Movember en waarom ik een snor laat groeien deze maand!

Pierre 27-11-2013 Als je me de afgelopen weken ergens bij een bijeenkomst tegen bent gekomen, of als je mijn Facebook pagina volgt, dan kan het je haast niet ontgaan zijn. Na een afwezigheid van drie jaar groeit er op het moment weer een snor onder mijn neus.
Ook ik doe dit jaar namelijk mee met Movember. Movember (een samenvoeging van het Engelse woord ‘moustache’ (snor) en “november”) is een jaarlijks terugkerend evenement waarbij al sinds 1999 mannen gedurende de maand november hun snor laten staan. Doel is om op aandacht te vragen voor de gezondheid van de man en in het bijzonder om bij te dragen aan de vroegtijdige opsporing van o.a. prostaatkanker en teelbalkanker. Op dit moment loopt de actie in Australië, Nieuw-Zeeland, het Verenigd Koninkrijk, Ierland, de Verenigde Staten, Canada, Zuid-Afrika, Finland, België, Denemarken, Noorwegen, Tsjechië en natuurlijk Nederland.

Voor het eerst
Ik doe dit jaar voor de eerste keer mee. Ik had er wel al van gehoord. Drie jaar geleden heb ik na 20 jaar mijn snor verkocht voor het Glazen Huis dat toen in Eindhoven stond. Collega’s hadden toen de “Alles Snor” actie opgezet. Sindsdien was mijn snor (tegen de verwachting in) niet meer terug gekomen. Ik ken een aantal mensen in omgeving die protaatkanker of teelbalkanker (gehad) hebben. En daarom wilde ik dit jaar mijn steentje bijdragen aan de actie door actief mee te doen.

Het is nodig!
Want ik denk dat het nog hard nodig is. Ga zelf maar na. Hoe vaak hoor je bijvoorbeeld over borstkanker baarmoederhalskanker? En hoe vaak over teelbalkanker? En waar wordt meer preventief onderzoek naar gedaan?
Ook ik ben zo’n man die alleen naar de dokter gaat als er écht een noodzaak is. Ziek zijn is iets voor watjes. Kortom, de kans dat ik langer door zou lopen dan verstandig is voordat ik bij een arts terecht kom is nog heel groot. En ik denk dat Movember daar bij kan helpen. Niet direct, maar het komt jaarlijks terug en staat dan even iets meer in de picture.

Enge ziekte!
Daar komt bij dat kanker wat mij betreft een heel enge ziekte is. Je krijgt het (of niet) en dan ga je er aan dood (of niet). Aan iemand die kanker heeft kun je in eerste instantie niet goed zien hoe erg ziek hij/zij is. Totdat als gevolg van de chemo bijvoorbeeld haaruitval optreedt, of als iemand een stuk magerder wordt dan voorheen. Het erge is dat veel soorten van kanker goed geneesbaar zijn als het vroegtijdig ontdekt wordt. Maar je wilt natuurlijk ook niet elke dag / de hele dag lopen daar aan denken.

We zijn er nog lang niet
Movember heeft er inderdaad nog niet voor gezorgd dat mannen heel bewust zijn van hun gezondheid. Heeft er ook niet voor gezorgd dat teelbalkanker en prostaatkanker altijd vroegtijdig ontdekt wordt. Het is echter wel nog steeds een globale actie met een dikke knipoog die ook in Nederland elk jaar toch weer de nodige bedrijven (RTL 7 heeft bijvoorbeeld de hele maand een snor in haar logo staan) en bekende personen weet te trekken. Voor mij is het een mogelijkheid om ook als onbekende Nederlander daar een steentje aan bij te dragen.

Geld inzamelen
Nou heeft Movember ook als doel om geld in te zamelen. Dat is bij veel acties (helaas) het geval. Ik hou er niet van om elke keer weer iedereen langs te gaan om geld in te zamelen. Veel van die acties leveren dan ook meteen zó enorm veel geld op dat het geld dat ik individueel daarbij inbreng in het niet valt. Als ik 1.000 euro op zou halen dan vind ik dat best veel geld, maar als het totaal 30 miljoen is, dan is dat maar een druppel. Daarom hecht ik veel meer waarde aan het tweede aspect: het er over communiceren. Want dat gaat vanzelf als mensen naar mijn snor informeren. En of ze dan 5 euro aan mijn snor doneren of aan de Filipijnen of aan … maakt mij dan helemaal niets uit.

Actie!!!
Maar…ook al ga ik niet voor het miljoen, het betekent natuurlijk niet dat ik niet een (re-)actie van jullie wil! Dat kan hier bij het bericht of op mijn Movember pagina. Daar kun je van elke dag de afgelopen maand (en de resterende dagen) zien hoe mijn snor groeide, en je zult er kunnen zien als hij weer weg is aan het einde van deze maand.

Laat zien dat ook jij weet waar Movember voor staat, of laat weten wat het voor jou betekent!
Geef een rating aan mijn snor op mijn Movember pagina, en als je wilt, doneer geld voor Movember!

0 0 stemmen
Bericht waardering
6 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
trackback

Movember en waarom ik een snor laat groeien deze maand! http://t.co/cFGTzcLj1g

trackback

Movember en waarom ik een snor laat groeien deze maand! Laat ook zien wat het voor jou betekent! @MovemberNL http://t.co/RJU7UTBRNz

erik
erik
8 jaren geleden

Helaas links zijn 404 en paginaopmaak daaronder is ook niet om vrolijk van te worden.

Marcel de Leeuwe
8 jaren geleden

Hoi Pierre,

Dank je wel voor deze actie, gaaf om te zien dat je je inzet voor goede doelen in het algemeen en voor dit doel in het bijzonder.

Als ex-patiënt heb ik het geluk gehad dat zaadbalkanker wel een goed te behandelende kankersoort is maar het gaat je niet in de kouwe kleren zitten. Maar ik heb toen zoveel haar verloren dat ik mijn snor nu niet laat staan. Dat krijg ik er bij mijn vrouw ook niet doorheen 😉

Overigens is er een app ontwikkeld rondom vroegtijdig herkennen van symptonen: http://www.zaadbalkanker.nl/de-stichting/nieuws-van-de-stichting/article?id=284 Hoewel weinig mannen deze vorm krijgen per jaar is het wel een agressieve en snelle vorm.

Bedankt voor je snor (en blogpost)!

Marcel