Cold Turkey met een Android smartphone van de Aldi

Wolfgang AT-AS40D2Vandaag was het weer eens zover: de Aldi had weer twee Android smartphones in de verkoop. Dit keer de Wolfgang AT-AS40D2 (voor 99,99 euro) en de Wolfgang AT-AS45D1 (voor 149 euro).

Ik was al een tijdje op zoek naar een vervanger voor mijn absolute bare-bones (lees: geen camera, twitter, facebook, alleen bellen en SMS-en met T9) fiets-GSM. Mijn iPhone 4S meenemen kon natuurlijk, maar zeker nu in de winter met de MTB in de modder en regen is dat niet echt handig. Daar is die toch nét wat duur en te gemakkelijk verwoestbaar voor.

Ik had al even rond gekeken en hier en hier positieve reviews gezien van de goedkoopste van de twee. De verleiding om voor de duurdere AT-AS45D1 te gaan was er natuurlijk wel, want ook 149 euro voor een Android smartphone is niet onoverkoombaar, maar ik besloot voor de goedkoopste te gaan.

En dus stond ik vanochtend ruim op tijd bij de Aldi voor de deur. Het bleef tot kort voor openingstijd redelijk rustig, maar tegen de tijd dat de deur open ging stonden er toch een man/vrouw of tien, die overigens niet allemaal voor dezelfde smartphone kwamen.

Android 4.2Nou was het niet de eerste keer dat ik met Android werk, maar ik denk dat ook als dat wel zo was het aan de praat krijgen van de Wolfgang geen enkel probleem was geweest. De set-up procedure is bij Android net zo laagdrempelig als dat bij een iPhone is.

En net als in de Apple app-store kun je in de Google Play store een groot aanbod van gratis apps vinden om te installeren. Een Facebook-client, Twitter, Dropbox, 9292OV, Spotify, WhatsApp, Google Chrome, ze zijn er allemaal.

Dual SIM
Beheer van de twee SIM-kaartenEn natuurlijk moest ik even de dual-SIM optie testen. Die werkt heel mooi. Ik heb er nu twee kaarten in zitten: eentje is een privé-kaart van T-Mobile, de ander een KPN-kaart van mijn werkgever. Zoals je op de screenshot hiernaast kunt zien, is het GSM-deel van beide kaarten, gelijktijdig, actief. Dat betekent dat ik op beide 06-nummers gebeld kan worden en SMS-berichten ontvangen.
Daarnaast kun je voor een aantal zaken aangeven wat standaard met welke kaart moet gebeuren. Zo worden spraakoproepen (op dit moment) standaard met KPN geplaatst, videogesprekken met T-Mobile (en de 3G-verbinding van de T-Mobile kaart), berichten (SMS) worden standaard via KPN gestuurd en de 3G-verbinding van de T-Mobile kaart wordt gebruikt.
Dual SIM bellen
Bij de berichten en telefoongesprekken kun je er daarnaast voor kiezen om bij elk gesprek of SMS-bericht te kiezen via welke kaart je die laat lopen. Ideaal dus voor mensen die privé en zakelijke telefoontjes gescheiden willen houden: op één toestel via beide nummers bereikbaar, terwijl je je eigen gesprekken toch gemakkelijk kunt scheiden.
SMS bericht aan jezelf sturen...
De twee kaarten leveren soms aparte opties op. Het is uiteraard niet mogelijk jezelf van de ene kaart naar de andere te bellen, je krijgt dan je eigen voicemail omdat je in gesprek bent.
Maar je kunt wel een SMS-bericht aan jezelf sturen, d.w.z. van de ene kaart naar de andere. In het dialoog zie je dan netjes via welke SIM-kaart een bericht verstuurd of ontvangen is. Dat geldt ook voor je gesprekken-geschiedenis. Dat maakt het dus handig om iemand via hetzelfde nummer terug te bellen als waarop hij/zij belde.

Voor sommige apps moet je een keuze maken. WhatsApp bijvoorbeeld werkt niet via beide kaarten of beide nummers. Je moet er één kiezen en via dat nummer komen dan je berichten binnen. Grappig is wel weer dat je bijvoorbeeld het 06-nummer van je KPN kaart kunt koppelen, terwijl je voor het dataverkeer van WhatsApp gebruik maakt van de 3G-verbinding van de T-Mobile kaart.

Foto’s maken
Kwaliteit van de front-facing camera... Over één ding is iedereen het eens, en ik ook: voor de foto’s hoef je dit toestel niet aan te schaffen. Zowel de ‘goede’ camera als de front-facing camera zijn binnen niet veel soeps. Ik zal hem de komende week ook nog buiten testen, ik neem aan dat dan de kwaliteit wat beter is.

Dat is op zich wel jammer, want tja, dat was toch wel hét sterke punt van de iPhone 4S, tenminste dan van de 8-megapixel iSight-camera aan de ene kant. Want ook de ‘selfies’ die ik de afgelopen maand met de iPhone 4S gemaakt heb, zijn vaak erg korrelig bij niet optimaal licht.

Cold Turkey
Een jaar geleden kreeg ik een Windows Phone te leen en besloot die toen een week lang als mijn smartphone te gebruiken. Ik heb besloten dat ik dat bij deze Wolfgang ook ga doen. Is het een eerlijke vergelijking? Vast niet. Zoals gezegd, de camera van de Wolfgang kan niet tippen aan die van de iPhone, maar voor het overige ben ik heel benieuwd naar hoe zo’n smartphone van een fractie van de prijs van een iPhone het tijdens normaal gebruik doet.
Ik laat het uiteraard hier weten volgende week!

0 0 stemmen
Bericht waardering
3 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
trackback

Cold Turkey met een Android smartphone van de Aldi http://t.co/q9Nc1zfaGd

Patrice Plet
7 jaren geleden

Mensen vergelijken Iphone vaak met een cheapo Android en concluderen dan dat het niks is. Is natuurlijk niet eerlijk. Schermresolutie, aanraakgevoeligheid, camera, batterijduur, zichtbaarheid in fel licht en snelheid zijn allemaal minder. Kan ook niet anders, want zoals je het zelf zegt, de Aldi is vele malen goedkoper.
Als je echt Android met Iphone wil vergelijken, neem dan een vergelijkbaar toestel als S4, Note 3, HTC One of LG G2.

Ben wel benieuwd naar je bevindingen!