Goedkope Blu-Ray

Blu-Ray Kruidvat - Klik voor grotere versie

Bij het opruimen kwam ik een PCM van januari 2009 tegen. Daar werd niet alleen voor het eerst de Intel Core i7 getest, maar ook een overzicht gegeven van Blu-Ray spelers. Conclusie was het de spelers voor naast de TV top waren, de branders voor in de computer waren flop. Toch heb ik voor bij mijn nog te leveren systeem er voor gekozen om een Blu-Ray brander in te bouwen.
De reden daarvoor is eenvoudig: we zijn inmiddels bijna een jaar verder en er is zoals dat hoort het nodige veranderd. De Blu-Ray v.s. HD DVD strijd ligt lang genoeg achter ons. Waar PCM nog enthousiast was over spelers van 300-500 euro kun je ze nu al voor iets meer dan 100 euro bij het Kruidvat halen. En hoewel dat wellicht niet echt de hoogste kwaliteit is, kun je bij kieskeurig.nl al kiezen uit 10 spelers onder de 150 euro met een waardering van minimaal 7,9

Blu-Ray is gewoon geworden, en niet zoals PCM in januari 2009 schreef als backup medium, maar als eenvoudig format om HD-video te vervoeren. De schijfjes zijn een stuk goedkoper geworden (Opus Supplies laat met niet naar individuele pagina’s linken, maar zij bieden ze al voor minder dan 2 euro per schijfje van 25GB aan).

Tel daarbij op dat de branders voor in computers ook geen kapitaal meer kosten én een stuk sneller/beter zijn geworden in dat jaar (de LG BH08LS20 die ik gekocht heb kwam ook toen al als beste uit de test) en voor mij was het verhaal duidelijk.

N.B. Als je gekochte Blu-Ray schijfjes op je computer wilt bekijken moet de hele ‘keten’ geschikt zijn voor HDCP, dus ook je videokaart en de monitor, anders kan het niet.

0 0 stemmen
Bericht waardering
2 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
Raymond
13 jaren geleden

Een toekomstige nieuwe pc zal bij mij ook een BD brander gaan krijgen. Ik heb net gisteren besloten een hdtv en een bluray speler te kopen zodat ik lekker mee kan gaan met deze hd ontwikkelingen :)
Kijken op je pc is volgens mij inderdaad een ramp met dank aan HDCP maar je hebt ook nog zoiets als AnyDVDHD waarmee je effectief de schijfjes kunt rippen naar een onbeveiligde variant die wel afspeelt. Nu zijn de meeste films en series volgens mij op BD50 formaat dus dat kost je dan wel gelijk 50 GB harddisk.

Pierre
13 jaren geleden

Er was een tijd dat het maken van een backup-kopie op harde schijf van een DVD onpraktisch was. Met steeds betere compressie zijn de bestanden na rippen kleiner terwijl de schijven groter zijn geworden. Ik verwacht van de backup van een BD op hardeschijf niet dezelfde kwaliteit als vanaf de BD zelf, dus ik neem aan dat een backup een stuk kleiner dan 50GB moet kunnen.

Los daarvan, na een avondjes Avatar 3D is het duidelijk dat het nog wel effe zal duren voordat we die ervaring in onze huiskamer kunnen beleven. :-)