nov 282013
 

Pierre 27-11-2013 Als je me de afgelopen weken ergens bij een bijeenkomst tegen bent gekomen, of als je mijn Facebook pagina volgt, dan kan het je haast niet ontgaan zijn. Na een afwezigheid van drie jaar groeit er op het moment weer een snor onder mijn neus.
Ook ik doe dit jaar namelijk mee met Movember. Movember (een samenvoeging van het Engelse woord ‘moustache’ (snor) en “november”) is een jaarlijks terugkerend evenement waarbij al sinds 1999 mannen gedurende de maand november hun snor laten staan. Doel is om op aandacht te vragen voor de gezondheid van de man en in het bijzonder om bij te dragen aan de vroegtijdige opsporing van o.a. prostaatkanker en teelbalkanker. Op dit moment loopt de actie in Australië, Nieuw-Zeeland, het Verenigd Koninkrijk, Ierland, de Verenigde Staten, Canada, Zuid-Afrika, Finland, België, Denemarken, Noorwegen, Tsjechië en natuurlijk Nederland.

Voor het eerst
Ik doe dit jaar voor de eerste keer mee. Ik had er wel al van gehoord. Drie jaar geleden heb ik na 20 jaar mijn snor verkocht voor het Glazen Huis dat toen in Eindhoven stond. Collega’s hadden toen de “Alles Snor” actie opgezet. Sindsdien was mijn snor (tegen de verwachting in) niet meer terug gekomen. Ik ken een aantal mensen in omgeving die protaatkanker of teelbalkanker (gehad) hebben. En daarom wilde ik dit jaar mijn steentje bijdragen aan de actie door actief mee te doen.

Het is nodig!
Want ik denk dat het nog hard nodig is. Ga zelf maar na. Hoe vaak hoor je bijvoorbeeld over borstkanker baarmoederhalskanker? En hoe vaak over teelbalkanker? En waar wordt meer preventief onderzoek naar gedaan?
Ook ik ben zo’n man die alleen naar de dokter gaat als er écht een noodzaak is. Ziek zijn is iets voor watjes. Kortom, de kans dat ik langer door zou lopen dan verstandig is voordat ik bij een arts terecht kom is nog heel groot. En ik denk dat Movember daar bij kan helpen. Niet direct, maar het komt jaarlijks terug en staat dan even iets meer in de picture.
Lees verder….