NRC Handelsblad ePaper lezen op je Kindle

Zoals je dinsdag hebt kunnen lezen is het NRC Handelsblad nu ook in PDF en EPUB-formaat beschikbaar. Je kunt die edities 6 weken lang gratis lezen. Elke dag (maandag t/m zaterdag) staat er een nieuwe editie klaar. Heb je een BeBook met de laatste firmware, of een Sony eReader zoals Bol.com die verkoopt, of gewoon een iPhone of iPod Touch, dan heb je geen enkel probleem met het lezen van het NRC Handelsblad.

Maar wat nou als je een Kindle 2 International besteld hebt bij Amazon? Of een Kindle DX hebt (zoals ik heb) of een iRex Iliad zonder EPUB-ondersteuning?
Nou, ook dan kun je het NRC Handelsblad lezen. Met dank aan de (voorlopige?) beslissing van NRC om geen DRM toe te voegen aan de EPUB-bestanden.

Als je namelijk het gratis programma Calibre download en installeert (beschikbaar voor Windows/Mac OSX/Linux) dan kun je het EPUB-bestand daarin openen en zonder verdere aanpassingen converteren naar Mobipocket formaat.
Omdat het me wat veel werk lijkt om dat dagelijks handmatig in Calibre zelf te doen heb ik voor Windows een eenvoudig batch-bestand gemaakt.

Dat werkt als volgt (Windows only helaas, slimme instructies voor Mac OSX en/of Linux zijn welkom in de reacties):

  • Download Calibre en installeer het programma
  • Maak op je harde schijf een map aan genaamd “NRC Handelsblad” (mag ook een andere naam zijn)
  • Download dit ZIP-bestand en unzip het in de map “NRC Handelsblad”. Als het goed is moeten er twee bestanden en twee mappen aangemaakt worden.
  • Neem een (proef-)abonnement op de ePaper versie van NRC Handelsblad
  • Kies op de downloadpagina de EPUB-versie en sla die op in de “NRC Handelsblad” map (niet in de EPUB map, maar in de map bij de twee BAT-bestanden!)
  • Dubbelklik vanuit Windows verkenner op het createMOBI.bat bestand. Het kan een minuut of twee duren voordat de conversie klaar is. Je vindt het .MOBI bestand in de map MOBI. Dit bestand kun je via USB toevoegen aan je Kindle of ILiad
  • Dubbelklik nu op moveEPUB.bat. De EPUB-bestanden worden nu verplaatst naar de map EPUB. Eventueel kun je ze ook verwijderen

Je kunt deze conversie ook meteen op meerdere EPUB-bestanden uitvoeren. Plaats ze gewoon allemaal bij elkaar in de map met het BAT-bestand voordat je op createMOBI.bat dubbelklikt.
Dit werkt ook met andere EPUB-bestanden zolang ze maar niet van DRM voorzien zijn!

Als er iemand een constructie kan verzinnen waarbij createMOBI.bat en moveEPUB.bat gecombineerd kunnen worden in één BAT-bestand dan hou ik me aanbevolen.

Lezen van het NRC Handelsblad op mijn Kindle DX in Mobipocket formaat gaat prima. Veel beter dan de PDF-versie. Met de Mobipocket versie kan ik op de Kindle namelijk zoeken in en naar bestanden, ik kan notities vastleggen, het formaat van de tekst aanpassen etc.
Voor een grotere versie van de screenshots van de DX zie deze pagina.

[update 9-11-2009] Met ingang van vandaag is bovenstaande instructie overbodig geworden. Het NRC Handelsblad is ook meteen als Mobipocket versie te downloaden.

0 0 stemmen
Bericht waardering
3 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
Raymond
14 jaren geleden

Net eventjes geprobeerd en de batchfiles werken prima (nadat ik even het pad moest aanpassen aangezien ik Calibre in een andere directory had staan).

Aardig detail is wellicht dat ik gisteravond nog hetzelfde geprobeerd heb om te kijken of de PDF versie van de ePaper die ik dagelijks op mijn iLiad al binnenkrijg, wezenlijk verschilt van een geconverteerde epub->mobi versie, maar dat Calibre er in de GUI tenminste een zooitje maakte van het NRC Handelsblad logo en daarmee de layout volledig verprutste. Daar had ik nu met de batchfile geen last van.

Als je ze dan vergelijkt op de iLiad vervolgens, dan is het verschil vooral de kolomopmaak die wel in de PDF versie op de iLiad getoond wordt en niet in de mobi versie. De navigatie *naar* de inhoudsopgave werkt wel maar vervolgens kan ik niet doortikken naar een van de rubrieken. Je hebt dus feitelijk (wederom) een dik ebook wat je van voor naar achter moet bladeren maar dat was feitelijk met de PDF versie ook al de enige manier om nog fatsoenlijk te navigeren.

Aan je screenshots te zien voegt de Kindle DX zelf wel aardige functionaliteiten toe en het lijkt me zelfs de beste/mooiste manier om de ePaper editie te lezen met die schermgrootte.

Dank voor de batchfiles iig en oh ja, die laatste link naar de screenshots levert niks op :)

Pierre
14 jaren geleden

Raymond,
Dank je voor je reactie. Klopt. De Calibre ebook viewer laat het NRC logo van de Mobipocket versie nogal raar (smal en uitgerekt) zien. Daar hadden Mobipocket Reader en ook de Kindle DX gelukkig weer geen last van.

Bij de test met de grote iRex merkte ik dat de iRex sterker is op het gebied van PDF dan de Kindle DX, maar dat het omgekeerd ligt bij gebruik van Mobipocket. De iRex is helaas al weer door naar de volgende tester dus dat kon ik niet meer helemaal testen.

Die laatste link heb ik aangepast. Was heel vreemd. Het was de link die Flickr gaf bij "share" maar hij leverde inderdaad alleen resultaten op als ik ingelogd was. Nu zit er een link naar het overzicht met foto’s waar je dan zelf door moet klikken.

Dank voor de aanvullingen! :-)

Pierre
14 jaren geleden

Met ingang van vandaag (9-11-2009) is bovenstaande instructie overbodig geworden. Op de de downloadpagina van de NRC staat nu ook een Mobipocket versie. :-)