Nóg een nieuwe digitale NRC Handelsblad variant beschikbaar

NRC Handelsblad (foto door: PiAir (Old Skool))

Hoewel ik nog steeds niet weet wat mijn proefabonnement op de ePaper-versie van NRC Handelsblad straks moet gaan kosten, is er vandaag nóg een nieuwe digitale versie van het NRC bijgekomen. Dit keer in de vorm van een iPhone applicatie.
De applicatie is niet gratis maar kost 79 eurocent bij aanschaf. Daarbij krijg je dan meteen één exemplaar van de krant. Andere exemplaren kun je dan per dag in de applicatie zelf aanschaffen. Ben je abonnee, dan kun je je in de applicatie registreren en dan betaal je niets voor de dagelijkse edities.

Opties
Omdat ik zelf ook door de bomen het bos bijna niet meer zie, even de opties op een rij:
* Als je abonnee van NRC Handelsblad bent, dan heb je automatisch toegang tot alle edities en je krijgt de krant op papier in de bus. Kost €326,- per jaar (€15,- per maand) bij automatische incasso.
Er bestaat een “Webabonnement” voor €84,50 per jaar (€8,25 per maand) en dan krijg je toegang tot de ‘digitale krant’ en inzage in het krantenarchief.
* Er wordt ook melding gemaakt van een “NRC Digitaal abonnement” maar dat lijkt niet meer aangeboden te worden, ik neem aan dat dat de “oude” eReader abonnementen waren.

Dan is er een “digitale editie“, dat is een website die qua opmaak erg lijkt op de krant op papier. Er is een “ePaper” editie in 3 formaten (PDF, Mobipocket, ePUB) die afhankelijk van het formaat meer of minder op de krant op papier lijkt (in alle drie de gevallen zónder reclame!). De ePUB-versie is ook te lezen op de iPhone in de gratis Stanza applicatie. En dan is er nu de editie voor de eigen iPhone applicatie.

Snap je het weer? :-)
In de breedte
Het lijkt er op dat het NRC zich duidelijk in de volledige breedte van het aanbod spectrum wil nestelen.
De nieuwe applicatie past dan ook goed in het rijtje: hij is eenvoudiger te gebruiken dan Stanza. Het is een kwestie van installeren en je kunt beginnen te lezen. De navigatie is prettig, en helemaal toegespitst op de krant. Geen registratie online nodig, gewoon snel even krantje kopen. Ideaal dus voor impulskopers én regulieren kopers die geen behoefte hebben aan een volledige eReader applicatie.

Maar goed, het is alleen voor de iPhone beschikbaar en dus is het goed dat ook de andere ePaper opties voorhanden zijn.

Disclosure
Als klant met een gratis proefabonnement dat al ruimschoots verlopen is, was ik uiteraard al positief gestemd ten opzichte van de digitale initiatieven van het NRC. Ik heb nu 79 eurocent moeten betalen voor de applicatie en zal in de applicatie zelf voorlopig geen nieuwe aankopen meer doen omdat ik ze gratis kan downloaden in (o.a.) Stanza. Wil je de applicatie zien voordat je hem aanschaft, dan staat hier een filmpje.

(getipt door iPhone Nieuws Blog)