3D Printen: OpenSCAD – CAD ontwerp voor programmeurs

OpenScad Screenshot Toen ik voor het eerst van OpenSCAD hoorde wist ik eigenlijk niet goed wat ik er van moest vinden. Een CAD-ontwerp maken door code in te typen in plaats van via een GUI waar je lijnen kon trekken en kon tekenen? Wie zou dat nou willen? Nou, ik heb ontdekt dat ikzelf dat wel wil. 🙂

Waarom? Nou, omdat je met een paar regels code exact dezelfde dingen kunt laten tekenen als dat met bijvoorbeeld Sketchup mogelijk is. Op de afbeelding hiernaast zie je de webcamhouder die ik eerder al in Sketchup nagemaakt had. Daar moest ik toen aan de slag met de juiste aangezichten, het opmeten van het origineel en trekken van hulplijnen zodat ik de juiste maten en afmetingen kon aanhouden.
Het tekenen in Sketchup is als het bewerken van klei: je kunt direct zien wat je doet, hebt direct tastbaar resultaat in ruimtelijk opzicht, maar o wee als je eigenlijk een paar stappen terug had willen gaan. Dan heb je een probleem.

OpenSCAD werkt met programmacode. Een regel als cube([10,20,30],center=true); tekent een kubus van 10x20x30 die gecentreerd wordt om het nulpunt van de X,Y,Z-as. Voer je in: cylinder(h=10,r1=3,r2=3,center=true); dan krijg je een cylinder etc.
Wil je 10 handelingen later de cilinder net wat groter/kleiner maken of de kubus? Geen probleem. Gewoon even de maten in de code aanpassen!
Andere voordelen zijn dat je de ’tekeningen’ eenvoudig aan versiebeheer kunt onderwerpen. Je kunt dus bijvoorbeeld Github gebruiken en dan eenvoudig zien wat verschillen tussen versies zijn. De code is namelijk “gewoon” de lezen. Het bronbestand van bovenstaande tekening kun je hier downloaden/bekijken.
Je kunt bijvoorbeeld ook een webinterface bouwen waarmee gebruikers eenvoudig op basis van een webformulier variaties kunnen laten genereren. Thingiverse maakt hier gebruik van en deze pagina legt uit hoe je zelf een OpenSCAD bestand kunt maken met instelbare opties dat je dan zelf kunt toevoegen aan de Thingiverse website. Hier zie je voorbeelden van zulke projecten.

OpenSCAD is helemaal open source, je kunt de omgeving downloaden vanaf de website en er staat uitgebreide documentatie online. Export kan naar o.a. STL zodat je daarna direct aan het 3D-printen kunt. Ik begrijp dat er inmiddels varianten op zijn die bepaalde specifieke problemen oplossen. Voor mij was het een eye-opener dat je ook op deze manier 3D tekeningen kunt maken.

Webcam statiefhouder OpenScad

Hieronder zie je een video van een workshop tijdens de First International Workshop on “Low-cost 3D Printing for Science, Education and Sustainable Development”

Het geeft een mooi overzicht van de taal en de omgeving. Voor mij was deze video het duwtje dat ik nodig had om er zelf mee aan de slag te gaan.

0 0 stemmen
Bericht waardering
2 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
trackback

[…] Toen ik voor het eerst van OpenSCAD hoorde wist ik eigenlijk niet goed wat ik er van moest vinden. Een CAD-ontwerp maken door code in te typen in plaats van via een GUI waar je lijnen kon trekken en kon tekenen? Wie zou dat nou willen? Nou, ik heb ontdekt dat ikzelf dat wel wil.  […]

trackback

3D Printen: OpenSCAD – CAD ontwerp voor programmeurs http://t.co/YeSDojsVld