mei 312013
 

Soms zie je een video op YouTube en dan denk je “oh, dat kan ik ook wel!”. En soms zie je er eentje waardoor je zeker weet dat je dat niet na wilt proberen te doen.
Bij bovenstaand filmpje over het verwijderen van de infrarood filter van de Raspberry Pi camera (die van mij zijn nog in bestelling) naar “dat ga ik dus mooi niet proberen na te doen”. Zeker niet als ik lees dat zelf deze heren een camera om zeep geholpen hebben bij de eerste poging.

Jammer, want zonder filter kun je bijvoorbeeld heel eenvoudig nachtopnames maken, zoals je hieronder kunt zien:

De belichting gebeurt met slechts de reguliere afstandsbediening van een TV!
Lees verder….

 Reacties uitgeschakeld voor Infrarood camera voor de Raspberry Pi  Tags: ,

3D Printen: Met je handen ontwerpen

 Gepubliceerd door om 07:00  Algemeen
mei 302013
 

Ben jij nou ook creatief maar werk je liever met je handen, dan hebben de mensen van het Design Lab van de Purdue universiteit mogelijk iets voor je. Het heet Shape-it-Up en stelt je in staat om met je handen 3D modellen te ontwerpen voor je 3D printer. Het filmpje hierboven laat zien hoe het prototype functioneert. Ook hier wordt gebruik gemaakt van een Microsoft Kinect.
Mooi.

(getipt door 3dprintingindustry.com

Leuk: Superman trailer in Minecraft

 Gepubliceerd door om 06:52  Media, Video
mei 302013
 

Soms kom je video’s tegen die laten zien dat er ontzettend creatieve mensen op deze wereld rond lopen. Neem nou bovenstaande trailer van de nieuwe Superman film. Hierboven zie je niet het origineel maar een heel goed nagespeelde versie in Minecraft.
Als je hem vergelijkt met het origineel (klik even door, ik heb hem hieronder ingevoegd) dan zie je dat er nog wat kleine foutjes in zitten, dingen die niet 100% een-op-een overeen komen. Maar het is toch een knappe productie.
Lees verder….

Timelapse met een Raspberry Pi

 Gepubliceerd door om 07:11  Raspberry Pi, Video
mei 292013
 

(tip: zet hem op 720p en fullscreen!)

Ik heb weliswaar nog geen Raspberry Pi cameraboard, maar kon het toch niet laten om mijn Microsoft Lifecam Studio aan de RPi te hangen. Omdat de Wifi-adapter die ik voor hem had niet zomaar werkte, zat ik even vast aan een plek waar ik vaste netwerkaansluiting had. Mijn studeerkamer dus.
Ik kon niet zo snel achterhalen hoe de constructie die Google gebruikt had (met VLC) moest werken, maar ben eerst met Motion aan de slag gegaan. De setup ervan is redelijk eenvoudig. Er zitten wat beperkingen aan. De framerate is tamelijk laag. Er worden namelijk gewoon steeds foto’s gemaakt en die worden dan naar je browser gestuurd. Zoals je kent van de verschillende online weercamera’s. Geen vloeiend streamend beeld dus. Maar Motion kent wel een aantal interessante opties, zoals bewegingsdetectie (waarbij automatisch een kort filmpje gemaakt wordt bij beweging) en ook het automatisch genereren van timelapse video’s op basis van de opgenomen beelden. Dus zette ik de camera op de (3D geprinte, verbeterde) houder voor mijn statief en zo voor het zolderraam en heb hem daar een dag laten staan. Het resultaat zie je hierboven. Maandag bleek een ideale dag: mooi blauwe lucht met af en toe wat wolkjes. De video is niet bewerkt, alleen het begin en einde zijn bijgesneden en er is audio onder gezet.
Lees verder….

mei 282013
 

Consumentengids_juni_2013 Ik moet bekennen dat ik niet altijd enthousiast ben over de “gadget-tests” die de Consumentenbond uitvoert. Het blijft toch een wat moeilijk vakgebied voor een breed georiënteerde consumentenorganisatie. Maar de drie berichten/tests in het juni 2013 nummer vind ik eigenlijk heel erg goed. Beknopt, maar voor de doelgroep wel heel verhelderend.

De eerste test gaat over tablets. In een kader worden netjes Android (“helemaal te personaliseren”), iOS (“zelfs peuters snappen het”) en Windows RT/Windows 8 (“mobiel kantoor”) toegelicht als opties. Ik betwijfel dat voor een leek het verschil tussen Windows RT en Windows 8 helemaal duidelijk wordt, maar gezien het aantal woorden zijn ze er zo duidelijk over als kan.
Daarnaast komen de stappen die je moet zetten bij het keuzeproces van een tablet aan bod. Ik ga ze uiteraard niet helemaal beschrijven (daar moet je het artikel zelf maar voor lezen/de Consumentengids kopen), maar de stappen zijn:

  • Stap 1: Kies iOS, Android of Windows;
  • Stap 2: Kies de juiste maat;
  • Stap 3: Kies de interne opslag;
  • Stap 4: Kies Wifi of 3G.

In de test tabel met tablets hebben ze een onderscheid gemaakt tussen t/m 8 inch en vanaf 8 inch. Bij de kleinste categorie scoort de iPad Mini beste uit de test en de Samsumg Galaxy Tab 2 7.0 als beste koop terwijl bij de grote tablets zowel de iPad 2 als iPad met retina scherm in de top 5 staan, net als drie Windows RT tablets. De eerste Android tablet (Galaxy Tab 2 10.1) staat pas op plek 6 (wel als beste koop). De eerste (en enige) Windows 8 tablet (Asus VivoTab Smart) is pas op plek 10 te vinden.
Lees verder….

mei 262013
 

RaspberryPi_CameraHet is pas 12 dagen geleden dat ik aankondigde dat de Raspberry Pi Camera er nu echt bijna aan kwam. En het resultaat is vergelijkbaar met toen de Raspberry Pi zelf uit kwam: het ding is weer veel te populair. De levertijd bij RS Components is op dit moment 12 weken.
Je zou denken dat ze nu beter hadden in geschat hoe populair de camera zou worden, zeker gezien het feit dat hij gewoon heel goede video’s en foto’s maakt. Natuurlijk, je kunt hem sneller kopen. SOS Solutions heeft hem op voorraad maar dan kost hij €36,95 per stuk (incl. verzendkosten). Via RS Components betaal je €54,29 incl. verzendkosten voor 2 exemplaren (dus €27,15 per stuk) incl. verzendkosten. Dat is dus een opslag van 36% om niet 12 weken (3 maanden) te hoeven wachten.
Lees verder….

 Reacties uitgeschakeld voor Ook de Raspberry Pi *Camera* is populair (en uitverkocht)  Tags: , ,

Geheime berichten in een plaatje

 Gepubliceerd door om 14:08  Algemeen, Grappig
mei 252013
 

Het is een principe dat al heel oud is, maar dat ik tot nu toe nog niet eerder zelf uitgeprobeerd had: het verstoppen van berichten in afbeeldingen. Ik kwam bij MakeUseOf.com een beschrijving van 4 verschillende manieren tegen waarmee je dat eenvoudig kunt doen. Ik heb het zelf getest met de afbeelding hier bij het bericht en een online dienst genaamd mozaiq. Als je de afbeelding opslaat en daar upload, dan krijg je de boodschap te zien.

Als extra ‘beveiliging’ had ik er nog een wachtwoord aan toe kunnen voegen zodat je niet alleen de afbeelding te pakken moet krijgen, én moet weten welk mechanisme gebruikt is (of welke dienst) maar ook nog het wachtwoord. Maar goed, dit was ook niet bedoelt om echt geheim te zijn, dit was gewoon een zaterdagprojectje.

mei 232013
 

OpenScad Screenshot Toen ik voor het eerst van OpenSCAD hoorde wist ik eigenlijk niet goed wat ik er van moest vinden. Een CAD-ontwerp maken door code in te typen in plaats van via een GUI waar je lijnen kon trekken en kon tekenen? Wie zou dat nou willen? Nou, ik heb ontdekt dat ikzelf dat wel wil. 🙂

Waarom? Nou, omdat je met een paar regels code exact dezelfde dingen kunt laten tekenen als dat met bijvoorbeeld Sketchup mogelijk is. Op de afbeelding hiernaast zie je de webcamhouder die ik eerder al in Sketchup nagemaakt had. Daar moest ik toen aan de slag met de juiste aangezichten, het opmeten van het origineel en trekken van hulplijnen zodat ik de juiste maten en afmetingen kon aanhouden.
Het tekenen in Sketchup is als het bewerken van klei: je kunt direct zien wat je doet, hebt direct tastbaar resultaat in ruimtelijk opzicht, maar o wee als je eigenlijk een paar stappen terug had willen gaan. Dan heb je een probleem.

OpenSCAD werkt met programmacode. Een regel als cube([10,20,30],center=true); tekent een kubus van 10x20x30 die gecentreerd wordt om het nulpunt van de X,Y,Z-as. Voer je in: cylinder(h=10,r1=3,r2=3,center=true); dan krijg je een cylinder etc.
Wil je 10 handelingen later de cilinder net wat groter/kleiner maken of de kubus? Geen probleem. Gewoon even de maten in de code aanpassen!
Andere voordelen zijn dat je de ‘tekeningen’ eenvoudig aan versiebeheer kunt onderwerpen. Je kunt dus bijvoorbeeld Github gebruiken en dan eenvoudig zien wat verschillen tussen versies zijn. De code is namelijk “gewoon” de lezen. Het bronbestand van bovenstaande tekening kun je hier downloaden/bekijken.
Je kunt bijvoorbeeld ook een webinterface bouwen waarmee gebruikers eenvoudig op basis van een webformulier variaties kunnen laten genereren. Thingiverse maakt hier gebruik van en deze pagina legt uit hoe je zelf een OpenSCAD bestand kunt maken met instelbare opties dat je dan zelf kunt toevoegen aan de Thingiverse website. Hier zie je voorbeelden van zulke projecten.

OpenSCAD is helemaal open source, je kunt de omgeving downloaden vanaf de website en er staat uitgebreide documentatie online. Export kan naar o.a. STL zodat je daarna direct aan het 3D-printen kunt. Ik begrijp dat er inmiddels varianten op zijn die bepaalde specifieke problemen oplossen. Voor mij was het een eye-opener dat je ook op deze manier 3D tekeningen kunt maken.

Webcam statiefhouder OpenScad

Hieronder zie je een video van een workshop tijdens de First International Workshop on “Low-cost 3D Printing for Science, Education and Sustainable Development”

Het geeft een mooi overzicht van de taal en de omgeving. Voor mij was deze video het duwtje dat ik nodig had om er zelf mee aan de slag te gaan.

mei 222013
 


Tijdens een van de sessies tijdens de International Workshop on “Low-cost 3D Printing for Science, Education and Sustainable Development” besluit de spreker om in plaats van de door hem voorbereide presentatie over Open Hardware en Arduino, een video te laten zien.
Gelukkig voor ons hoeven we het niet te doen met een video van het kijken naar een video maar staat de video gewoon om Vimeo.

p.s. de video is (uiteraard, anders verwees ik er niet naar) de moeite van het kijken zeker waard, maar een spreker die zegt “laten we naar deze video kijken in plaats van dat jullie naar mijn saaie presentatie die ik had voorbereid moeten luisteren” heeft toch niet helemaal begrepen waarom hij daar stond.

In de kou gezet door Flickr!

 Gepubliceerd door om 06:35  Internet, Persoonlijk
mei 222013
 

Flickr_ProEr zijn mensen die alle heisa rond de vernieuwingen bij Flickr een goed iets vinden. Er wordt immers weer over Flickr gesproken, terwijl de fotodienst “op sterven na dood” was en er is immers altijd bezwaar tegen wijzigingen. Nou, ik zal het even niet over de wijzigingen van het uiterlijk van de site hebben. Die hadden van mij niet gehoeven, maar daar kan ik nog wel aan wennen. Waar ik wel, ondanks alles wat er al over geschreven is, toch iets over kwijt wil is hoe Flickr haar trouwste klanten, de klanten die altijd betaald hebben voor het gebruik van de dienst nu zomaar in de kou zet.

Het is ook een waarschuwing dat zelf betalen voor een online dienst geen garantie is voor een nette behandeling. En waar veel mensen bij het bericht over Google Reader nog riepen “als je niet betaald voor een product dan ben jij het product”, nou ik betaalde sinds 2005 elk jaar gewoon voor mijn Flickr Pro account. Nog voordat Yahoo! er met zijn vingers aan kwam.
Lees verder….