De Consumentenbond over tablets, ereaders en ebooks

Consumentengids_juni_2013 Ik moet bekennen dat ik niet altijd enthousiast ben over de “gadget-tests” die de Consumentenbond uitvoert. Het blijft toch een wat moeilijk vakgebied voor een breed georiënteerde consumentenorganisatie. Maar de drie berichten/tests in het juni 2013 nummer vind ik eigenlijk heel erg goed. Beknopt, maar voor de doelgroep wel heel verhelderend.

De eerste test gaat over tablets. In een kader worden netjes Android (“helemaal te personaliseren”), iOS (“zelfs peuters snappen het”) en Windows RT/Windows 8 (“mobiel kantoor”) toegelicht als opties. Ik betwijfel dat voor een leek het verschil tussen Windows RT en Windows 8 helemaal duidelijk wordt, maar gezien het aantal woorden zijn ze er zo duidelijk over als kan.
Daarnaast komen de stappen die je moet zetten bij het keuzeproces van een tablet aan bod. Ik ga ze uiteraard niet helemaal beschrijven (daar moet je het artikel zelf maar voor lezen/de Consumentengids kopen), maar de stappen zijn:

  • Stap 1: Kies iOS, Android of Windows;
  • Stap 2: Kies de juiste maat;
  • Stap 3: Kies de interne opslag;
  • Stap 4: Kies Wifi of 3G.

In de test tabel met tablets hebben ze een onderscheid gemaakt tussen t/m 8 inch en vanaf 8 inch. Bij de kleinste categorie scoort de iPad Mini beste uit de test en de Samsumg Galaxy Tab 2 7.0 als beste koop terwijl bij de grote tablets zowel de iPad 2 als iPad met retina scherm in de top 5 staan, net als drie Windows RT tablets. De eerste Android tablet (Galaxy Tab 2 10.1) staat pas op plek 6 (wel als beste koop). De eerste (en enige) Windows 8 tablet (Asus VivoTab Smart) is pas op plek 10 te vinden.

Het is een beknopte test, maar eigenlijk wel een lijstje/artikel wat ik iemand zou geven die zich er nog niet in verdiept heeft en vraagt “wat moet ik nou?”.

De tweede test gaat over e-readers. Ook daar een helder standpunt: de e-reader lijkt hopeloos ouderwets naast de tablet, maar heeft voordelen: lichter, beter leesbare schermen, veel langere accuduur, veel goedkoper. Dat blijkt ook uit de zes geteste modellen. Daarvan krijgen er overigens vijf de titel “beste uit de test”, alleen de Bebook Pure krijgt dat label (met een testoordeel van nog steeds 7,4 niet). De KOBO Glo, die als een heeft in de gids nog een richtprijs van €140,- maar is online incl. verzendkosten al voor €123,95 te vinden. Toch wel een verschil met de € 335,- die de goedkoopste iPad Mini met 16GB moet kosten bij Apple.
In de test staan 2 e-readers van KOBO (de Glo en de Touch), twee van Amazon (de Kindle Paperwhite en de gewone Kindle), één van Sony (PRS-T2) en één van Bebook (de PURE). Dat de Amazon modellen toch ook beste koop zijn, ondanks dat je er alleen Engelstalige boeken mee kunt kopen bij Amazon (wordt overigens duidelijk in het artikel aangegeven, net als het converteren van onbeveiligde EPUBs met Calibre) vind ik op zich nog verrassend.
Jammer dat ze niet meteen even het bruggetje gelegd hebben naar het derde artikel: “Het e-book ontketend”. Want daar gaat het namelijk over het (voor een groot deel verdwijnen) verdwijnen van Adobe DRM in Nederland. Dat wordt dan vervangen door een onzichtbaar watermerk. De EPUBs die zo’n watermerk hebben zijn namelijk zonder problemen met Calibre te converteren naar een formaat geschikt voor de Kindle. En dat betekent dat het aantal boeken dat je in het Nederlands op de Kindle kunt lezen flink toeneemt.

Raar ook is dat het feit dat Amazon niet in Nederland actief is genoemd wordt als mogelijke verklaring waarom de populariteit van ebooks in Nederland achter blijft. Dat gebeurt op een manier alsof ze willen zeggen dat we eigenlijk zouden moeten hopen dat dat wél gaat gebeuren. Dat mag dan wel zo zijn, maar in een artikel over meer vrijheid voor de lezer zou dan een kanttekening dat Amazon juist zijn eigen DRM toepast (en zover ik weet nog geen gebruik maakt van watermerken) wel op zijn plek zijn.

Maar het is ze vergeven. De combinatie van de drie artikelen geeft een mooi overzicht voor iemand die denkt over elektronische lezen, twijfelt over een tablet versus e-reader of iemand die alleen voor een tablet in de markt is.
Het is niet voor de techneut die alle details van de verschillende platformen al kent of de mensen die gewoon van het ene platform houden en alle andere “vreselijk” vinden. En dat is eigenlijk maar goed ook.

0 0 stemmen
Bericht waardering
7 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
trackback

De Consumentenbond over tablets, ereaders en ebooks http://t.co/SAwyXOraOD

trackback

De Consumentenbond over tablets, ereaders en ebooks http://t.co/SAwyXOraOD

trackback
10 jaren geleden

Blogger analyseert de computeronderwerpen in Consumentengids, is best wel tevreden erover. http://t.co/ctkyoWZetb #blush

trackback

De Consumentenbond over tablets, ereaders en ebooks: Ik moet bekennen dat ik niet altijd enthousiast ben over… http://t.co/F5XHAPxRZk

Bart Linssen
10 jaren geleden

Ter aanvulling: De test is ook digitaal te lezen bij de openbare bibliotheek in je woonplaats.

trackback

[…] Mogelijk gerelateerde berichten (automatisch verzameld): Mini MicroSD Reader voor Android Smartphones & Tablets Wordt het een iPad Mini, een 10-inch Nexus Tablet of een Microsoft Surface onder de kerstboom?  […]

trackback
10 jaren geleden

De Consumentenbond over tablets, ereaders en ebooks http://t.co/MigWhmOEd7 Handig beknopt & digitaal te raadplegen in de bibliotheek