Beleef de lente in je achtertuin

Het was de afgelopen week volop in het nieuws, en als je kinderen in de basisschoolleeftijd hebt dan kun je er helemaal niet omheen: de Beleef de Lente website is weer in de lucht met live videobeelden van een achttal vogelnesten (die nu nog niet allemaal gevuld zijn).
Met twee camera’s per nest (met uitzondering van het nest van de ooievaars omdat die buiten zitten) kun je het hele proces de hele dag door live volgen.

Leuk, moet je toch ook zelf kunnen dacht ik meteen. We hebben het hele jaar door redelijk wat vogels in de tuin en een van de nestkastje wordt meestal gebruikt door een stel koolmezen. En hoe moeilijk kan het tenslotte zijn?
Nou wist ik (ik kan me niet helemaal herinneren waar ik dat gezien had) dat bij beleef de lente gebruik gemaakt wordt van tamelijk professioneel spul. Stevige camera’s, buiten in een enclosure, die met een kabel aan een computer binnen verbonden waren waar dan het streamen gebeurde. Dat blijkt al met al (zover ik nu kan overzien) ook het eenvoudigst, maar ik was uiteraard niet bereid om duizend euro aan apparaten aan te schaffen voor een mezenkast in de tuin. Dus ging ik op zoek naar goedkopere alternatieven.


Voordat je verder leest alvast de waarschuwing dat ik er nu in ieder geval nog niet uit ben, maar ik wilde alvast een update geven van wat ik gevonden heb.

Eisen aan de camera
Ons mezenkastje hangt achter in de tuin aan een tuinhuisje. In dat tuinhuisje is gelukkig een stopcontact, dus ik hoef niet moeilijk te gaan doen met het aanleggen van stroomkabels of met het bouwen van zonnepanelen als stroomvoorziening.
Omdat de camera dag en nacht beeld zou moeten kunnen geven, moet het er eentje zijn met infrarood sensor, anders zie je de helft van de tijd niets.

Ik heb ooit een keer een draadloze camera uitgeprobeerd die het videobeeld draadloos overstuurde naar een ontvanger waar dan een video-uitgang aan zat waarvan je het beeld dan weer zelf moest digitaliseren (zoiets als dit, maar dan van een ander merk). Dat vond ik niks, ik had last van heel veel storing in het beeld en je moet dan weer een aparte dongle of kaart kopen om het analoge beeld op een computer binnen te krijgen.

Draadloze IP camera met infrarood
Ik wilde daarom een draadloze IP camera met infrarood optie.
Daarmee viel deze, overigens heel stevig en geschikt uitziende, birdcam optie af. Die had namelijk geen draadloze verbinding en geen nachtzicht.
Ook deze zelfbouwoptie lijkt me niet zo handig. Hoewel ik de daar gebruikte webcam zou kunnen vervangen door een exemplaar met infrarood optie, leek me het permanent in het tuinhuisje plaatsen van een laptop niet handig.

Twee soorten IP-camera’s
Uiteindelijk kom ik voor wat betreft IP-camera’s steeds uit bij een tweetal soorten camera’s als ik me beperk tot modellen onder de 200 euro. De eerste zijn de buitencamera’s en de tweede groep zijn de binnencamera’s.

Omdat het in deze prijsklasse om nobrand modellen gaat is het vaak moeilijk om meer informatie te achterhalen. De buitenmodellen lijken heel geschikt, maar blijken geen van allen te beschikken over een microfoon. Je kunt de volgens dan dus niet horen. De binnenmodellen zijn in het algemeen een stuk uitgebreider (op afstand te bedienen bijvoorbeeld, soms met SD-kaart voor opslag van video) en hebben meestal wel een microfoon.
Ook blijkt het ondersteunde beveiligingsprotocol voor de wifi wel iets om in de gaten te houden, ik zag er ook modellen bij die alleen WEP ondersteunen, en daar heb ik dan niks aan omdat ik WPA2 gebruik.

Voor een binnenmodel zou je zelf een enclosure kunnen bouwen. Ze zijn niet geschikt voor vochtige situaties of temperaturen onder nul. Dat laatste zal geen probleem zijn deze lente, voor het eerste moet je zorgen dat de enclosure goed genoeg sluit.

Deze camera’s hebben, voor zover ik kan achterhalen, een ingebouwde webserver en in een aantal gevallen zie ik in de beschrijving staan dat ze ook, net als bij beleef de lente, via een smartphone/iPhone/iPod Touch te bekijken zijn.

Streamen van de video
Jammer vond ik dat ik bij de verschillende modellen geen voorbeelden kon vinden van de kwaliteit van de video die ze opleveren. Ik kwam wel hier en daar berichten/vragen tegen van mensen die problemen hadden met de stabiliteit van de ingebouwde streamingoptie. Die er dan bijvoorbeeld last van hadden dat de server in de camera omviel als er teveel mensen tegelijkertijd naar keken.

Dus heb ik proberen te achterhalen of het mogelijk was om mijn Synology Diskstation 207+ (heeft een Surveillance Station ingebouwd) of SURFmedia.nl te gebruiken.
Ook dat bleek niet eenvoudig te ontdekken. Sowieso weet ik al niet of ik vanuit de Synology zonder de noodzaak om in te loggen de video kan delen. Daarnaast is er weliswaar een lange lijst van camera’s die samenwerken met de Synology maar daar staan nobrands uiteraard niet tussen.

Streamen naar SURFmedia.nl is hetzelfde als streamen naar een Wowza streaming server (wordt als backend gebruikt) maar wat ik daar aan informatie over kon vinden was ook niet hoopgevend. Het zou moeten kunnen, maar dan moet je het nodige op de server regelen en dat kan ik bij SURFmedia uiteraard niet doen.
Daar komt bij dat de camera dan H.264 moet ondersteunen en niet het (blijkbaar veel gebruikelijkere) MJPEG.

Niet aan beginnen dan maar?
Je zult begrijpen dat ik het niet echt meer zag zitten. De tijd dringt, als ik al iets bevestig aan de nestkast dan moet ik niet te lang meer wachten. Ik heb, als test, een van de binnenmodellen besteld. Dan kan ik in ieder geval het technische deel van het streamen uittesten in plaats van dat ik alleen maar de summiere online beschrijvingen te beschikking heb.

Of die dan daarna ingebouwd gaat worden is afhankelijk van hoe goed dit lukt. Het kan ook best zijn dat ik genoegen neem met het feit dat wij zelf in de nestkast kunnen kijken. Dan hoeft streamen naar internet ook helemaal niet. Onafhankelijk van wat gaat lukken (of niet) en hoe, komt er over een tijdje nog een vervoglpost.

En natuurlijk hou ik me aanbevolen voor tips!

0 0 stemmen
Bericht waardering
4 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
Jan Jacobs
Jan Jacobs
14 jaren geleden

Hoi Pierre,

Ik zag bij een van onze mini-ondernemingen ….

http://www.birdspy.nl
( ik heb hen op de vogel-privacy-aspecten gewezen)

Groet,
Jan

Willem
14 jaren geleden

Wat ben je weer een geweldig project gestart!
Hoop echt dat je tot het (nest)gaatje gaat en alles ontdekt wat je wilt ontdekken.
En behalve nestkastjes kun je natuurlijk aan van alles denken:
fietsenstalling in Almere….
Nee, zonder gekheid, dit is een mooi experiment, compliment!

Willem
14 jaren geleden

nog even:
Heeft niks met bovenstaande te maken, maar wat heb je een mooie site gerkegen!
Lees het meeste via de feeds in m’n Bloglines, maar nu ik er weer kom denk ik:
Wat leest dit prettig!
Mooie balans in kleur, verhoudingen, lettertype en ontdaan van alle toeters en bellen.
Moet toch maar eens serieus naar m’n eigen ding kijken…