Goed of Slecht? Windows 8.1 krijgt ondersteuning voor 3D printen


Het is een kort stukje in een presentatie tijdens de Microsoft Build Conference gisteren. En zoals de titel hierboven al stelt: het is even de vraag of dit goed of slecht is. Voor beide antwoorden is namelijk wat te zeggen.
Waar gaat het over? Microsoft kondigde gisteren aan dat Windows 8.1 (oeps, ik had hier 3.1 staan) ondersteuning ingebouwd krijgt voor 3D printers. Net zoals Windows nu al ondersteuning heeft voor veel andere randapparatuur, zoals muizen, toetsenborden, webcams, printers en scanners.

Niet nodig! Zullen veel hardcore 3D printers zeggen. Of zelfs “Afblijven!”. Er zijn nu namelijk voldoende open source tools beschikbaar voor het maken van 3D prints. Daar moet Microsoft vanaf blijven. Helder standpunt, kan ik me heel wat bij voorstellen.
Maar er zit ook een andere kant aan het verhaal.

Ik weet zelf nog heel goed hoe opgelucht is was toen ik de UP! Mini in huis kreeg en die binnen no time aan het werk kreeg. De bijbehorende software + drivers waren eenvoudig te installeren en te gebruiken. Dat het closed source software was, maakte mij toen helemaal niets uit. Het moest gewoon werken.

Wel nodig?
Ik herken me dan ook heel erg in het verhaal van Geekdad die ook met een 3D-printer aan de slag ging. Het verschil is waarschijnlijk wel dat ik ook de mogelijkheden om daarna te gaan experimenteren zie. Bijvoorbeeld via het printen van andere materialen dan gewoon ABS of PLA. Of grotere objecten etc.
Zowel de printer als de software van de UP! Mini staan dat niet toe.

Maar de ingebouwde ondersteuning door Microsoft hoeft niet te betekenen dat er alleen maar closed software op kan werken. Als het vergelijkbaar werkt met hoe het nu werkt voor printers en scanners, dan heeft het zeker voor ‘gewone’ gebruikers veel voordelen.
Zo gebruik ik een HP scanner/printer die gemaakt werd in de tijd dat Windows 98 gangbaar was. Qua printer en scanner doet hij het echter nog steeds prima. Mijn eisen wat dat betreft zijn in die tijd niet echt gewijzigd (OK, er staat nu ook een scanner die heel snel vellen papier kan scannen, maar die is weer niet zo handig voor bijvoorbeeld een pagina uit een boek) en dus had ik geen behoefte om hem te vervangen.
Dat hoeft ook niet omdat hij nog steeds ondersteund wordt door Windows. Ook in Windows 8.
Ik kan nog steeds vanuit Adobe Acrobat (versie X in dit geval) een scan maken op de scanner.
Eerder heb ik al eens de vraag gesteld of dat dan ballast was die Windows onnodig groot en complex maakt. Die vraag speelt nu natuurlijk ook. Maar voorlopig vind ik het een interessante ontwikkeling en ben ik benieuwd hoe dat uiteindelijk vorm krijgt in Windows 8.1 en verder.

0 0 stemmen
Bericht waardering
3 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
Wilfred Ketelaar
10 jaren geleden

Windows 3.1..? Microsoft was hun tijd dus al ver voor… 😉

trackback

[…] Microsoft kondigde gisteren aan dat Windows 8.1 (oeps, ik had hier 3.1 staan) ondersteuning ingebouwd krijgt voor 3D printers. Net zoals Windows nu al ondersteuning heeft voor veel andere randapparatuur, zoals muizen, toetsenborden, webcams, printers en scanners.  […]