Herfstvakantie

 Gepubliceerd door om 11:24  Persoonlijk
okt 242009
 
Herfstvakantie (foto door: PiAir (Old Skool))

Het is herfst en het is hier in het zuiden ook een weekje vakantie. Daarom neem ik het er ook even van. Niet helemaal 100% offline deze week maar wel dusdanig vaak weg van mijn toetsenbord dat je hier pas volgende week zondag 1 november weer een nieuwe post zult vinden.

Veel plezier deze week als je ook vakantie hebt en anders: werk ze!

okt 232009
 
50 benefits of ebooks - Klik voor grotere versie

Bij de bespreking van het E-books handboek 2010 van Michiel Hatenboer had ik aangegeven dat ik, naar aanleiding van de verwijzing daar, ook “50 Benefits of Ebooks, A Thinking Person Guide to The Digital Readign Revolution” van Michael Pastore had gekocht en zou bespreken.
Tja, waar kan ik beginnen met vertellen over dit eBook (let op de schrijfwijze!). Het is een maf boek. Want waar vind je nou uitleg over eBooks en het boek Frankenstein van Mary Shelley uit 1818? Nou hier dus. In hoofdstuk 20, als het gaat om het gevaar dat technologie kan vormen voor het verlies van ons “Inner Life”. Dus…

Maar goed, bij het begin beginnen maar. Het boek is in drie versies beschikbaar: op papier voor $20, als Ebook (EPUB) voor $2 of als PDF eveneens voor $2. Het is te koop via HLulu.com, ook vanuit Nederland. Het boek is niet voorzien van DRM en in hoofdstuk 27 legt de auteur, aan de hand van een verhaal over een Afrikaanse koning die een feest ging vieren en iedereen vroeg om een karaf met wijn mee te nemen, wat het belang van vertrouwen is. In hoofdstuk 13 gaat hij uitgebreider in op DRM en wat alternatieven zijn voor het gebruik er van.

Het zal duidelijk zijn dat Michael een auteur is die graag gelezen wordt en het is dan ook geen boek dat door de bril van de uitgevers kijkend geschreven is. Michael is een auteur die een verzameling van zo’n 10.000 boeken op papier heeft. Hij verwacht niet dat eBooks een bedreiging is voor boeken. Die bedreiging zit hem niet in de technologische verandering, zo schrijft hij in hoofdstuk 1, maar in de culturele verandering. Amerikanen lezen steeds minder.

In dat hoofdstuk 1 komen 12 voordelen van boeken op papier aan bod en in hoofdstuk 2 de 52 voordelen van eBooks. Het is geen wedstrijd benadrukt Michael, er is verschil tussen kwaliteit en kwantiteit.
Hoofdstuk 2 leest een beetje apart omdat de 52 (duidelijk genummerde) voordelen van eBooks worden afgewisseld in de tekst met literaire citaten en verwijzingen die soms direct, vaak wat indirecter betrekking hebben op het voordeel dat aan bod gaat komen.
Dit is iets wat je leuk vindt of irritant. Maar gelukkig kun je door de duidelijke structuur en nummering er naar wens voor kiezen om alleen de 52 voordelen zelf te lezen.

“Ebooks are free!” is de ondertitel van hoofdstuk 3 en dat hoofdstuk is dan ook helemaal gewijd aan de vraag: hoe kun je gratis (legaal) eBooks vinden.
Er komen eerst kort een paar strategieën aan bod om ze te vinden (Use search engines; Set up RSS feeds; Visit your public library or university library; Visit web pages or directories with collections of free ebooks; Visit any of the many free ebook websites) waarna de rest van het hoofdstuk een overzicht biedt van de belangrijkste sites.

Het hoofdstuk erna, hoofdstuk 4, behandeld de niet gratis boeken. Daarbij wordt begonnen met uitleggen dat je prijzen wil vergelijken bij het kopen van eBooks. Lees verder….

okt 222009
 

Zoals je dinsdag hebt kunnen lezen is het NRC Handelsblad nu ook in PDF en EPUB-formaat beschikbaar. Je kunt die edities 6 weken lang gratis lezen. Elke dag (maandag t/m zaterdag) staat er een nieuwe editie klaar. Heb je een BeBook met de laatste firmware, of een Sony eReader zoals Bol.com die verkoopt, of gewoon een iPhone of iPod Touch, dan heb je geen enkel probleem met het lezen van het NRC Handelsblad.

Maar wat nou als je een Kindle 2 International besteld hebt bij Amazon? Of een Kindle DX hebt (zoals ik heb) of een iRex Iliad zonder EPUB-ondersteuning?
Nou, ook dan kun je het NRC Handelsblad lezen. Met dank aan de (voorlopige?) beslissing van NRC om geen DRM toe te voegen aan de EPUB-bestanden.

Als je namelijk het gratis programma Calibre download en installeert (beschikbaar voor Windows/Mac OSX/Linux) dan kun je het EPUB-bestand daarin openen en zonder verdere aanpassingen converteren naar Mobipocket formaat.
Omdat het me wat veel werk lijkt om dat dagelijks handmatig in Calibre zelf te doen heb ik voor Windows een eenvoudig batch-bestand gemaakt.

Dat werkt als volgt (Windows only helaas, slimme instructies voor Mac OSX en/of Linux zijn welkom in de reacties):

 • Download Calibre en installeer het programma
 • Maak op je harde schijf een map aan genaamd “NRC Handelsblad” (mag ook een andere naam zijn)
 • Download dit ZIP-bestand en unzip het in de map “NRC Handelsblad”. Als het goed is moeten er twee bestanden en twee mappen aangemaakt worden.
 • Neem een (proef-)abonnement op de ePaper versie van NRC Handelsblad
 • Kies op de downloadpagina de EPUB-versie en sla die op in de “NRC Handelsblad” map (niet in de EPUB map, maar in de map bij de twee BAT-bestanden!)
 • Dubbelklik vanuit Windows verkenner op het createMOBI.bat bestand. Het kan een minuut of twee duren voordat de conversie klaar is. Je vindt het .MOBI bestand in de map MOBI. Dit bestand kun je via USB toevoegen aan je Kindle of ILiad
 • Dubbelklik nu op moveEPUB.bat. De EPUB-bestanden worden nu verplaatst naar de map EPUB. Eventueel kun je ze ook verwijderen

Je kunt deze conversie ook meteen op meerdere EPUB-bestanden uitvoeren. Plaats ze gewoon allemaal bij elkaar in de map met het BAT-bestand voordat je op createMOBI.bat dubbelklikt.
Dit werkt ook met andere EPUB-bestanden zolang ze maar niet van DRM voorzien zijn!

Als er iemand een constructie kan verzinnen waarbij createMOBI.bat en moveEPUB.bat gecombineerd kunnen worden in één BAT-bestand dan hou ik me aanbevolen.

Lezen van het NRC Handelsblad op mijn Kindle DX in Mobipocket formaat gaat prima. Veel beter dan de PDF-versie. Met de Mobipocket versie kan ik op de Kindle namelijk zoeken in en naar bestanden, ik kan notities vastleggen, het formaat van de tekst aanpassen etc.
Voor een grotere versie van de screenshots van de DX zie deze pagina.

[update 9-11-2009] Met ingang van vandaag is bovenstaande instructie overbodig geworden. Het NRC Handelsblad is ook meteen als Mobipocket versie te downloaden.

okt 212009
 
ebooks2010 - Klik voor grotere versie

De titel van het boek van Michiel Hatenboer vraagt eigenlijk al om problemen: e-books handboek 2010.
Want, hoe ga je in november 2009 een boek schrijven over dit onderwerp dat niet al direct bij beschikbaar komen achterhaald is. Laat staan dat je een boek schrijft dat nog heel 2010 actueel is. Dat lukt ook dit boek niet.

De inleiding doorlezend blijkt dat Michiel ook niet de ambitie had om een boek te schrijven dat persé in 2010 nog actueel is. Het is meer een boek dat de huidige situatie beschrijft er vanuit gaande dat in 2010 de grote doorbraak van e-books komt.

Voordat je begint met lezen is het ook belangrijk om je te realiseren dat het een boek is dat gericht is op uitgevers. De beschrijving zegt ook “Alles wat u als uitgever wilt weten over ebooks kunt in deze publicatie vinden: hoe produceer ik een ebook, welke readers zijn er en welke bestandsformaten, welke ontwikkelingen zijn er, welke businessmodellen bieden ebooks, hoe ga ik om met beveiliging en langs welke kanalen kan ik ebooks verkopen/distribueren“.
Het is dus niet een boek gericht op consumenten, docenten, incidentele gebruikers die iets willen weten over eBooks. Toch kan het ook voor anderen een interessant boek zijn om te lezen, mits je die insteek voor lief neemt.

Ik geef eerst een beschrijving van de inhoud en sluit dan af met een samenvatting van mijn mening over het boek.

De inhoud
Het boek start met een inleidend hoofstuk over e-books en e-readers. Daarbij wordt meteen ook al verwezen naar de formatenstrijd als het gaat om ePUB en Mobipocket. Hoofdstuk 2 gaat verder in op de hardware. Daar wordt ook ingegaan op de verschillen tussen het lezen van digitaal papier en LCD-schermen. Ook de geschiedenis van de “echte” e-readers komt in dat hoofdtuk aan bod.
In dat hoofdstuk blijkt ook al dat de persoonlijke ervaringen en mening van de auteur duidelijk hoorbaar zijn in het boek. Hier blijkt dat bij zijn beschrijving van de Rocket eBook. Ook in hoofdstuk zeven over auteursrecht komt dat duidelijk naar voren. Dat is op zichzelf geen probleem, maar ik ben het daarom zeker niet altijd met hem eens.
In het tweede hoofdstuk blijkt ook duidelijk de meerwaarde van het boek: het is niet alleen in het Nederlands geschreven, maar het beschrijft ook de situatie in Nederland op dit moment. Zo vind je in dit hoofdstuk een beschrijving van de e-readers die in Nederland te koop zijn. Ook hier worden de verschillende e-readers en formaten beschreven. De e-readers worden redelijk in detail beschreven. Bij het overzicht van de specificaties lijkt de opmaak tijdens de conversie verloren te zijn gegaan. Dat had beter in een tabel kunnen worden opgenomen omdat het nu erg onoverzichtelijk geworden is, zeker als je dat op een kleine e-reader leest.
Er wordt bij de technische eigenschappen geen onderscheid gemaakt tussen “opstarten” en “wakker worden uit standby”. Daar zit bij de meeste apparaten nogal een verschil tussen. De iRex 1000S heeft geen standbystand, bij de BeBook One wordt bij de opstartsnelheid inderdaad de tijd van opstarten genoemd (16 seconden), maar die reader zul je meestal juist niet uitschakelen en dan in standbystand zetten. Daaruit wakker worden kost enkele seconden. Bij de Sony Portable Reader System 300 staat een opstarttijd van 2 seconden en daar lijkt me dat juist de tijd die nodig is om uit standby stand te komen. Lees verder….

okt 202009
 
“NRC Handelsblad ePaper wordt aangeboden in twee verschillende bestandsformaten. Aan u de keuze met welke eReader u de digitale krant wenst te lezen:
* De PDF versie is vooral geschikt voor apparaten met grotere schermen, zoals bijvoorbeeld DR1000 en iLiad van iRex (7 inch of groter).
* De ePub versie is geschikt voor de eReaders van Sony, BeBook, Bookeen, Cool-er en andere eReaders die ePub ondersteunen.
* Ook voor de Apple iPhone en iPod Touch is de ePub versie bijzonder geschikt.
* Beide versies kunnen uiteraard ook op uw PC, laptop of netbook gelezen worden.

Kijk op de download-pagina voor gedetailleerde instructies.”

(bron)

Wauw, dat is nog eens goed nieuws. NRC Handelsblad was al de enige krant die structureel een ePaper versie had, maar die was tot nu toe heel onhandig gekoppeld aan slecht één eBookreader.
Maar nu hebben ze, per direct, hun digitale versie beschikbaar gemaakt voor alle eBookreaders die ofwel EPUB ofwel PDF aankunnen. En als je vast zit aan Mobipocket dan is er ook nog niets aan de hand. Want de EPUB-bestanden worden zonder DRM uitgeleverd, dus hoewel het natuurlijk wat extra werk is, zou je ze ook in Calibre kunnen converteren naar Mobipocket.
De PDF-versie kun je op je laptop/computer lezen en indien gewenst (niet doen!) printen.

Ook als je geen eBookreader hebt en niet wilt printen, maar wel een iPhone of iPod Touch, dan kun je profiteren van dit aanbod. Het NRC Handelsblad is namelijk ook toegankelijk in Stanza, de gratis eBookreader voor de iPhone/iPod Touch.
Lees even door voor de stappen die je daar voor moet zetten, de instructies op de NRC site zijn namelijk niet helemaal compleet.

Want boven op al dit goede nieuws komt nog het feit dat je dit nu gratis 6 weken kunt uitproberen (abonnement stopt automatisch dus je zit er niet zomaar aan vast na die periode). Lees verder….

Review Gigabyte T1028X

 Gepubliceerd door om 23:04  SURF
okt 192009
 
Gigabyte T1028X (foto door: PiAir (Old Skool))

De afgelopen twee weken heb ik de Gigabyte T1028X in huis gehad als onderdeel van de cyclus van tests die mogelijk gemaakt wordt vanuit het SURFnet/Kennisnet Innovatieprogramma.
The devil’s is in the details
De eerste (en zover ik nu kan zien tot nu toe enige online beschikbare) review hierover kwam van Margreet van den Berg. Daar bleek ook dat die laatste letter in de typecode relevant is. Er was nu een 1028X aangeschaft en niet de 1028M. De X is sneller dan de M (Atom N280 in plaats van Atom N270 processor), maar de M staat voor Mobile en die versie heeft al standaard een 3G mobiel modem aan boord. De Gigabyte T1028X had dat niet. En dat was voor deze compacte en niet al te zware tabletPC juist een van de dingen die de moeite waar waren om te testen. Dus heb ik, na overleg met SURFnet/Kennisnet, alsnog een mobiel modem aangeschaft en dat was binnen een kwartiertje te installeren aangezien alle voorzieningen eenvoudig bereikbaar waren en de antennekabels al netjes in het apparaat verwerkt zitten.
Mobiel internet (foto door: PiAir (Old Skool)) Gigabyte T1028X (foto door: PiAir (Old Skool)) Lees verder….

okt 182009
 
SkoolMate

De folder op de site van Paradigit is nog Top Secret (blijkbaar nog t/m maandag), maar omdat het krantje zojuist al op de mat viel, kun je het op de foto hiernaast al gewoon lezen: de SkoolMate is nu ook ‘gewoon’ via Paradigit te koop.
Dat is op zich natuurlijk niet zo raar, Paradigit is het moederbedrijf van Skool. Het betekent, neem ik aan, dat ze het apparaat inmiddels in voldoende aantallen kunnen produceren om het ook aan individuele consumenten te verkopen. Er zijn een aantal zaken anders aan deze SkoolMate in vergelijking met de apparaten die ik in juli te test had.

Net als de apparaten die bij De Talententoren gebruikt worden, heeft de SkoolMate nu een 6-cels accu. Die steekt een beetje uit aan de onderkant, maar zorgt uiteraard wel voor een langere gebruiksduur.

Daarnaast worden de systemen uitgeleverd met Windows 7 in plaats van Windows XP. Dat betekent dat je dus een besturingssysteem hebt dat zelf al alle ondersteuning voor een touchscreen in huis heeft. De SkoolMate moet het nog steeds doen met 1GB intern geheugen, dat zou voldoende moeten zijn, ook in combinatie met Windows 7.

En een derde zichtbare verandering ten opzichte van juli is de prijs van de SkoolMate: die is 399 euro (aangekondigd was 449 euro). Daarmee duiken ze dus onder de grens van 400 euro. Lijkt me niet verkeerd.

Mijn kinderen lezen het Paradigit krantje gelukkig nog niet. Onze ‘gewone’ laptop moet toch nog wel even wat langer mee voordat hij aan vervanging toe is. Dus Sinterklaas brengt er geen mee dit jaar vrees ik.

okt 182009
 
mscapefest09 - Klik voor grotere versie
“Mscape is een (gratis) programma waarmee je routes kunt uitzetten op een mobiele telefoon of een ander apparaat met GPS dat draait op Windows Mobile (maar dat kan natuurlijk anders worden). Aan die locaties op die route kan je verschillende bestandjes koppelen: teksten, plaatjes, geluidsbestanden of video’s. Als degene die de route loopt op zo’n locatie komt opent zich het bestand. Op die manier kan je vrij eenvoudig een spel maken waarbij de spelers op een route opdrachten krijgen of informatie moeten verzamelen waarmee ze een probleem kunnen oplossen.”

(bron)

Ik ken Mscape alleen van de verhalen erover. Ik beloof dat ik het meteen ga testen als ook de iPhone versie van de software beschikbaar komt (je hebt nu Windows Mobile nodig). De collega’s van Fontys PTH weten er wél heel veel van en zijn al lang actief met Mscape. Het is dan ook niet heel gek dat Fontys gastheer is van het Mscape-fest 2009 op 25 en 26 november in Tilburg.

Deelname aan Mscape-fest is helemaal gratis, inschrijven kan nu via de website. Je kunt je inschrijven voor beide dagen of een van de twee dagen. Er worden deelnemers vanuit binnen- en buitenland verwacht, dus als je altijd al meer van Mscape had willen weten, dan is dit dé kans!

 Reacties uitgeschakeld voor Mscape-fest in Nederland op 25 en 26 november in Tilburg  Tags:

Windows 7 is nu al goedkoop te bestellen

 Gepubliceerd door om 07:38  Tools
okt 172009
 


Bekijk de video op YouTube

Op 22 oktober (komende week dus) komt de definitieve versie van Windows 7 beschikbaar. Joepie. Ik ga zeker geen Launch Party organiseren zoals Mircrosoft voorstelt. Al hadden ze waarschijnlijk wel ingeschat dat Nederlands massaal over hun nek zouden gaan bij het idee. Bekijk anders bovenstaand filmpje met instructies maar eens, dan snap je wat ik bedoel. En er zijn er veel meer van.

Ik moet bekennen dat ik Microsoft wat dat betreft nog steeds niet helemaal snap. Ze zijn zo vreselijk zoekende naar een manier om net zo “cool” te zijn als Apple.
Beste Microsoft, dat is niet nodig. Apple maakt mooie, prijzige, systemen met, soms goedkope, software waarmee je dezelfde en andere dingen kunt doen als de systemen waar Windows op draait.

Vergeet gewoon even dat jullie ons hebben opgezadeld met Vista. De meesten van ons zijn gewoon bij XP gebleven. En nu met Windows 7 hebben we een goede reden om wél een upgrade uit te voeren. Niet omdat het van jullie moet, maar omdat het een logische stap is. Omdat het een omgeving is die prettig voelt, nieuw, maar toch vertrouwd, veiliger bij het installeren van software, maar niet beperkend en irritant, grafisch aantrekkelijk, maar toch werkend op computers die ik nu al bezit en niet alleen op systemen die ik nog moet gaan aanschaffen.
Lees verder….

okt 162009
 

Om het verslag van mijn ervaringen met InterNLNet/SurfSnel ADSL (waar ik gisteren over schreef) compleet te houden, wilde ik toch nog even vermelden dat ik uiteindelijk wél nog een reactie gehad heb op de melding die ik woensdagochtend (dus ruim voordat ik ’s middags zelf met servicedesk belde) ingestuurd had.
Op donderdagmiddag (exact 36 uur na mijn melding) kreeg ik de volgende mail:

“Bij controle van uw internet verbinding zijn er enkele problemen die optreden. Uw modem meldt zich onregelmatig en te vaak aan bij onze server om een ip adres te mogen gebruiken. verder geeft u aan dat de instellingen van de DNS servers niet juist zijn. het lijkt erop dat uw modem een aantal instellingen heeft verloren. Bijgevoegd vind u een link naar onze website waar u handleidingen kunt downloaden om uw modem opnieuw te configureren.
[link removed]
Indien uw modem van InterNLnet afkomstig is en u wenst hulp bij het herconfigureren van uw modem dan kunt u de servicedesk bellen op 0247070707.

Hopende u voldoende te hebben geïnformeerd.”

De mail was overigens/uiteraard van een andere servicedesk medewerker dan die ik aan de telefoon gehad had op woensdagmiddag. Er waren een aantal zaken die mij heel erg verbaasde:

 • Ik vind 36 uur om te reageren om een melding in de categorie “help, ik ben offline” best lang.
 • Op het moment van ontvangen van de mail was mijn verbinding al weer 24 uur up and running; wanneer hadden zij dan die test uitgevoerd? Ik zou me kunnen voorstellen dat het hier om de test gaat die de servicemedewerker die ik aan de lijn had heeft uitgevoerd.
 • Maar in de mail wordt op geen enkele wijze verwezen naar een eerder contact tussen mij en de servicedesk. Is dit een gevalletje “zand erover, we doen gewoon even alsof de klant die slechte ervaring helemaal niet gehad heeft”?
 • De inhoud van de mail is een mooi staaltje “kluitje in het riet”. De pagina waar naar gelinkt wordt is een lijstje met modems die ze nu zelf meeleveren of ooit meegeleverd hebben.
 • Ook de afsluitende zin “Indien uw modem van InterNLnet afkomstig is en u wenst hulp bij het herconfigureren van uw modem dan kunt u de servicedesk bellen” doet haast vermoeden dat de twee servicemedewerkers (persoonlijk of via mijn klantdossier) wél met elkaar gecommuniceerd hebben. In mijn melding staat namelijk niets over het type modem dat ik heb. Ik heb overigens het “gratis” modem dat ze me indertijd konden leveren niet genomen omdat ik dan verplicht ook de bijbehorende aansluitset (ADSL splitter) moest nemen. En die was niet gratis, maar 19,95 euro, en omdat ik die al had hangen (en een reserve had ik al) wilde ik daar niet voor gaan betalen.

InterNLNet heeft me in zoverre voldoende geïnformeerd dat ze me duidelijk gemaakt hebben dat ik hier bij deze provider weg wil.
Niet kost wat kost, want de verbinding doet het nu technisch gezien weer. Ik krijg dus pas weer een echt probleem zodra er iets niet werkt met mijn verbinding.
Want het is duidelijk: geen modem van InterNLNet = geen ondersteuning van InterNLNet. Ook niet van maandag tot/met vrijdag tussen 9 en 18 uur.

Ik ga dus rondkijken naar andere opties en daarbij gaat die vraag: kan ik mijn huidig modem / mijn huidige functionaliteit van ADSL via de ene provider en VOIP bij een ander behouden bij een overstap, een belangrijke worden.

Wordt vervolgd.

 Reacties uitgeschakeld voor ADSL-providers: Klein is niet altijd Fijn! #2  Tags: