okt 222009
 

Zoals je dinsdag hebt kunnen lezen is het NRC Handelsblad nu ook in PDF en EPUB-formaat beschikbaar. Je kunt die edities 6 weken lang gratis lezen. Elke dag (maandag t/m zaterdag) staat er een nieuwe editie klaar. Heb je een BeBook met de laatste firmware, of een Sony eReader zoals Bol.com die verkoopt, of gewoon een iPhone of iPod Touch, dan heb je geen enkel probleem met het lezen van het NRC Handelsblad.

Maar wat nou als je een Kindle 2 International besteld hebt bij Amazon? Of een Kindle DX hebt (zoals ik heb) of een iRex Iliad zonder EPUB-ondersteuning?
Nou, ook dan kun je het NRC Handelsblad lezen. Met dank aan de (voorlopige?) beslissing van NRC om geen DRM toe te voegen aan de EPUB-bestanden.

Als je namelijk het gratis programma Calibre download en installeert (beschikbaar voor Windows/Mac OSX/Linux) dan kun je het EPUB-bestand daarin openen en zonder verdere aanpassingen converteren naar Mobipocket formaat.
Omdat het me wat veel werk lijkt om dat dagelijks handmatig in Calibre zelf te doen heb ik voor Windows een eenvoudig batch-bestand gemaakt.

Dat werkt als volgt (Windows only helaas, slimme instructies voor Mac OSX en/of Linux zijn welkom in de reacties):

  • Download Calibre en installeer het programma
  • Maak op je harde schijf een map aan genaamd “NRC Handelsblad” (mag ook een andere naam zijn)
  • Download dit ZIP-bestand en unzip het in de map “NRC Handelsblad”. Als het goed is moeten er twee bestanden en twee mappen aangemaakt worden.
  • Neem een (proef-)abonnement op de ePaper versie van NRC Handelsblad
  • Kies op de downloadpagina de EPUB-versie en sla die op in de “NRC Handelsblad” map (niet in de EPUB map, maar in de map bij de twee BAT-bestanden!)
  • Dubbelklik vanuit Windows verkenner op het createMOBI.bat bestand. Het kan een minuut of twee duren voordat de conversie klaar is. Je vindt het .MOBI bestand in de map MOBI. Dit bestand kun je via USB toevoegen aan je Kindle of ILiad
  • Dubbelklik nu op moveEPUB.bat. De EPUB-bestanden worden nu verplaatst naar de map EPUB. Eventueel kun je ze ook verwijderen

Je kunt deze conversie ook meteen op meerdere EPUB-bestanden uitvoeren. Plaats ze gewoon allemaal bij elkaar in de map met het BAT-bestand voordat je op createMOBI.bat dubbelklikt.
Dit werkt ook met andere EPUB-bestanden zolang ze maar niet van DRM voorzien zijn!

Als er iemand een constructie kan verzinnen waarbij createMOBI.bat en moveEPUB.bat gecombineerd kunnen worden in één BAT-bestand dan hou ik me aanbevolen.

Lezen van het NRC Handelsblad op mijn Kindle DX in Mobipocket formaat gaat prima. Veel beter dan de PDF-versie. Met de Mobipocket versie kan ik op de Kindle namelijk zoeken in en naar bestanden, ik kan notities vastleggen, het formaat van de tekst aanpassen etc.
Voor een grotere versie van de screenshots van de DX zie deze pagina.

[update 9-11-2009] Met ingang van vandaag is bovenstaande instructie overbodig geworden. Het NRC Handelsblad is ook meteen als Mobipocket versie te downloaden.

Deel dit bericht: