Goedkope Blu-Ray

 Gepubliceerd door om 18:20  Media
dec 292009
 
Blu-Ray Kruidvat - Klik voor grotere versie

Bij het opruimen kwam ik een PCM van januari 2009 tegen. Daar werd niet alleen voor het eerst de Intel Core i7 getest, maar ook een overzicht gegeven van Blu-Ray spelers. Conclusie was het de spelers voor naast de TV top waren, de branders voor in de computer waren flop. Toch heb ik voor bij mijn nog te leveren systeem er voor gekozen om een Blu-Ray brander in te bouwen.
De reden daarvoor is eenvoudig: we zijn inmiddels bijna een jaar verder en er is zoals dat hoort het nodige veranderd. De Blu-Ray v.s. HD DVD strijd ligt lang genoeg achter ons. Waar PCM nog enthousiast was over spelers van 300-500 euro kun je ze nu al voor iets meer dan 100 euro bij het Kruidvat halen. En hoewel dat wellicht niet echt de hoogste kwaliteit is, kun je bij kieskeurig.nl al kiezen uit 10 spelers onder de 150 euro met een waardering van minimaal 7,9

Blu-Ray is gewoon geworden, en niet zoals PCM in januari 2009 schreef als backup medium, maar als eenvoudig format om HD-video te vervoeren. De schijfjes zijn een stuk goedkoper geworden (Opus Supplies laat met niet naar individuele pagina’s linken, maar zij bieden ze al voor minder dan 2 euro per schijfje van 25GB aan).

Tel daarbij op dat de branders voor in computers ook geen kapitaal meer kosten én een stuk sneller/beter zijn geworden in dat jaar (de LG BH08LS20 die ik gekocht heb kwam ook toen al als beste uit de test) en voor mij was het verhaal duidelijk.

N.B. Als je gekochte Blu-Ray schijfjes op je computer wilt bekijken moet de hele ‘keten’ geschikt zijn voor HDCP, dus ook je videokaart en de monitor, anders kan het niet.