3D Hubs Eindhoven opent vandaag haar virtuele deuren

3D_Hubs_Eindhoven Het idee achter 3D Hubs is eigenlijk heel simpel: je hebt een 3D printer, maar gebruikt die (uiteraard) niet elke dag. Waarom zou die dan stil moeten staan? Zou het niet handig/voordelig zijn als je tijdens die dagen prints maakt van anderen die zelf geen printer hebben? Tegen betaling. Verdien je nog een deel van de kosten van zo’n printer terug ook.

Via 3D Hubs kunnen mensen die een 3D printer hebben en mensen die wat willen laten printen elkaar vinden. De ene groep voegt een (of meerdere) printer(s) toe, geeft aan welke kwaliteit, welke materialen ze kunnen printen, hoe snel en tegen welke prijs per cm3 materiaal. Als jij dan een printopdracht hebt, kun je je STL-bestand uploaden en een plek kiezen waar je de print wilt laten maken.

Het idee is goed. De bedragen die per print gerekend worden lopen namelijk nogal uiteen. Zo kon ik een print van een 3D knoop (de link laat een foto van niet gelukte eigen print zien) van 16,3 cm3 in Eindhoven laten printen voor €17,72. Dan duurt het 3 dagen, wordt het geprint op een Ultimaker en heb ik keuze uit een groot aantal kleuren PLA. Hij wordt ook aangeboden voor €49,07. Dan heb je hem na 1 dag en kan hij ook Nylon geprint worden (op een Felix 2.0). Ik verwacht dat de hub met een Ultimaker op die pas na 7 dagen en voor €29.12 een product oplevert iets minder opdrachten binnen haalt.

Als er verschillen zijn tussen hubs binnen een stad, dan zit er uiteraard ook verschil tussen de steden. In Amsterdam kost de print minimaal €13.09 (in zwart PLA, 3 dagen levertijd) en had ik voor €17.75 ook de keuze om het in hout te laten printen. Dat is dan wel weer heel interessant aangezien dat een materiaal is dat niet elke printer aan kan.

Hoe verhoudt zich dat dan tot de professionele aanbieders?
Het laten printen via 3D Hubs is inderdaad een stuk goedkoper dan de €33,75 die Shapeways telt voor het model, maar niet goedkoper dan i.materialise waar ik voor €12,50 binnen 10-15 werkdagen een exemplaar heb naar keuze in een aantal verschillende kleuren geverfd en ook niet als ik het daar voor €16,25 binnen 3-4 werkdagen in het wit wil hebben. Voor €17,70 heb ik het daar zelfs in porselein, en dan vind ik 15-20 werkdagen eigenlijk niet eens zo gek.

Hoe betrouwbaar is bestellen via 3D Hubs?
Tja, dat zal natuurlijk moeten blijken. In principe kun je in ieder geval stellen dat je weet waar de maker woont, dus als je verhaal wilt gaan halen, dan weet je waar je moet zijn. Dat kan ook een drempel zijn voor mensen die een hub willen starten. Je kunt overigens aangeven dat je prints opstuurt in plaats van dat je ze laat ophalen. Dat voegt natuurlijk wel weer extra kosten aan een print toe.

Conclusie?
Het is nog veel te vroeg om een uitspraak te kunnen doen over 3D Hubs. Net zo min als dat je dat eigenlijk gewoon ook nog niet voor de commerciële aanbieders kunt doen. Het idee is goed, mooi dat het aantal steden uitgebreid wordt, er zijn meer hubs en vooral ook voldoende klanten nodig. Maar het systeem is ingericht voor gebruik en dat is natuurlijk een belangrijke eerste voorwaarde.