Vallen niet geografisch gebonden nummers vanaf morgen verplicht binnen de belbundel?

volkskrant_30-6-2013Er stond een opmerkelijk bericht op Volkskrant.nl vandaag. In het overzicht met de wijzigingen die morgen (1 juli) allemaal ingaan stond deze paragraaf:

En het wordt goedkoper om naar 0800- en 0900-nummers te bellen. De betaalde servicenummers mogen niet meer buiten de belbundels van de abonnementen voor mobiele telefoons vallen. Een 0900-nummer bellen buiten de abonnementsbundel kost doorgaans tussen de 25 en 35 cent, terwijl voor datzelfde belletje 10 tot 15 cent wordt betaald als het binnen de bundel valt. De postzegel wordt wel 6 cent duurder.

Ook op Consuwijzer.nl en op Geldenrecht.nl wordt het besluit van de Opta op die manier uitgelegd: ook zij geven aan dat het dan binnen de belbundel moet vallen.

Ik vind dat vreemd, want als ik het besluit van de Opta (zie hier voor de PDF) dan lees ik dat niet helemaal op die manier. Er wordt inderdaad gesteld dat het niet langer toegestaan is om extra kosten in rekening te brengen voor zulke nummers. En dat op zich is al heel goed nieuws. Want bij mijn T-Mobile abonnement dat ik ooit bij de iPhone afsloot kostte dat tot nu toe €0,60 per minuut + beltarief buiten de bundel ( = €0,25 per minuut), dus in totaal € 0,85 per minuut. Zoals ik het artikel 4 van “Beleidsregels artikel 5 Besluit Interoperabiliteit” lees, mogen ze dus niet langer die 60 eurocent extra per minuut rekenen. Maar of telecomproviders daarmee verplicht zijn om voor het overige de kosten ook vanuit de belbundel te verrekenen? Het tarief van €0,25 per minuut geldt immers ook voor geografische nummers als je belbundel op is.

Bij Telfort-zakelijk lijken ze het in ieder geval wél voortaan vanuit de belbundel te verrekenen, ook bij de andere KPN-dochter Hi wordt dat zo gedaan. Ook Youfone.nl geeft aan dat zulke minuten voortaan uit de bundel komen. Bij Vodafone en T-Mobile kon ik niet zo snel informatie over de wijze van verrekening van de kosten vinden. Ook Simyo had vandaag de info nog niet aangepast/online beschikbaar, idem voor Hollands Nieuwe. Bij Tele2 staat een interessante: daar staat “het buiten de bundel tarief: €0,30 per minuut“, en ik denk dat dat gewoon mag (maar dat is mijn interpretatie van de Opta-regels die zeker niet door iedereen gedeeld wordt). We zullen het zien.

Vervelend is ook dat de kosten voor het bellen vanaf een vaste lijn naar zulke nummers (met uitzondering van 0800-nummers) omhoog gaat vanaf morgen. Zo rekent bijvoorbeeld UPC met ingang van morgen 10 cent startkosten en 9 eurocent per minuut bovenop de kosten van het servicenummer. Ook KPN rekent (maar dan vanaf 1 augustus) extra kosten bij het bellen van zulke nummers (€ 0,061 per minuut extra bij een BelBasis abonnement).

N.B. dit is een bericht op basis van de informatie die ik op 30-6-2013 online kon vinden en hier kunnen dan ook geen rechten aan ontleend worden. Als ik iets met dit bericht wil benadrukken is dat ik er niet automatisch vanuit ga dat die voorheen hele dure nummers per morgen automatisch bij alle mobiele providers binnen de belbundels vallen. En mijn advies is dan ook om vooral even te checken welke tarieven voor jou vanaf morgen gelden. Zowel bij een vaste telefoonlijn als bij een mobiele telefoon!!