nov 302013
 

Wolfgang AT-AS40D2Vandaag was het weer eens zover: de Aldi had weer twee Android smartphones in de verkoop. Dit keer de Wolfgang AT-AS40D2 (voor 99,99 euro) en de Wolfgang AT-AS45D1 (voor 149 euro).

Ik was al een tijdje op zoek naar een vervanger voor mijn absolute bare-bones (lees: geen camera, twitter, facebook, alleen bellen en SMS-en met T9) fiets-GSM. Mijn iPhone 4S meenemen kon natuurlijk, maar zeker nu in de winter met de MTB in de modder en regen is dat niet echt handig. Daar is die toch nét wat duur en te gemakkelijk verwoestbaar voor.

Ik had al even rond gekeken en hier en hier positieve reviews gezien van de goedkoopste van de twee. De verleiding om voor de duurdere AT-AS45D1 te gaan was er natuurlijk wel, want ook 149 euro voor een Android smartphone is niet onoverkoombaar, maar ik besloot voor de goedkoopste te gaan.

En dus stond ik vanochtend ruim op tijd bij de Aldi voor de deur. Het bleef tot kort voor openingstijd redelijk rustig, maar tegen de tijd dat de deur open ging stonden er toch een man/vrouw of tien, die overigens niet allemaal voor dezelfde smartphone kwamen.

Android 4.2Nou was het niet de eerste keer dat ik met Android werk, maar ik denk dat ook als dat wel zo was het aan de praat krijgen van de Wolfgang geen enkel probleem was geweest. De set-up procedure is bij Android net zo laagdrempelig als dat bij een iPhone is.

En net als in de Apple app-store kun je in de Google Play store een groot aanbod van gratis apps vinden om te installeren. Een Facebook-client, Twitter, Dropbox, 9292OV, Spotify, WhatsApp, Google Chrome, ze zijn er allemaal.
Lees verder….

nov 292013
 

Automatica MK2 Bijna een jaar geleden schreef ik voor het eerst over Automatica, een USB-stick met wifi voor gebruik in de auto, waarmee je eenvoudig via een draadloze netwerkverbinding de muziek die op de stick staat kon wijzigen.

Deze week kwam de Automatica MK2 uit, een update van het oorspronkelijke systeem, met een paar wijzigingen. Zo kun je de muziek er nu via je iPad/iPhone op zetten. Ook kun je je YouTube, Dailymotion of Vimeo playlists met video automatisch laten omzetten naar MP3’s om af te spelen in de auto. De oorspronkelijke 2GB zijn opgevoerd naar 10GB beschikbaar voor muziek. Daarnaast kun je er een micro SD kaart instoppen tot maximaal 64GB. Ook mooi is dat de stick nu overweg kan met websites die gebruik maken van een formulier waar je moet inloggen om toegang te krijgen tot het netwerk. Handig voor al die bedrijfsnetwerken.
Daarmee is het geheel wel wat duurder geworden. Betaalde je eerst nog $99,- nu is dat $159,- geworden.

Ik heb toegezegd gekregen dat ze me een exemplaar op zullen sturen om te testen. Dus als het een beetje mee zit, kom ik er nu binnen een jaar weer op terug, maar dan met hands-on ervaring. Wordt vervolgd.

nov 282013
 

Pierre 27-11-2013 Als je me de afgelopen weken ergens bij een bijeenkomst tegen bent gekomen, of als je mijn Facebook pagina volgt, dan kan het je haast niet ontgaan zijn. Na een afwezigheid van drie jaar groeit er op het moment weer een snor onder mijn neus.
Ook ik doe dit jaar namelijk mee met Movember. Movember (een samenvoeging van het Engelse woord ‘moustache’ (snor) en “november”) is een jaarlijks terugkerend evenement waarbij al sinds 1999 mannen gedurende de maand november hun snor laten staan. Doel is om op aandacht te vragen voor de gezondheid van de man en in het bijzonder om bij te dragen aan de vroegtijdige opsporing van o.a. prostaatkanker en teelbalkanker. Op dit moment loopt de actie in Australië, Nieuw-Zeeland, het Verenigd Koninkrijk, Ierland, de Verenigde Staten, Canada, Zuid-Afrika, Finland, België, Denemarken, Noorwegen, Tsjechië en natuurlijk Nederland.

Voor het eerst
Ik doe dit jaar voor de eerste keer mee. Ik had er wel al van gehoord. Drie jaar geleden heb ik na 20 jaar mijn snor verkocht voor het Glazen Huis dat toen in Eindhoven stond. Collega’s hadden toen de “Alles Snor” actie opgezet. Sindsdien was mijn snor (tegen de verwachting in) niet meer terug gekomen. Ik ken een aantal mensen in omgeving die protaatkanker of teelbalkanker (gehad) hebben. En daarom wilde ik dit jaar mijn steentje bijdragen aan de actie door actief mee te doen.

Het is nodig!
Want ik denk dat het nog hard nodig is. Ga zelf maar na. Hoe vaak hoor je bijvoorbeeld over borstkanker baarmoederhalskanker? En hoe vaak over teelbalkanker? En waar wordt meer preventief onderzoek naar gedaan?
Ook ik ben zo’n man die alleen naar de dokter gaat als er écht een noodzaak is. Ziek zijn is iets voor watjes. Kortom, de kans dat ik langer door zou lopen dan verstandig is voordat ik bij een arts terecht kom is nog heel groot. En ik denk dat Movember daar bij kan helpen. Niet direct, maar het komt jaarlijks terug en staat dan even iets meer in de picture.
Lees verder….

nov 272013
 

Ik weet dat ik het al een keer over de Scroogled campagne van Microsoft gehad heb, maar ik wilde er toch nog wat langer over door gaan naar aanleiding van hun nieuwste filmpje.

Daarin zie je de heren van Pawn Stars, ook hier in Nederland op de kabel te zien en best geliefd bij mijn kinderen (die overigens meer en meer bepalen wat er hier qua live TV gekeken wordt). Dus ik herkende ze wel en ook de dialogen die ze vaak hebben met de mensen die geld willen vangen voor de meest vreemde voorwerpen (één keer zelfs een straaljager, die ze overigens niet gekocht hebben).

En mijn eerste reactie was eigenlijk ook nu weer “wat flauw” dat ze zich zo afzetten tegen, in dit geval, de Google Chromebook. Van de andere kant: hoe veel anders is dit dan de “I’m a Mac and I’m a PC” filmpjes die Apple jarenlang gebruikt heeft? Natuurlijk, de fans daarvan zullen vinden dat die veel mooier, cleaner, to the point waren dan deze filmpjes. Helemaal mee eens. Maar, van de andere kant waren ook die filmpjes bedoelt om een zwak punt van de concurrent uit te vergroten en extra te belichten.

En dat gebeurt hier eigenlijk ook. Want wat kun je met een Chromebook als je niet online bent? Nou, eigenlijk toch nog wel het een en ander, maar niet zoveel als wanneer je online bent en inderdaad nog niet met dezelfde set functionaliteiten als een Macbook of een laptop.
Tja, en dat je er niet zo veel voor terug krijgt als je hem tweedehands probeert te verkopen lijkt me ook logisch. Want voor nog geen $300,- koop je al een exemplaar met een touchscreen, 2GB intern geheugen en 32GB opslag. Zou iemand die willen ruilen voor een Surface RT exemplaar van €386 (er vanuit gaande dat je een Touchcover wilt)? Wellicht wel, mogelijk ook niet (scheelt zelfs als je USD -> Euro een-op-een omrekent zoals vaak gebeurt toch nog bijna 30% in prijs!). In beide gevallen heb je een systeem met sterke punten en beperkingen.

Als ik Google was zou ik in de filmpjes echter juist een uitdaging zien: ze laten zien waar de concurrent denken dat je zwakke punten liggen (offline gebruik, advertenties / privacy?) of waar juist je unieke verkooppunten zitten (zo goedkoop dat hij 2e hands niks meer waard is!) . En vanuit dat oogpunt lijken me de filmpjes voor iedereen goed. Het wachten is dan dus op een reactie van Google.

nov 262013
 

December is webinar maand bij de VOR ICT. Geen last van sneeuw, winterdienstregelingen en andere uitdagingen, maar gewoon vanaf je eigen (thuis-)werkplek op afstand deelnemen. Er zullen in december 2013 in totaal drie webinars georganiseerd worden. Voor een volledige beschrijving zie deze pagina, de data/tijden en onderwerpen zijn:

MOOCs en Open Courseware

Woensdag 4 december 2013 van 12:15 uur – 13:00 uur
Robert Schuwer (OU)
Kijken / deelnemen / aanmelden | Zet dit webinar direct in je agenda!

Het inblikken van de docent via weblectures

Dinsdag 10 december 2013 van 12:15 uur – 13:00 uur
Pierre Gorissen (Fontys Hogescholen)
Kijken / deelnemen / aanmelden | Zet dit webinar direct in je agenda!

Digitaal Toetsen

Dinsdag 17 december 2013 van 12:15 uur – 13:00 uur
Desirée Joosten-Ten Brinke (OU / Fontys Hogescholen)
Kijken / deelnemen / aanmelden | Zet het webinar direct in je agenda!

Deelname / aanmelden

Deelname aan de webinars is gratis en staat ook open voor niet-VOR ICT leden. Je moet je eenmalig registreren via deze link. Op de dag zelf kun je dan ook via die link toegang krijgen tot de live webinar en na afloop kun je de link gebruiken om de opnames te bekijken. Wil je de webinars doorsturen naar collega’s? Dat kan! Stuur ze dan gewoon dit bericht door en dan kunnen zij zich ook via bovenstaande link registreren of achteraf de opname bekijken. Onder elk van de webinars zie je een link staan waarmee je de datum/tijd van elk van de webinars direct in je agenda kunt plaatsen.
N.B. Je hoeft je maar één keer aan te melden om toegang te krijgen tot alle drie de webinars.

nov 262013
 


OK, het filmpje is een beetje blij. Maar het idee is ook gewoon heel leuk: de PowerUp 3.0 is gewoon een heel geinig stukje ‘speelgoed’. Want wie heeft het vroeger niet gedaan: vliegtuigjes van papier vouwen en dan kijken of ze ook een stukje konden vliegen. Meestal met tamelijk matig succes.

Maar met de PowerUp 3.0 wordt ook een papierenvliegtuigje opeens een toy for big boys in plaats van kinderspeelgoed. Met die kit bouw je een vliegtuigje van papier eenvoudig om tot een vliegtuigje dat lange tijd in de lucht kan blijven en dat je kunt besturen met je smartphone. Op de Kickstarterpagina staat een filmpje waarbij je een lange vlucht van het vliegtuigje kunt zien.
Prijs voor dit alles? $40,- + $20,- verzendkosten. En je moet er dan wel nog even op wachten. In mei 2014 verwachten ze uit te kunnen gaan leveren. Maar gezien het feit dat ze na 1 dag van de 60 dagen campagne al op $38.000,- van het doel van $50.000,- zitten is ook dit weer zo’n campagne die vele malen zijn richtdoel gaat overtreffen. Dus ik hou alvast rekening met wat vertraging als gevolg van de grotere aantallen die ze zullen moeten gaan produceren.

3D scans/foto’s maken met je iPad

 Gepubliceerd door om 22:54  3D printen, iOS
nov 252013
 

blue_latch_detail_upright_2 Als ik de Structure Sensor van Occipital een mooi proof of concept noem, dan doe ik ze daar vast onrecht mee aan. Maar ik zal uitleggen waarom.

Wat is het: het is een lens die je op je iPad kunt klikken en waarmee je 3D scans/foto’s kunt maken met behulp van je iPad. Hieronder (even doorklikken naar volledig bericht) zie je een filmpje met een demonstratie van de lens werkt. Het ziet er super simpel uit en het resultaat is best indrukwekkend.
Het voorbeeld in het filmpje hinkt overigens een beetje op twee gedachten. Enerzijds laat het zien dat je geavanceerde 3D panorama foto’s kunt maken. Anderzijds wordt het 3D scannen getoond. Maar dan is de vraag een beetje wat het doel van de scan is. Gewoon als leukigheid? Of omdat 3D nou eenmaal de toekomst is? Bij Star Trek hadden/hebben ze die immers ook!
Of wil je een 3D scan maken die je dan ook weer op een 3D printer kunt printen?
Lees verder….

nov 222013
 

2013-11-22 20.13.24 Toen ik 10 dagen geleden over Bittorrent Sync schreef gaf ik aan dat de iPad/iPhone app nog niet echt uitontwikkeld was. Zo hadden ze de “Openen in…” functionaliteit nog niet geïmplementeerd. Vandaag is er echter een update uitgekomen waarmee dat wél kan. En daarmee kun je ook andere bestanden (bijvoorbeeld videobestanden) die je met Sync vanaf een PC synchroniseert naar je iPad ook openen in de daarvoor geschikte applicatie.

Het werkte lekker snel via mijn interne netwerk en voor mij is het nu in ieder geval een manier die ik eens een tijdje uit ga proberen om (met name) video’s die ik op mijn laptop download (denk bijvoorbeeld aan de video’s die ik download voor de Statistiek MOOC die ik volg) op mijn iPad te krijgen. Nice.

Je kunt de applicatie hier downloaden, de app voor iOS staat hier.

nov 222013
 

24hoursofhappy Ik moet bekennen dat ik “Happy” van Pharrell Williams tamelijk grijs draai / gedraaid heb (voor zover dat kan met audiostreams via Spotify). En ook nu, na toch zeker een half uur, zie ik de rest van de familie om me heen nog niet geërgerd reageren als hij wéér een keer van vooraf aan start.

Dus of 24hoursofhappy.com nou écht dé manier is om genoeg te krijgen van het liedje, dat weet ik nog niet. Maar kan er vast aan bijdragen.
Om te zien wat de site doet, kun je het beste gewoon even een kijkje nemen. Het is een videoclip van 24 uur, met steeds verschillende personen en locaties waarbij gezongen/geplaybacked/gedanst wordt op de muziek van Happy. Je kunt door de klok bladeren, je favoriete fragment/tijdstip delen, of gewoon zo vaak luisteren als je aan kunt. 🙂

nov 212013
 

Scroogled Je kunt het flauw, kinderachtig of heel noodzakelijk vinden, die Scroogled actie van Microsoft. Daarbij probeert Microsoft haar (potentiële) klanten te waarschuwen voor de duistere praktijken van de concurrent, in dit geval Google. Ik vind de actie voornamelijk fascinerend. Want ik ben nieuwsgierig of hij daadwerkelijk werkt. Want hij verondersteld dat ik als klant van Google, gevoelig ben voor de voorbeelden die Microsoft noemt én dat ik van mening ben dat Microsoft wel netjes met mijn data om gaat.

Maar zeg nou zelf. Wel bedrijf heeft de afgelopen (pak hem beet) twee jaar niet al eens te maken gehad met een rel waarbij bleek dat ze meer data verzamelden dan dat zou mogen of dan dat gebruikers verwachten/weten. En welk bedrijf is niet al in het nieuws geweest met minder frisse praktijken als het gaat om het gevecht met hun concurrenten. Ik kan me nog een browseroorlog herinneren of een strijd om wie de marktleider zou worden op het gebied van tekstverwerkers, waarbij ook niet iedereen heel netjes te werk ging.

Dat verwachten mensen ook niet van hele grote bedrijven. Tenminste, ik verwacht dat al lang niet meer. Kan de leeftijd zijn natuurlijk. Maar ook Google is soms meer of minder Evil, Microsoft idem. En als de NSA op de stoep staat geven ze uiteindelijk toch allemaal mijn data weg.
Google_mok Wat ik me echter wel bedacht, was dat ik bijvoorbeeld die mok wel heel erg cool vind. Hij is helaas op het moment uitverkocht, maar voor $7,99 zou ik het best een leuk Sinterklaas of Kerst-geschenk voor mezelf vinden. Ga ik dan minder gebruik maken van Google producten als ik die mok koop?
Nee, natuurlijk niet.

De positie van underdog is lang niet altijd verkeerd voor een bedrijf. Ik neem aan dat de advocaten van Google zo nu en dan wel moeten optreden. Want of het gebruik van het Google Chrome logo op de mok die Microsoft verkoopt zo helemaal ‘fair use’ is, weet ik niet.
Wat vind jij van de actie? Ga je er anders over Google en/of Microsoft door denken?