In de kou gezet door Flickr!

Flickr_ProEr zijn mensen die alle heisa rond de vernieuwingen bij Flickr een goed iets vinden. Er wordt immers weer over Flickr gesproken, terwijl de fotodienst “op sterven na dood” was en er is immers altijd bezwaar tegen wijzigingen. Nou, ik zal het even niet over de wijzigingen van het uiterlijk van de site hebben. Die hadden van mij niet gehoeven, maar daar kan ik nog wel aan wennen. Waar ik wel, ondanks alles wat er al over geschreven is, toch iets over kwijt wil is hoe Flickr haar trouwste klanten, de klanten die altijd betaald hebben voor het gebruik van de dienst nu zomaar in de kou zet.

Het is ook een waarschuwing dat zelf betalen voor een online dienst geen garantie is voor een nette behandeling. En waar veel mensen bij het bericht over Google Reader nog riepen “als je niet betaald voor een product dan ben jij het product”, nou ik betaalde sinds 2005 elk jaar gewoon voor mijn Flickr Pro account. Nog voordat Yahoo! er met zijn vingers aan kwam.

Waarom ik boos ben. Heel simpel: De Pro-accounts worden opgedoekt. D.w.z. dat er geen nieuwe Pro-accounts meer afgesloten kunnen worden. Natuurlijk, ik kan gewoon mijn bestaande Pro-account houden zolang ik maar blijf betalen. Dat zou een “eerlijke” deal zijn als de Pro-accounts ook minimaal dezelfde functionaliteit zouden hebben gekregen als de gratis accounts. Als de betalende klanten ook hadden mogen mee profiteren van die mooie upgrades die Flickr voor de gratis klanten heeft verzonnen.

Want die gratis klanten gaan er inderdaad op vooruit. Kijk maar:

Feature Gratis Account (oud) Gratis Account (nieuw)
Totale opslag 200 foto’s 1TB
Opslag limieten per maand 300MB/maand Nee
Maximale opslag per foto 30MB 200MB
Video Uploads 2 videos 1080p, 1GB max
Max video lengte 90 seconden 3 minuten afspeeltijd
Volledige resolutie foto’s Nee Ja
Photo pool deelname 10 pools 60 pools

Klinkt niet slecht. Zeker niet als je dat gratis account vergelijkt met mijn betaalde account:

Feature Betaalde Pro-account Gratis Account (nieuw)
Totale opslag Onbeperkt 1TB
Maximale opslag per foto 50MB 200MB
Video Uploads 1080p, 500MB max 1080p, 1GB max
Max video lengte 90 seconden 3 minuten
Volledige resolutie foto’s ja ja
Photo pool deelname 60 pools 60 pools
Beperken max. foto-afmeting voor gebruikers ja ja
Pro badge ja -> gaat verdwijen nee
Gedetailleerde statistieken ja nee
Geen advertenties ja nee

De gratis accounts mogen dus langere/grotere video’s en grotere foto’s uploaden dan dat ik kan met mijn betaalde account. Daar blijft voor mij het voordeel van het ontbreken van advertenties en gedetailleerdere statistieken voor bestaan.  Wil ik het voordeel van de langere/grotere video’s en grotere foto’s ook, dan moet ik de gedetailleerde statistieken opgeven, overschakelen naar een gratis account en dan voor $50 per jaar (het dubbele van nu) de advertenties weer laten verwijderen.

Met op dit moment 20.115 foto’s bij Flickr stap ik echt niet zomaar over op iets anders. Dus dat ga ik niet eens roepen. En ja, wees gerust, van al die foto’s heb ik in ieder geval ook lokaal een kopie. Maar dat was voor het geval Yahoo! de stekker uit de dienst zou trekken en ik ze niet op tijd zou kunnen downloaden. Dat hoeft gelukkig nog niet. Maar blij ben ik zeker niet met deze strategiewijziging. En de mensen die dat nu wel zijn? Die zou ik er de waarschuwing van het begin nog maar eens willen voorhouden: “als je niet betaald voor een product dan ben jij het product” en als je ziet hoe Flickr/Yahoo! zelfs met klanten omgaat, zou ik niet teveel vertrouwen hebben in hoe ze met jou omgaan bij een gratis account.

Flickr had dit heel eenvoudig en heel netjes kunnen oplossen door de bestaande Pro-accounts ook te upgraden. Dan hadden ze kunnen zeggen “jullie waren er al die jaren voor ons, (blijkbaar) niet met velen, maar jullie waren er, nu laten we jullie ook niet in de kou staan”. Dat doen ze dus niet. Hun keuze, hun vrijheid. Maar niet cool.

0 0 stemmen
Bericht waardering
11 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
trackback
10 jaren geleden

Mee eens! In de kou gezet door Flickr! http://t.co/GUOSa9ciAA

Patrice
10 jaren geleden

Tja is wel vervelend. Daarnaast is de 1 TB ook een farce. Limiet is 300 MB / maand. Dat betekent dat je er 277 (!) jaar over doet om de 1 TB daadwerkelijk te benutten.

trackback
10 jaren geleden

Hear hear : In de kou gezet door Flickr! http://t.co/twHFtZn5mq via @ICTOblog

trackback

“@ictoblog: In de kou gezet door Flickr! http://t.co/9LmlBvrmZW” Mooi verwoord door . Helemaal mee eens!

Patrice
10 jaren geleden

Daarbij krijg ik geen foto’s meer geupload. Steeds connection problems. Kan het overweldigende succes van de beginuren zijn natuurlijk.

Ben Free account user voor enkele jaren. Al jaren niet meer mee gewerkt. Nu weer wel, waarschijnlijk veel mensen met mij. Is in ieder geval een poging van Yahoo om zich weer op de kaart te zetten. Alleen al dat geld voor Tumblr….

trackback
10 jaren geleden

In de kou gezet door Flickr! Pro gebruikers dus. http://t.co/60aL7etJJJ

Fred Zelders
10 jaren geleden

Ik heb begrepen dat de voormalige pro-users onbeperkte opslag blijven behouden.

trackback
10 jaren geleden

Stelletje flickrs 😉 : http://t.co/4QMKGh1JEj geeft betalende Pro users minder features dan nieuwe gratis leden: http://t.co/6rGkJP3YiD