okt 312012
 

Het apparaat en de filmpjes zwerven al wat langer rond op internet, maar ik had hem nog niet eerder gezien: de Casio Paper Writer V-N500 10.1 inch Android tablet. Hij heeft een aparte case waarbij je aan de rechterkant een blok met papier kunt bevestigen en dan links de tablet hebt zitten. Op zich nog allemaal niet zo apart, maar over de lens van de front-facing camera van de tablet zit een speciaal houdertje waardoor hij ‘schuin kijkt’ in plaats van recht naar boven (als je hem plat voor je op tafel hebt liggen). Dat maakt het mogelijk om die camera te gebruiken als scanner. Je hoeft de rechterkant van de hoes dan maar een stuk omhoog te tillen om de pagina leesbaar te maken voor de lens.

In het filmpje zie je andere voorbeelden waarbij de tablet rechtop staat en dan als tafelscanner gebruikt wordt. De software heeft ondersteuning voor OCR en kan dus teksten herkennen. Dat maakt het mogelijk om bepaalde tekens aan bepaalde acties te koppelen, bijvoorbeeld bij het invullen van formulieren of het opnemen van orders.

De prijs die genoemd wordt in de verschillende berichten is $2.500,- maar ik kan me niet voorstellen dat dat voor het basismodel is. Van de andere kant is het een tablet die vooral gericht is op bedrijven en (zo verwacht Casio) dan in grotere aantallen aangeschaft kan worden met bijbehorende prijsafspraken en onderhoudsmogelijkheden. Voor de rest van ons is het vooral een grappig concept. Wie weet zien we het nog eens terug als Kickstarter project.

(getipt door The Verge via EEEPC.net)

okt 292012
 

OK, de titel is een beetje linkbait. Want dit bericht gaat niet over het aanpassen van een website zodat hij beter weergegeven wordt in Internet Explorer 10 op Windows RT/8. Het bericht gaat wél over het optimaliseren van je website zodat deze er zo optimaal mogelijk uitziet als iemand met Windows 8 de website op het startscherm van Windows 8.

Voor wie het niet wist: als je in Internet Explorer 10 op Windows 8 een webpagina oproept en er dan met de rechtermuisknop op klikt, dan verschijnt onder in het venster, naast de adresbalk ook een knopje met een punaise. Als je daar op klikt, dan kun je de webpagina vastpinnen op je startscherm. Alsof je een snelkoppeling op je bureaublad maakt waarmee je snel terug kunt schakelen naar die website. Standaard kiest Windows 8 dan een kleur en laat het logo van Internet Explorer zien. Als beheerder van een website kun je er echter voor zorgen dat het icoontje dat getoond wordt én de kleur die gebruikt wordt voor de tegel beter afgestemd zijn op jouw website. Je zult daarvoor een beetje extra metadata aan je webpagina toe moeten voegen.
Lees verder….

okt 282012
 

20121028-070419.jpg Nee, dit is geen bericht over het gebruik van meerdere monitoren. Het gaat om een presentatie van Google over het gebruik van meerdere monitoren op (verschillende) apparaten, zoals bijvoorbeeld een laptop, een smartphone of een tablet. Achterliggende boodschap is dat mensen soms meerdere schermen tegelijkertijd gebruiken (bijvoorbeeld als tweede scherm tijdens het TV-kijken), en soms ‘na elkaar’ gebruiken (bijvoorbeeld om eerst iets op te zoeken op een smartphone en daarna verder te zoeken op een tablet of laptop). De reden waarom dat relevant is voor eigenaren van websites is dat zij niet langer moeten denken in print, TV, online, maar dat ze zich moeten realiseren dat gebruikers gelijktijdig via meerdere apparaten in contact kunnen komen met hun diensten en producten.

Net als Seb Schmoller (waar ik het bericht tegen kwam), herken ik mijn eigen mediagebruik heel erg in dit verhaal. TV kijken, maar ook een film of serie kijken doe ik bijna nooit zonder iPad op de schoot. En regelmatig zoek ik dan wat op, een land/stad die voorbij komt, of ik laat Shazam een audiotrack herkennen die ik hoor. De enkele keer dat ik live TV kijk is Twitter een gezellig kanaal ernaast etc.
En ook bij het zoeken voor aankopen schakel ik vaak tussen de apparaten. Ik zoek vaak dingen op, op mijn iPhone of de iPad, maar heb er een voorkeur voor om het daadwerkelijke bestellen via mijn laptop te doen. Het toetsenbord zorgt er toch voor dat ik net wat zekerder ben van het niet maken van typefouten bij het invullen van adresinformatie en het online betalen met iDeal gaat dan gegarandeerd goed.
Lees verder….

okt 272012
 

De Google Chrome adresbalk (hij blijkt Omnibox te heten) heeft als handige eigenschap dat je er niet alleen een adres van een website in kunt vullen, maar dat je er ook mee kunt zoeken door er trefwoorden of een zoekterm in te vullen. Vervelend was echter dat gisteren dit opeens niet meer werkte. En niet op één machine, maar op al mijn computers. En niet alleen in de gewone ‘productieversie’ van Chrome, maar ook in mijn ‘Canary‘ versie.

De oorzaak lag in de combinatie van de Google Chrome synchronisatie van instellingen en de instelingen voor de Zoekmachine die gebruikt wordt voor de Omnibox. Daar was (ik weet niet hoe) iets mis gegaan in de instellingen. Je kunt die vinden via Instellingen > Zoekmachine beheren in Google Chrome. Je krijgt dan een overzicht zoals in de afbeelding bij dit bericht. Of eigenlijk, als het niet goed gaat krijg je waarschijnlijk zo’n afbeelding. Want de URL die bij mijn standaard zoekmachine staan waren niet goed meer. Daar moest staan: http://www.google.nl/search?q=%s en in plaats daarvan stonden er een aantal verwijzingen naar Google met verschillende (onjuiste) URLs. Daardoor werkte het zoeken niet meer. Verwijderen van de onjuiste verwijzingen en aanpassen van de default verwijzing zorgde er voor dat het probleem gelukkig verholpen was.
Vervelend is dat de wijziging niet automatisch doorgevoerd leek te worden naar de andere computers, dus heb ik het maar even met de hand overal aangepast.

okt 262012
 

Ik neem aan dat je een auto kunt ontwerpen die kan vliegen en drijven, maar ik denk niet het al deze dingen dan erg goed doet.

Ik hou van mensen die stellige uitspraken doen. Het betekent dat ze ergens voor staan. Het helpt dan wel als ze weten waar ze het over hebben. En een product afschrijven, alleen op basis van wat je er over leest, vind ik toch net wat snel.
Want, natuurlijk kun je voldoende blogs vinden die Windows 8 / Windows RT al volledig afschrijven, maar ik heb ook voldoende filmpjes gezien van Windows RT die me op zijn minst nieuwsgierig maken.
En het tegengas van mensen als Tim Cook maakt mij alleen maar stelliger in de overtuiging dat ik dit nieuwe Microsoft systeem gewoon in de praktijk wil (nee, móet) testen. Ik heb de DVD met Windows 8 vandaag besteld (met dank aan SURFspot.nl was dat goedkoper dan de upgrade kopen en downloaden), maar aangezien mijn desktopsysteem geen touchscreen heeft, wil ik op zoek naar een hybrid waarop ik Windows 8 in zijn element kan testen.

Want eerlijk is eerlijk Apple, een tablet mét een kickstand (ik kijk er vaak video op), een cover die ook goed werkt als toetsenbord (zodat mijn scherm vrij blijft tijdens het typen), met (eindelijk!) een volledige versie van Microsoft Office, een USB-poort die ik kan gebruiken voor USB-sticks om video’s en andere bestanden op die tablet te zetten (zónder jailbreak!) én (bij de Windows 8 versie) de optie om gewoon de software te installeren die *ik* wil installeren, vinkt toch heel wat van de ‘dat zou beter kunnen aan de iPad’ vinkjes af. Alleen een 3G-optie en bij voorkeur een prijspeil van < €1.000,- (aangezien ik waarschijnlijk voor een Windows 8 versie zou gaan) ontbreken dan. En tot slot (niet dat ik daar wat om geef uiteraard): nou al die 'hippe' mensen een Macbook hebben, kun je je met een Windows 8 machine tenminste nog van de massa onderscheiden! 😉

okt 252012
 


Sinds iOS6 uit is kan ik op mijn iPhone 4S nog eenvoudiger panorama’s maken. Natuurlijk kan ik gebruik maken van 360Panorama, maar uiteraard heb ik de ingebouwde functionaliteit ook uitgetest. Vraag was daarna een beetje hoe ik zo’n panorama een beetje netjes in een blogpost zou kunnen plaatsen.

In deze blogpost kun je een aantal opties vinden. Ik moet zeggen dat me de HTML5 scripts wel aanspreken omdat me dat de mogelijkheid beidt het geheel hier zelf te hosten, zonder afhankelijk te zijn van de diensten van andere sites (die al dan niet blijven bestaan).
Maar voor nu heb ik even gekozen voor Zoom.it in combinatie met Flickr.
Je kunt deze combinatie niet overal gebruiken, waarschijnlijk niet als je een gratis WordPress.com weblog hebt, omdat het embedden gebruik maakt van een script-tag. Hier op mijn weblog werkte het, eigenlijk een beetje tot mijn eigen verrassing, wel direct. Ik heb geen invloed op de breedte van het getoonde venster, alleen op de hoogte, daarom heb ik voor deze blogpost de gebruikelijke AddThis knoppen even uitgezet.

Het effect van het kunnen scrollen door de afbeelding wordt mooier als je een beetje verder inzoomt, ook het zoomniveau kan ik niet vooraf instellen.
Helaas is ook op een iPad de functionaliteit van de embed beperkt. Je kunt de panorama zien, je kunt inzoomen en uitzoomen, maar niet naar links en rechts scrollen. Met de rechtstreekse link kan dat weer wel. Hmm, toch wel veel beperkingen, ik denk dat ik nog even verder moet zoeken.

Mag de wetenschap terecht staan?

 Gepubliceerd door om 13:14  Media
okt 242012
 

Buildings destroyed by L'Aquila's earthquake Een controversiële uitspraak van een rechter in Italië deze week: zes wetenschappers en een voormalig medewerker van de overheid zijn tot 6 jaar cel veroordeeld wegens doodslag. Dit als gevolg van hun acties voorafgaand aan de aardbeving in het Italiaanse stadje L’Aquila in 2009.

Het is heel moeilijk om goede informatie over de zaak te vinden. Ik hou me dan ook aanbevolen voor links naar betere achtergrondinformatie, de meeste sites citeren namelijk exact dezelfde info. De BBC website geeft aan dat

The seven – all members of the National Commission for the Forecast and Prevention of Major Risks – were accused of having provided “inaccurate, incomplete and contradictory” information about the danger of the tremors felt ahead of 6 April 2009 quake

Probleem bij het hele verhaal is dat aardbevingen (blijkbaar) ontzettend moeilijk te voorspellen zijn. Dus ze kwalijk nemen dat ze de aardbeving niet juist voorspeld hadden zou onzinnig zijn. Ze kwalijk nemen dat ze onjuist gecommuniceerd hebben over de risico’s lijkt me een andere zaak. Want hoewel het voorspellen wellicht onmogelijk is, zou je protocollen kunnen opstellen over hoe te handelen in bepaalde situaties, afspraken maken over wanneer bepaalde signalen reden zijn voor evacuatie etc.
Lees verder….

okt 242012
 

Een opvallend bericht van iSpulli, dat ik tegen kwam bij The Next Web: in de VS stegen in augustus de prijzen van LCD-TV’s en plasma-TV’s. De oorzaak? Het komende koopseizoen in de VS waarbij op Black Friday (de dag na Thanksgiving waarop het koopseizoen start) en de tijd voor kerst gestunt moet kunnen worden met aanbiedingen op die apparaten.
De kans is dan dus aanwezig dat de prijs met korting niet eens lager is dan de prijs die er afgelopen juli voor betaald zou zijn. Iets om altijd in de gaten te houden bij aanbiedingen. Een x percentage korting betekent nog lang niet altijd dat het daarmee goedkoper is geworden dan de ‘oorspronkelijke’ prijs (dus voor de kunstmatige verhoging).

p.s. het is inderdaad nog wat vroeg voor allemaal kerstberichten, maar het kwam toevallig even zo uit. 😉

okt 232012
 

telyHD Toen TelyHD afgelopen januari op de markt kwam, heb ik aangegeven dat het me ook prima bruikbaar leek in de klas. En hoewel ik het zelf hier nog niet heb kunnen testen, blijkt dat juist wat er gebeurt op het moment: de TelyHD wordt vooral door kleine bedrijven gebruikt die geen geld hebben voor die grote, dure videoconferencingsystemen.

Er waren echter wel een paar minpunten in dat scenario: de TelyHD kon niet met meerdere partijen vergaderen en documenten delen (wel foto’s) was niet mogelijk.
Met de TelyHD Business Edition willen ze zich specifiek op die markt richten. Je kunt met 6 partijen tegelijkertijd Skypen en je kunt documenten delen vanaf een laptop.
Natuurlijk hangt daar wel een hoger prijskaartje aan. De initiële aanschaf is nu $500,- (het dubbele van eerst) en na het eerste jaar betaal je $199,- per jaar abonnement. En dat is dan wel weer jammer. Want dat maakt het voor een thuiswerker weer minder aantrekkelijk. Blijf ik maar gewoon achter mijn desktop Skypen.

okt 232012
 

Als je studenten wilt motiveren om mee te doen aan een experiment, dan kan het helpen om ze iets aan te bieden als bedankje. Zo ook voor het laatste experiment dat ik als onderdeel van mijn promotieonderzoek uitgevoerd heb. Daarbij hebben we de studenten een iTunes-cadeaubon van €10,- in het vooruitzicht gesteld als ze het experiment volledig zouden uitvoeren. Niet overdreven lijkt me gezien het feit dat ze ongeveer een uur kwijt zouden zijn met het uitvoeren ervan (en het is geen salaris, het is een bedankje).

Omdat de studenten het experiment online konden uitvoeren, moesten we natuurlijk wel nog de cadeaubonnen tot bij hen krijgen. Eerste optie was het gewoon kopen/bestellen van iTunes-cadeaubonnen en dan via de post versturen ervan. Maar dat moest toch eenvoudiger kunnen in deze elektronische tijd. Natuurlijk, iTunes biedt ook de mogelijkheid om een code via de mail te laten versturen. Gewoon vanuit iTunes zelf. Gemakkelijk zat zou je denken. Nou, toch niet helemaal als je dat voor 30 studenten wilt doen. Want iTunes gaat nu eenmaal alleen maar uit van individuele aankopen (dat zal in de regel ook wel de gangbare hoeveelheid zijn). En dan maakt het niet zo heel veel uit dat je eerst moet klikken op ‘Koop nu’, dan je naam, de naam van de ontvanger, 2x het mailadres van de ontvanger, een boodschap (die geen witregels kan bevatten en er dus lelijk uit ziet) moet invoeren, dan op ‘ga door’ moet klikken, je iTunes wachtwoord moet invoeren, dan nog een keer de koop moet bevestigen en daarna nog een keer moet klikken na het bericht dat de koop bevestigd is.
En met wat slim knippen en plakken van namen en teksten moest dat ook nog wel te doen zijn.
Lees verder….