van links naar rechts bewegen van het ene naar het andere scherm en weer terug.

Het toetsenbord werkt (uiteraard) daar waar ik bezig ben, dus als ik zoals op de foto rechts nog moet inloggen, dan klik ik met de muis in het wachtwoordveld en type het wachtwoord in.
Het werkt heel eenvoudig, ik zie geen enkele vertraging in gebruik en het is nog helemaal gratis ook. Helaas alleen voor Windows, maar wel voor alle verschillende soorten Windows door elkaar heen, de laptop links draait Windows XP en de netbook rechts draait Windows 7. Is geen enkel probleem. Ook het klembord is gedeeld, dus je kunt tekst knippen en plakken tussen beide systemen/schermen.

dec 302009
 
Amazon frustratievrije verpakking - Klik voor grotere versie
“Amazon Frustration-Free Packaging, a multi-year initiative designed to alleviate “wrap rage,” features recyclable boxes that are easy to open and free of hard plastic clamshell cases, plastic bindings, and wire ties. The product itself is exactly the same–we’ve just streamlined the packaging. Learn more.”

Hoe verzin je het? Of eigenlijk, waarom verzint niet iedereen dit? Amazon biedt bij een groeiend aantal producten een zogeheten “Frustration-Free Packaging” certificaat. Dat betekent dat een product in een recyclebare, eenvoudig te openen verpakking zit. Ik zag het certificaat bij de Kindle DX (nog) niet staan, terwijl ik ook die verpakking zowel mooi als heel eenvoudig te openen vond.

Topper wat frustratie betreft voor zover ik ze ken zijn die dozen met kinderspeelgoed waarbij je door het plastic kijkvenster bijvoorbeeld een vrachtwagen met onderdelen kunt zien of een poppengezin met meubels waarbij dan elk deelonderdeeltje met ijzerdraad vast zit zodat het niet omvalt in de winkel. Daar ben je als ouder een half uur mee bezig om uit te pakken.
Goed plan dus. Wie volgt?

 Reacties uitgeschakeld voor Hoe verzin je het: Frustratieloze verpakking  Tags:
dec 302009
 
NRC Handelsblad (foto door: PiAir (Old Skool))

Hoewel ik nog steeds niet weet wat mijn proefabonnement op de ePaper-versie van NRC Handelsblad straks moet gaan kosten, is er vandaag nóg een nieuwe digitale versie van het NRC bijgekomen. Dit keer in de vorm van een iPhone applicatie.
De applicatie is niet gratis maar kost 79 eurocent bij aanschaf. Daarbij krijg je dan meteen één exemplaar van de krant. Andere exemplaren kun je dan per dag in de applicatie zelf aanschaffen. Ben je abonnee, dan kun je je in de applicatie registreren en dan betaal je niets voor de dagelijkse edities.

Opties
Omdat ik zelf ook door de bomen het bos bijna niet meer zie, even de opties op een rij:
* Als je abonnee van NRC Handelsblad bent, dan heb je automatisch toegang tot alle edities en je krijgt de krant op papier in de bus. Kost €326,- per jaar (€15,- per maand) bij automatische incasso.
Er bestaat een “Webabonnement” voor €84,50 per jaar (€8,25 per maand) en dan krijg je toegang tot de ‘digitale krant’ en inzage in het krantenarchief.
* Er wordt ook melding gemaakt van een “NRC Digitaal abonnement” maar dat lijkt niet meer aangeboden te worden, ik neem aan dat dat de “oude” eReader abonnementen waren.

Dan is er een “digitale editie“, dat is een website die qua opmaak erg lijkt op de krant op papier. Er is een “ePaper” editie in 3 formaten (PDF, Mobipocket, ePUB) die afhankelijk van het formaat meer of minder op de krant op papier lijkt (in alle drie de gevallen zónder reclame!). De ePUB-versie is ook te lezen op de iPhone in de gratis Stanza applicatie. En dan is er nu de editie voor de eigen iPhone applicatie.

Snap je het weer? :-)
In de breedte
Het lijkt er op dat het NRC zich duidelijk in de volledige breedte van het aanbod spectrum wil nestelen.
De nieuwe applicatie past dan ook goed in het rijtje: hij is eenvoudiger te gebruiken dan Stanza. Het is een kwestie van installeren en je kunt beginnen te lezen. De navigatie is prettig, en helemaal toegespitst op de krant. Geen registratie online nodig, gewoon snel even krantje kopen. Ideaal dus voor impulskopers én regulieren kopers die geen behoefte hebben aan een volledige eReader applicatie.

Maar goed, het is alleen voor de iPhone beschikbaar en dus is het goed dat ook de andere ePaper opties voorhanden zijn.

Disclosure
Als klant met een gratis proefabonnement dat al ruimschoots verlopen is, was ik uiteraard al positief gestemd ten opzichte van de digitale initiatieven van het NRC. Ik heb nu 79 eurocent moeten betalen voor de applicatie en zal in de applicatie zelf voorlopig geen nieuwe aankopen meer doen omdat ik ze gratis kan downloaden in (o.a.) Stanza. Wil je de applicatie zien voordat je hem aanschaft, dan staat hier een filmpje.

(getipt door iPhone Nieuws Blog)

Goedkope Blu-Ray

 Gepubliceerd door om 18:20  Media
dec 292009
 
Blu-Ray Kruidvat - Klik voor grotere versie

Bij het opruimen kwam ik een PCM van januari 2009 tegen. Daar werd niet alleen voor het eerst de Intel Core i7 getest, maar ook een overzicht gegeven van Blu-Ray spelers. Conclusie was het de spelers voor naast de TV top waren, de branders voor in de computer waren flop. Toch heb ik voor bij mijn nog te leveren systeem er voor gekozen om een Blu-Ray brander in te bouwen.
De reden daarvoor is eenvoudig: we zijn inmiddels bijna een jaar verder en er is zoals dat hoort het nodige veranderd. De Blu-Ray v.s. HD DVD strijd ligt lang genoeg achter ons. Waar PCM nog enthousiast was over spelers van 300-500 euro kun je ze nu al voor iets meer dan 100 euro bij het Kruidvat halen. En hoewel dat wellicht niet echt de hoogste kwaliteit is, kun je bij kieskeurig.nl al kiezen uit 10 spelers onder de 150 euro met een waardering van minimaal 7,9

Blu-Ray is gewoon geworden, en niet zoals PCM in januari 2009 schreef als backup medium, maar als eenvoudig format om HD-video te vervoeren. De schijfjes zijn een stuk goedkoper geworden (Opus Supplies laat met niet naar individuele pagina’s linken, maar zij bieden ze al voor minder dan 2 euro per schijfje van 25GB aan).

Tel daarbij op dat de branders voor in computers ook geen kapitaal meer kosten én een stuk sneller/beter zijn geworden in dat jaar (de LG BH08LS20 die ik gekocht heb kwam ook toen al als beste uit de test) en voor mij was het verhaal duidelijk.

N.B. Als je gekochte Blu-Ray schijfjes op je computer wilt bekijken moet de hele ‘keten’ geschikt zijn voor HDCP, dus ook je videokaart en de monitor, anders kan het niet.

Handig: Advanced Renamer

 Gepubliceerd door om 23:27  Tools
dec 282009
 
null - Klik voor grotere versie

Soms zijn er van die tooltjes waar je gewoon vaak over moet lezen om ze je, op het moment dat je ze nodig hebt te herinneren. Advanced Renamer is er ook zo eentje. Het is een gratis programma voor Windows waarmee je eenvoudig, heel complex een verzameling bestanden kunt herbenoemen.

Je kunt er tamelijk complexe constructies mee maken waarvan je je op een gegeven moment kunt afvragen of die niet net zoveel tijd vergen in de voorbereiding als het handmatig herbenoemen van bestanden, maar daar gaat het natuurlijk niet om. Bij het aanmaken van de conversieregels ben je in ieder geval niet met dom werk bezig en dat telt zeker.

Er is ook een portable versie, dus je hoeft niet permanent iets te installeren dat je wellicht maar af en toe gebruikt én je neemt het programma zo eenvoudig mee naar een andere werkplek.

Kortom, handige gratis tool.

 Reacties uitgeschakeld voor Handig: Advanced Renamer  Tags: ,
dec 262009
 
“Wanneer de zorgen groot zijn, wordt de behoefte aan een gezamenlijk perspectief sterker gevoeld. Godsdiensten en levensovertuigingen wijzen op verantwoordelijkheid voor de naaste. Vroeger was er vrijwel overal burenhulp en vormde nabuurschap de basis van de samenleving. Men kende elkaar. Maar de moderne mens lijkt weinig aandacht te hebben voor de naaste. Nu is men vooral met zichzelf bezig. We  zijn geneigd van de ander weg te kijken en onze ogen en oren te sluiten voor de omgeving. Tegenwoordig zijn zelfs buren soms vreemden. Je spreekt elkaar zonder gesprek, je kijkt naar elkaar zonder de ander te zien. Mensen communiceren via snelle korte boodschapjes. Onze samenleving wordt steeds individualistischer. Persoonlijke vrijheid is los komen te staan van verbondenheid met de gemeenschap. Maar zonder enig ‘wij-gevoel’ wordt ons bestaan leeg. Met virtuele ontmoetingen is die leegte niet te vullen; integendeel, afstanden worden juist vergroot. Het ideaal van het bevrijde individu heeft zijn eindpunt bereikt. We moeten trachten een weg terug te vinden naar wat samenbindt.”

(bron)

Ik kan me niet herinneren dat/of de toespraak van onze Koningin al eerder trending topic op Twitter geweest is. Maar gisteren was het wel zo. Ik was bij mijn schoonouders en heb hem niet live gezien maar met dank aan mijn iPhone en YouTube konden we hem eenvoudig nog even bekijken en beluisteren:

Natuurlijk kwamen er reacties, veel via Twitter, een stuk minder via blogs. Petra de Boevere was redelijk snel met haar Brief aan Hare Majesteit de Koningin. Ze was niet de enige, maar de boodschap was in het algemeen vergelijkbaar: de Koningin slaat de plank mis en/of is niet meer van deze tijd.

En ook ik van mening ben dat de kerstboodschap niet echt handig geformuleerd is, het lijkt nu inderdaad tamelijk open kritiek op Twitter en soortgelijke ontwikkelingen, zitten er ook punten in waarvan ik wel vind dat “wij” ons daar bewust van moeten zijn.

Neem bijvoorbeeld zo’n nieuwe traditie: Het Glazen Huis / 3FM Serious Request. Voor de duidelijkheid: Malaria is ernstig en er is geld nodig. Maar zijn het alleen dit soort massale acties, met veel media-aandacht (ook via sociale media) die ons op de been brengt?
Moeten we blij zijn dat mensen 90 eurocent voor een SMS betalen in de hoop die op TV voorbij te zien komen terwijl ze de deur dicht gooien voor de collectant van het reuma-fonds of bij het sneeuwvrij maken van de stoep niet even de stoep van de buren meenemen?
Hebben we uiterlijk vertoon nodig om sociaal te kunnen zijn?

Als je nu begint te steigeren en/of boos wordt, realiseer je dan dat niet alles om jou draait. Natuurlijk doe jij dat niet (of juist wel). Maar wellicht is het wel een aanleiding om eens om je heen te kijken, dan vallen je waarschijnlijk toch een paar dingen op.
We worden inderdaad onbewust asocialer en hoewel sociale media wat mij betreft zeker niet de oorzaak of aanleiding hiervan zijn, is het een plek waar je zowel het goede als het slechte van mensen bij elkaar ziet. Zoals in “het echt” maar dan nog meer en sneller. En ik kan me voorstellen dat dat eng is.

Toch jammer dat onze koningin geen betere ghostwriter heeft. Want dit was een boodschap die een stuk sterker en met wat meer warmte te brengen was.

High Tech Kerstman – 2009

 Gepubliceerd door om 16:31  Algemeen
dec 242009
 
Norad Santa - Klik voor grotere versie

Terwijl de kerstman net als voorgaande jaren alweer druk bezig is moet zijn vlucht rond de aarde, dit jaar direct in je browser en via Twitter te volgen, breken hier een paar wat stillere dagen aan.
Niet dat ik mezelf ga verbieden achter de computer feeds te lezen ’s ochtends of zo, en ook op Twitter zal ik zo nu en dan nog wel te vinden zijn, maar de kans op berichten is klein. Een beetje zoals de kans op sneeuw tijdens de Kerstdagen. ;-)

Fijne dagen, en niet teveel kerststress!

Appels vs Peren – deel 7 van 6

 Gepubliceerd door om 23:55  Hardware
dec 232009
 
Case - Klik voor grotere versie

Nee, de titel is geen typo, maar aangezien we al Appels vs Peren deel 1 van 6, deel 2 van 6, deel 3 van 6, deel 4 van 6, deel 5 van 6 en deel 6 van 6 gehad hebben, leek het me logischer maar gewoon door te tellen.
Waarom deel 7?
Waarom? Nou, omdat deel 6 van 6 niet echt een besluit over het aan te schaffen systeem tot gevolg had. Daar had ik wat langer denktijd voor nodig. Voor wie geen idee heeft waar ik het over heb, deel 1 van 6 + deel 6 van 6 geven een aardig overzicht.

Vandaag is de bestelling voor mijn systeem de elektronische deur uit gegaan, dus daarom ook een post waarin ik beschrijf waarom het nu dit geworden is. Lees verder….

OK, ik had ongelijk over de Kindle!

 Gepubliceerd door om 23:27  eBooks
dec 222009
 
Edukindle blogpost - Klik voor grotere versie

Nou ja, een beetje ongelijk, afhankelijk van hoe je er tegenaan kijkt.
Het begon met een tweet van Bert Frissen eerder vandaag. Daarin verwees hij naar een blogpost bij EduKindle getiteld “What Middle School Students Say About the Kindle”.

Ik dacht al “daar gaan we weer, vast weer zo’n school waar ze een doos met Kindles naar binnen gedragen hebben zodat de kinderen geen boeken meer hoeven, geen idee gehad hebben van de content die er op moest en waar ze nu negatief zijn over die Kindle”.
Maar het was niets van dat alles. Hoewel ze wél de Kindle 2 als uitgangspunt genomen hebben blijkt het geheel dusdanig in een positieve sfeer geïntroduceerd te zijn dat de kinderen ook gewoon met het apparaat aan de slag zijn gegaan. De blogpost beschrijft hun positieve reacties.

Blijft overeind dat ik van mening ben dat wij ons in het hoger onderwijs niet te veel moeten blindstaren op de eReaders zelf (en dan bedoel ik de hardware zoals de Kindle en Sony apparaten). We moeten het ruimer zien: het gaat om het waar en wanneer ik dat wil (ik weiger “Any Time / Any Place” te gebruiken want dat begrip is al zo misbruikt in het onderwijs) kunnen lezen van al het materiaal dat ik anders in dikke boeken, ordners of vellen papier zou moeten proberen mee te slepen. De eBook readers leveren daarbinnen één optie.

Het verhaal zal overigens vast niet zoveel aandacht krijgen bij de grote blogs als wanneer de leerlingen hadden gezegd dat ze zo’n Kindle helemaal niks vinden. Dán was het voorpagina nieuws geweest.

dec 212009
 
iPhone (foto door: PiAir (Old Skool))
“The Dailymotion iPhone App lets you take millions of video on-the-go, and share them with your friends anytime, anywhere. With your iPhone 3Gs, you can record videos and upload them straight to your account. Our app lets you take full advantage of the Dailymotion platform from your iPhone.”

(bron)

Ik wist niet wat ik las: Dailymotion heeft nu ook een applicatie voor de iPhone en iPod Touch. Op zich niet zo apart, maar de prijs van €4,99 voor de versie zonder advertenties vind ik toch wel heel erg fors. Sowieso moet het toch niet nodig zijn dat elke aanbieder van video een eigen applicatie gaat maken.
Moet dan nou echt?

Gelukkig blijkt het allemaal mee te vallen. Allereerst: om de video’s die op Dailymotion staan op je iPhone of iPod Touch te bekijken heb je geen van deze applicaties nodig. Als je gewoon met mobile Safari naar de site gaat dan krijg je de vraag of je de speciale iPhone versie wilt gebruiken in de browser. Dat wil je want dan kun je prima navigeren op de site.
Je ziet dan inderdaad reclame in beeld. Dat is dezelfde reclame als bij de gratis applicatie. Maar zodra je de video afspeelt dan wordt doorgeschakeld naar de Quicktime player op de iTouch en zie je geen reclame meer. Dat geldt ook voor de gratis applicatie.

Waarom dan een applicatie?
Er is één belangrijke reden waarom je toch de gratis applicatie van Dailymotion zou willen installeren: het maakt het namelijk heel eenvoudig om video’s vanaf je iPhone te uploaden.
Mijn testfilmpje van 38 seconden stond razendsnel online en was meteen ook weer op de iPhone te bekijken.
iPhone (foto door: PiAir (Old Skool)) iPhone (foto door: PiAir (Old Skool))
Het ging helaas nog niet probleemloos, ik kreeg een rare foutmelding en de ingevoerde titel was niet doorgekomen. Maar dat was via de browser snel even aan te passen. Aanpassen van titel etc. vanuit de applicatie is (nog) niet mogelijk.

Al met al is de gratis applicatie voor een aantal situaties handig (als je vanaf je iPhone wilt uploaden naar Dailymotion), mits het nog wat stabieler wordt. Tenzij Dailymotion reclames in de video’s gaat verwerken lijkt me de gratis versie van de applicatie meer dan voldoende. Kun je dat geld beter ergens anders aan besteden.

 Reacties uitgeschakeld voor Dailymotion nu ook op je iPhone / iPod Touch  Tags: