Timelapse met een Raspberry Pi

(tip: zet hem op 720p en fullscreen!)

Ik heb weliswaar nog geen Raspberry Pi cameraboard, maar kon het toch niet laten om mijn Microsoft Lifecam Studio aan de RPi te hangen. Omdat de Wifi-adapter die ik voor hem had niet zomaar werkte, zat ik even vast aan een plek waar ik vaste netwerkaansluiting had. Mijn studeerkamer dus.
Ik kon niet zo snel achterhalen hoe de constructie die Google gebruikt had (met VLC) moest werken, maar ben eerst met Motion aan de slag gegaan. De setup ervan is redelijk eenvoudig. Er zitten wat beperkingen aan. De framerate is tamelijk laag. Er worden namelijk gewoon steeds foto’s gemaakt en die worden dan naar je browser gestuurd. Zoals je kent van de verschillende online weercamera’s. Geen vloeiend streamend beeld dus. Maar Motion kent wel een aantal interessante opties, zoals bewegingsdetectie (waarbij automatisch een kort filmpje gemaakt wordt bij beweging) en ook het automatisch genereren van timelapse video’s op basis van de opgenomen beelden. Dus zette ik de camera op de (3D geprinte, verbeterde) houder voor mijn statief en zo voor het zolderraam en heb hem daar een dag laten staan. Het resultaat zie je hierboven. Maandag bleek een ideale dag: mooi blauwe lucht met af en toe wat wolkjes. De video is niet bewerkt, alleen het begin en einde zijn bijgesneden en er is audio onder gezet.

Wat mij betreft een prima en simpel te realiseren resultaat. Voor vandaag zullen de beelden helaas vast een stuk minder mooi zijn gezien het weer. Maar ik zie heel wat mogelijkheden ten opzichte van de eerdere jammer mislukte experimenten om timelapse filmpjes te maken. Heel belangrijk is namelijk dat ik nou al tijdens het experiment, op elk moment dat ik dat wil, via de browser kan zien wat de camera op dat moment ziet. Ik kan dus snel even de status van het experiment checken, kan op de Raspberry Pi zien dat er nog foto’s gemaakt worden, kan er ook voor zorgen dat hij zelf opnieuw opstart mocht hij toch vastlopen. Elke dag wordt er al automatisch een filmpjes gemaakt, dat kan ik laten uploaden naar een plek waar ik ze kan bekijken (handig bij langlopende experimenten), kortom de controle over het slagen van het experiment is veel groter. Wordt dus vervolgd. En een extra Raspberry Pi is in bestelling, want als er van dit soort experimenten gedraaid gaan worden moet er natuurlijk wel nog een apparaat over zijn om mee te testen.

Op dinsdag liep ik overigens tegen een probleem aan dat gelukkig ook op te lossen was: de autofocus van de webcam was op hol geslagen en slaagde er niet meer in om goed scherp te stellen. Dat blijkt gelukkig op te lossen door de autofocus uit te schakelen en handmatig in te stellen. Nou is dat onder Windows met de standaard software gemakkelijk (vinkje uit en schuif gebruiken), onder Linux blijkt het ook te kunnen, maar moet je wat extra software installeren:
sudo apt-get install uvcdynctrl
Kijken wat je camera (/dev/video0) aan kan qua opties, kan dan met:
uvcdynctrl --device=/dev/video0 --clist
Opvragen of de autofocus aan (1) of uit (0) staat:
uvcdynctrl --device=/dev/video0 --get='Focus, Auto'
Autofocus uit zetten:
uvcdynctrl --device=/dev/video0 --set='Focus, Auto' 0
Focus handmatig instellen (tip: kies een waarde, 20 werkte voor mij, wacht even, kijk dan naar de livestream om te zien of de camera scherp gesteld staat):
uvcdynctrl --device=/dev/video0 --set='Focus (absolute)' 20

Leuk. Al blijven er nog meer dan genoeg “zou ik ook nog willen” dingen over. Zo ziet dit er wel heel mooi uit (niet van mij!!):

En eigenlijk hoop ik toch ook nog eens een keer zo’n experiment van dicht bij mee te maken. Een Raspberry Pi die hoog de lucht in gaat. Dave Akerman heeft er een weblog over dat helaas nog verre van compleet is als het gaat om de beschrijving van hoe de verschillende technische onderdelen werken. Maar de resultaten zien er prachtig uit.

0 0 stemmen
Bericht waardering
1 Reactie
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
trackback

Timelapse met mijn Raspberry Pi. Mooie wolkenluchten http://t.co/ovoBvBtUWg