Infrarood camera voor de Raspberry Pi

Soms zie je een video op YouTube en dan denk je “oh, dat kan ik ook wel!”. En soms zie je er eentje waardoor je zeker weet dat je dat niet na wilt proberen te doen.
Bij bovenstaand filmpje over het verwijderen van de infrarood filter van de Raspberry Pi camera (die van mij zijn nog in bestelling) naar “dat ga ik dus mooi niet proberen na te doen”. Zeker niet als ik lees dat zelf deze heren een camera om zeep geholpen hebben bij de eerste poging.

Jammer, want zonder filter kun je bijvoorbeeld heel eenvoudig nachtopnames maken, zoals je hieronder kunt zien:

De belichting gebeurt met slechts de reguliere afstandsbediening van een TV!

Opvallend vind ik dat in Nederland het blijkbaar niet echt eenvoudig is om aan een webcam te komen die infrarood ondersteuning heeft. Je kunt ze wel in Azië bestellen (zie deze bijvoorbeeld of deze) en dan zijn ze relatief goedkoop, maar zeker geen HD-kwaliteit.
Als netwerkcamera zijn ze wél weer goed te krijgen, de Foscam die ik een jaar of drie geleden kocht (maar die niet erg stabiel online bleef) had/heeft bijvoorbeeld ondersteuning voor infrarood.

Naast nachtopnames kun je ook nog andere interessante dingen mee doen. Zie bijvoorbeeld deze video van een Kickstarter project over Infragram:

Op zich lijkt de webcam die ze daar aanbieden met $35,- + $15 verzendkosten aan de prijzige kant (de losse camera is duurder), maar de webcam gaat net weer een stapje verder dan alleen het verwijderen van de infrarood filter, ze voegen een andere filter toe die het daarna mogelijk zou moeten maken om beide beelden te scheiden. De webcam wordt helemaal kaal (“circuit board with USB cable”) geleverd. Dat is handig, maar ook wel weer onhandig omdat je voor buiten gebruik nu ook voor de camera behuizing moet gaan regelen.
Nou moet dat eigenlijk voor die andere modellen ook want de webcam uitvoeringen die ik hierboven noemde zijn niet waterdicht. Binnen voor het raam zetten is ook geen optie omdat het infrarood licht dan via het glas weerspiegeld / zichtbaar is in de video’s die je maakt.

Nou ja, ik heb nog een paar weken om te besluiten of ik het Kickstarter project wil steunen. En anders kan ik me aan $10,- voor een camera uit Azië ook niet echt een buil vallen natuurlijk. Wordt nog wel een keer vervolgd…