jun 302013
 

volkskrant_30-6-2013Er stond een opmerkelijk bericht op Volkskrant.nl vandaag. In het overzicht met de wijzigingen die morgen (1 juli) allemaal ingaan stond deze paragraaf:

En het wordt goedkoper om naar 0800- en 0900-nummers te bellen. De betaalde servicenummers mogen niet meer buiten de belbundels van de abonnementen voor mobiele telefoons vallen. Een 0900-nummer bellen buiten de abonnementsbundel kost doorgaans tussen de 25 en 35 cent, terwijl voor datzelfde belletje 10 tot 15 cent wordt betaald als het binnen de bundel valt. De postzegel wordt wel 6 cent duurder.

Ook op Consuwijzer.nl en op Geldenrecht.nl wordt het besluit van de Opta op die manier uitgelegd: ook zij geven aan dat het dan binnen de belbundel moet vallen.

Ik vind dat vreemd, want als ik het besluit van de Opta (zie hier voor de PDF) dan lees ik dat niet helemaal op die manier. Er wordt inderdaad gesteld dat het niet langer toegestaan is om extra kosten in rekening te brengen voor zulke nummers. En dat op zich is al heel goed nieuws. Want bij mijn T-Mobile abonnement dat ik ooit bij de iPhone afsloot kostte dat tot nu toe €0,60 per minuut + beltarief buiten de bundel ( = €0,25 per minuut), dus in totaal € 0,85 per minuut. Zoals ik het artikel 4 van “Beleidsregels artikel 5 Besluit Interoperabiliteit” lees, mogen ze dus niet langer die 60 eurocent extra per minuut rekenen. Maar of telecomproviders daarmee verplicht zijn om voor het overige de kosten ook vanuit de belbundel te verrekenen? Het tarief van €0,25 per minuut geldt immers ook voor geografische nummers als je belbundel op is.
Lees verder….

 Reacties uitgeschakeld voor Vallen niet geografisch gebonden nummers vanaf morgen verplicht binnen de belbundel?  Tags: ,
jun 292013
 

De video’s van het Seminar Hoe video en weblectures effectief in te zetten in de onderwijspraktijk zijn allemaal te vinden op deze pagina. Daar staat ook mijn presentatie tussen, hierboven staat een capture daarvan die via YouTube beschikbaar is.
In grote lijnen is het verhaal gelijk aan het verhaal dat ik vertelde tijdens de verdediging van mijn proefschrift.

jun 282013
 

HP2175 Soms komen er berichten voorbij die ik alleen met verbijstering kan lezen. Zoals het bericht op PC World. Want het geeft blijk van zo’n misvormt wereldbeeld, zo’n arrogantie ook bij bepaalde groeperingen, dat ik er met mijn hoofd bijna niet bij kan dat wij via onze wetgeving dat allemaal ook nog goed vinden ook.

Waar gaat het over? Het bericht gaat over een zaak die een groep, VG Wort aangespannen had tegen de autoriteiten in Duitsland. Die zaak was voorgelegd aan het Europese Hof van Justitie. VG Wort wilde namelijk dat Duitsland bij Canon, Epson, Fujitsu, Hewlett-Packard, Kyocera en Xerox zou gaan opvragen welke en hoeveel printers die bedrijven sinds 2001 verkocht hadden. Doel was om te bepalen hoeveel die bedrijven moesten betalen aan compensatie voor inbreuk op het auteursrecht van de auteurs die door VG Wort vertegenwoordigd worden.
Ook in Duitsland is een kopie voor eigen gebruik/studie toegestaan, maar de wetgever gaat er daarbij wel vanuit dat de auteursrechthebbende een eerlijke vergoeding krijgt voor die inbreuk. Inderdaad, zoiets als de thuiskopieheffing op CD en tegenwoordig ook iPads en andere vergelijkbare apparaten. Zo’n heffing die een hele groep gebruikers extra belast op basis van wat ze statistisch gezien met het apparaat zouden kunnen doen: we berekenen dat x% van de printers gebruikt wordt om kopieën te maken van auteursrechtelijk beschermd werd en willen daar dus y miljoen euro voor ontvangen. Hoe die x% en y miljoen dan berekend worden? Tja, dat is aan duurbetaalde juristen om te verzinnen. En als jij zelf het niet in je hoofd zou halen om een boek (van een van de vertegenwoordigde auteurs) te printen op je printer? Pech gehad, je betaald net zoveel mee als de rest (omdat de printerfabrikant die kosten doorbelast).

Gelukkig ging het hof niet helemaal mee in de eis, d.w.z. het bericht vermeldt niet dat ze de betreffende data moeten aanleveren. Het staat Duitsland vrij om zelf een systeem in het leven te roepen dat voor die compensatie zorgt. Maar dat de auteurs recht hebben op een compensatie staat vast volgens het hof.

Begrijp me niet verkeerd. Ja, natuurlijk moet een auteur een vergoeding krijgen voor het werk dat hij/zij produceert. Dat gebeurt ook, namelijk als er een boek verkocht wordt, op papier of elektronisch. En daar moet het verhaal stoppen. Anders moeten we ook een extra heffing instellen voor gezinnen met kinderen zodat auteurs van kinderboeken gecompenseerd kunnen worden. Immers, als die ouders het boek aan de kinderen voorlezen, dan staat dat gelijk aan het voordragen van het werk en daar moeten ze toch zeker voor gecompenseerd worden?

jun 272013
 


Het is een kort stukje in een presentatie tijdens de Microsoft Build Conference gisteren. En zoals de titel hierboven al stelt: het is even de vraag of dit goed of slecht is. Voor beide antwoorden is namelijk wat te zeggen.
Waar gaat het over? Microsoft kondigde gisteren aan dat Windows 8.1 (oeps, ik had hier 3.1 staan) ondersteuning ingebouwd krijgt voor 3D printers. Net zoals Windows nu al ondersteuning heeft voor veel andere randapparatuur, zoals muizen, toetsenborden, webcams, printers en scanners.

Niet nodig! Zullen veel hardcore 3D printers zeggen. Of zelfs “Afblijven!”. Er zijn nu namelijk voldoende open source tools beschikbaar voor het maken van 3D prints. Daar moet Microsoft vanaf blijven. Helder standpunt, kan ik me heel wat bij voorstellen.
Maar er zit ook een andere kant aan het verhaal.
Lees verder….

jun 262013
 

3D_Hubs_Eindhoven Het idee achter 3D Hubs is eigenlijk heel simpel: je hebt een 3D printer, maar gebruikt die (uiteraard) niet elke dag. Waarom zou die dan stil moeten staan? Zou het niet handig/voordelig zijn als je tijdens die dagen prints maakt van anderen die zelf geen printer hebben? Tegen betaling. Verdien je nog een deel van de kosten van zo’n printer terug ook.

Via 3D Hubs kunnen mensen die een 3D printer hebben en mensen die wat willen laten printen elkaar vinden. De ene groep voegt een (of meerdere) printer(s) toe, geeft aan welke kwaliteit, welke materialen ze kunnen printen, hoe snel en tegen welke prijs per cm3 materiaal. Als jij dan een printopdracht hebt, kun je je STL-bestand uploaden en een plek kiezen waar je de print wilt laten maken.

Het idee is goed. De bedragen die per print gerekend worden lopen namelijk nogal uiteen. Zo kon ik een print van een 3D knoop (de link laat een foto van niet gelukte eigen print zien) van 16,3 cm3 in Eindhoven laten printen voor €17,72. Dan duurt het 3 dagen, wordt het geprint op een Ultimaker en heb ik keuze uit een groot aantal kleuren PLA. Hij wordt ook aangeboden voor €49,07. Dan heb je hem na 1 dag en kan hij ook Nylon geprint worden (op een Felix 2.0). Ik verwacht dat de hub met een Ultimaker op die pas na 7 dagen en voor €29.12 een product oplevert iets minder opdrachten binnen haalt.
Lees verder….

 Reacties uitgeschakeld voor 3D Hubs Eindhoven opent vandaag haar virtuele deuren  Tags:
jun 242013
 


Ik werd even op het verkeerde been gezet door de start van bovenstaand filmpje. Daar worden dolfijnen en een schildpad getoond. En het lijkt alsof iets dicht onder het wateroppervlak ‘zwemt’. Helaas, dat is niet de Ziphius. Want zover ik voor het overige heb kunnen achterhalen, kan die zich alleen aan de oppervlakte voortbewegen.

Hij heeft een videocamera aan boord en je kunt hem via Wifi op afstand besturen. Dat zou tot zo’n 30 meter afstand moeten kunnen. Moet je dus wel oppassen als je de zee aan het verkennen bent. Anders dobbert hij nog heel lang door…
En dat zou toch wel zonde zijn van de $195,- + $35,- (omgerekend zo’n €175,-) die je er dan voor betaald hebt.

Om voor mij persoonlijk interessant te zijn, zou het toch minimaal ook onderwater moeten kunnen gaan en daar video-opnames kunnen maken. Voor de komende vakantie was het toch te laat, maar die van volgend jaar zouden ze net halen, als ze de geplande leverdatum van maart 2014 halen.
Maar nou hij alleen boven water / op het water liggend, filmpjes kan maken, heb ik er niet heel veel aan. Ook vraag ik me af hou hij zich zou houden in bijvoorbeeld een brakke sloot en hier en daar een stroef wier. Krijg je dan prachtige opnames van lokale beesten in en bij het water? Of zit hij in no-time vast?
Ik ga het niet uitproberen, mocht jij dat wel doen, laat me dan horen hoe het beviel/bevalt!

 Reacties uitgeschakeld voor Ziphius – semi-autonome camera voor op het water  Tags: , ,
jun 232013
 

RepRap_Magazine_2_cover RepRap Magazine is een gratis elektronisch tijdschrift gericht op mensen die met 3D printen aan de slag gaan. Het is een ‘technisch’ tijdschrift, d.w.z. dat het niet zozeer gericht is op de mensen die een UP! Mini kopen omdat ze dan vooral een plug-and-play 3D-printer hebben. Het is meer geschikt voor de mensen die vooral willen weten hoe ze zulke apparaten zelf kunnen bouwen of tweaken. Ik heb hem zelf nog niet helemaal gelezen, hij ligt op de virtuele stapel voor komende vakantie. 🙂

 Reacties uitgeschakeld voor 3D Printen: RepRap Magazine – Issue 2  Tags: ,

Zaterdagfilmpje: Instagramimation

 Gepubliceerd door om 07:48  Video
jun 222013
 

In de categorie “mooi en grappig” vandaag de animatiefilm Instagramimation van Paul Cummings en Eriq Wities. Het is een filmpje van bijna 3 minuten dat een verhaal verteld via Instagram. Ik zal hieronder (als je dit op de voorpagina leest even doorklikken) de Making of… video ook invoegen. En de heren hebben alle foto’s ook echt op Instagram gezet.

Ik moet eerlijk bekennen dat ik in eerste instantie niet eens zo vreselijk onder de indruk was van het filmpje, totdat ik me na een minuut of zo begon te realiseren dat wat ik dacht te zien (“een vinger die een poppetje op een telefoon aan het treiteren was door steeds andere foto’s als zijn achtergrond neer te zetten”) natuurlijk helemaal niet kon kloppen met wat er echt gebeurde.

Mooi.
Lees verder….