OMG: Een kopieerheffing voor 2D printers!

HP2175 Soms komen er berichten voorbij die ik alleen met verbijstering kan lezen. Zoals het bericht op PC World. Want het geeft blijk van zo’n misvormt wereldbeeld, zo’n arrogantie ook bij bepaalde groeperingen, dat ik er met mijn hoofd bijna niet bij kan dat wij via onze wetgeving dat allemaal ook nog goed vinden ook.

Waar gaat het over? Het bericht gaat over een zaak die een groep, VG Wort aangespannen had tegen de autoriteiten in Duitsland. Die zaak was voorgelegd aan het Europese Hof van Justitie. VG Wort wilde namelijk dat Duitsland bij Canon, Epson, Fujitsu, Hewlett-Packard, Kyocera en Xerox zou gaan opvragen welke en hoeveel printers die bedrijven sinds 2001 verkocht hadden. Doel was om te bepalen hoeveel die bedrijven moesten betalen aan compensatie voor inbreuk op het auteursrecht van de auteurs die door VG Wort vertegenwoordigd worden.
Ook in Duitsland is een kopie voor eigen gebruik/studie toegestaan, maar de wetgever gaat er daarbij wel vanuit dat de auteursrechthebbende een eerlijke vergoeding krijgt voor die inbreuk. Inderdaad, zoiets als de thuiskopieheffing op CD en tegenwoordig ook iPads en andere vergelijkbare apparaten. Zo’n heffing die een hele groep gebruikers extra belast op basis van wat ze statistisch gezien met het apparaat zouden kunnen doen: we berekenen dat x% van de printers gebruikt wordt om kopieën te maken van auteursrechtelijk beschermd werd en willen daar dus y miljoen euro voor ontvangen. Hoe die x% en y miljoen dan berekend worden? Tja, dat is aan duurbetaalde juristen om te verzinnen. En als jij zelf het niet in je hoofd zou halen om een boek (van een van de vertegenwoordigde auteurs) te printen op je printer? Pech gehad, je betaald net zoveel mee als de rest (omdat de printerfabrikant die kosten doorbelast).

Gelukkig ging het hof niet helemaal mee in de eis, d.w.z. het bericht vermeldt niet dat ze de betreffende data moeten aanleveren. Het staat Duitsland vrij om zelf een systeem in het leven te roepen dat voor die compensatie zorgt. Maar dat de auteurs recht hebben op een compensatie staat vast volgens het hof.

Begrijp me niet verkeerd. Ja, natuurlijk moet een auteur een vergoeding krijgen voor het werk dat hij/zij produceert. Dat gebeurt ook, namelijk als er een boek verkocht wordt, op papier of elektronisch. En daar moet het verhaal stoppen. Anders moeten we ook een extra heffing instellen voor gezinnen met kinderen zodat auteurs van kinderboeken gecompenseerd kunnen worden. Immers, als die ouders het boek aan de kinderen voorlezen, dan staat dat gelijk aan het voordragen van het werk en daar moeten ze toch zeker voor gecompenseerd worden?

0 0 stemmen
Bericht waardering
1 Reactie
Inline Feedback
Bekijk alle reacties