Beleef de lente in je achtertuin #2

Nee, dit zijn (nog) geen beelden van een nest met vogeltjes, maar het was wel tijd voor een update over mijn wens om net als de professionele beleef de lente camera’s een of meerdere webcams met beelden van een nestkastje uit onze eigen tuin online te krijgen.

Uiteindelijk heb ik twee camera’s aangeschaft waarvan de eerste inmiddels geleverd is. Dat is de IPCAM.001. Het is een ‘binnencamera’, dus eentje waar ik nog zelf een behuizing omheen moet maken voordat hij permanent buiten gebruikt kan worden. Maar het is er wel al eentje met infrarood zicht (nightvision), het is een IP-camera met Wifi-verbinding (met WPA-ondersteuning), hij is op afstand bestuurdbaar (PAN/TILT) en hij zou vanuit Firefox/Google Chrome en mijn iPhone te benaderen moeten zijn.
De camera wordt geleverd met voeding, netwerkkabel, een klein boekje/handleiding en CD-ROM. Dat vond ik al ‘eng’, want ik moest software installeren om de camera aan de praat te krijgen. Maar gelukkig viel het mee. Het programma werkte probleemloos onder Windows 7 64 bits en je hebt het alleen nodig bij de eerste setup van de camera. Het is namelijk de bedoeling dat je die eerst aan het bekabelde netwerk aansluit. Dan is hij via dat programma te bereiken en kun je eenvoudig zijn IP-adres ontdekken. Daarna kun je dan de Wifi-instellingen aanpassen en alle andere instellingen doe je dan vanuit de browser.
Apart is dat je bij het inloggen moet kiezen voor gebruik via Internet Explorer en Firefox/Chrome e.d., dat ziet de server niet zelf. Probleem alleen was dat Windows 7 heel erg ging steigeren van de ActiveX component die nodig is voor Internet Explorer, dus dat werkte niet zomaar. Dat moest beter kunnen vond ik. En dat was gelukkig ook zo.


De handleiding voor de camera was redelijk summier, dus ging ik op zoek naar meer informatie. Er stond geen URL voor een website op, maar ik kwam uiteindelijk terecht op deze website. Mijn camera blijkt een Foscam FI8908W te zijn. Er blijken de nodige klonen onder dezelfde ‘naam’ verkocht te worden, maar de doos waar de mijne in kwam zag er uit zoals afgebeeld op de site, ik bleek al de nieuwste firmware te hebben (na controle van de versienummers in de webinterface). De website linkt naar de gebruikershandleiding (die had ik er op papier bij) én een CGI SDK handleiding met daarin informatie over hoe je de camera kunt benaderen zonder gebruik te maken van de standaard webinterface.

De camera is namelijk best geavanceerd met FTP-optie voor het automatisch uploaden van screenshots en video’s, een bewegingsdetectie optie met de mogelijkheid om via e-mail een seintje te geven etc.
Die functionaliteit is ook via die CGI interface te benaderen.

Andere software
Een ander, heel handig overzicht op de website waar ik de verschillende handleidingen vond, was deze pagina met software van andere leveranciers die samenwerkt met de Foscam. Daar stond ook een link naar Blue Iris.
Die software is niet gratis, de volledig versie kost bijna 40 euro, maar de software heeft een feature die ik nog nergens anders gevonden heb: het kan het beeld van de IP-camera (en van gewone webcams die op de computer zijn aangesloten) opvangen en weer streamen naar een Windows Mediaserver. En dat is precies waar ik naar op zoek was.

Probleem bij dit soort camera’s is namelijk dat ze een beperkte capaciteit hebben voor wat betreft aantal kijkers. Die moeten namelijk allemaal contact maken met de camera en het is nou eenmaal geen krachtige streaming server. Daar komt dan bij dat elke externe kijker gebruik maakt van mijn relatief beperkte upload bandbreedte (1 Mbit/sec). Ook moet ik er voor zorgen dat mijn firewall externe kijkers toegang geeft tot de camera. Veel beter is het als ik de video van de camera kan doorsturen naar een server die wel gemaakt is voor het aan veel kijkers doorsturen van video. En laat SURFnet die nou toevallig aanbieden via hun SURFMedia Live kanalen.

Ik heb de 15 dagen trialversie van Blue Iris geïnstalleerd op een laptop. Daar heb ik daarna de IP-camera aan toegevoegd (kwestie van IP-adres en gebruikersnaam+wachtwoord invoeren omdat de Foscam ondersteund wordt door Blue Iris). Daarna heb ik als test de webcam van de laptop ook toegevoegd.
Voor beide camera’s kun je apart aangeven waar de beelden naar toe moeten, ze kunnen lokaal worden opgeslagen, Blue Iris kan zelf als streaming server dienst doe, maar je kunt ook een publishing point (dat je eerst moet aanmaken in de beheeromgeving bij SURFnet) op een externe server gebruiken.

Twee camera’s betekent twee publishing points. Dat bleek nog een beetje een uitdaging. Toen ik maar één camera actief had, trok mijn laptop het nog wel. Ook met 100Kbit/sec bandbreedte. Toen ik datzelfde bij de webcam wilde doen kwam er stoom uit de laptop en liep hij uiteindelijk vast. Ik heb nu een stabiele set (staat inmiddels al weer 2,5 uur te streamen) met twee streams die elk 25Kbit/sec mogen gebruiken, zonder audio, 320×240 beeldformaat. Het webcambeeld van de laptop ziet er overigens een stuk slechter uit dan het beeld van de IP-camera, waarom dat zo is heb ik niet kunnen ontdekken.

Ik heb in de beheeromgeving de code opgehaald voor een embedden Windows Mediaplayer, daar heb ik er twee van in één HTML-pagina opgenomen, voor elke stream één. Het resultaat staat hier live.
De streams lopen niet helemaal synchroon, de tijdcode onder in beeld wordt er door Blue Iris opgezet en de ene stream loopt steeds een paar seconden voor op de andere. En soms moet ik toch nog even de pagina verversen omdat de verbinding weggevallen is. Maar aan de laptopkant lijkt het nu allemaal stabiel te draaien.

Onhandig is wel dat ik die laptop morgen (donderdag) mee moet nemen, dus waarschijnlijk zijn de streams op het moment dat je dit leest niet live.
Ik voorzie dat het servertje waar deze software op zou moeten draaien het niet trekt om twee camera’s continue te streamen. Ik weet ook nog niet of de birdspy camera (dat is de tweede camera die er aan komt) samenwerkt met Blue Iris. Ik neem aan dat ik dat kan uitproberen voordat de 15-dagen testperiode voorbij is. Al moet ik bekennen dat ik de software ook nu al, in combinatie met de Foscam camera al de moeite waard vind.

Wordt nog vervolgd.

[11-3-2010 5:54 uur] Zoals aangekondigd zijn de streams op het moment weer offline. Aan de tweets van gisterenavond te zien, werkte het toen redelijk.

0 0 stemmen
Bericht waardering
4 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
JoG
JoG
14 jaren geleden

Omdat ik een link naar de leverancier van de Foscam ook wel handig vind:

-> http://www.foscam.com/Products_List.asp?id=128
-> MODEL: FI8908W

-> http://www.foscam.com/

JoG
JoG
14 jaren geleden

… met leverancier bedoel ik (natuurlijk) fabrikant… 🙂 Joost

janien
14 jaren geleden

Indrukwekkend experiment! O, ik wou, ik wou dat ik het ook kon. Lentekriebels, weetjewel. Ze hangt in de lucht, toch. Onmiskenbaar veel getwitter en gefluit. De sterren bij open hemel. Een waas van teerrozigs en zachtgroenigs om de bomen in de zon. De eerste krokussen.

En dan nestgeschiedenis 2010 live met jouw technologische competenties … Ssst, ik troost me met de elektronische paaseieren die ik gisteren voor mijn kleinzoontjes alvast heb gekocht. Voor de verf-, schilder- en kleefpartij van de échte eieren is het nog wat vroeg.

Veel succes!