Gelezen: 50 Benefits of Ebooks van Michael Pastore

50 benefits of ebooks - Klik voor grotere versie

Bij de bespreking van het E-books handboek 2010 van Michiel Hatenboer had ik aangegeven dat ik, naar aanleiding van de verwijzing daar, ook “50 Benefits of Ebooks, A Thinking Person Guide to The Digital Readign Revolution” van Michael Pastore had gekocht en zou bespreken.
Tja, waar kan ik beginnen met vertellen over dit eBook (let op de schrijfwijze!). Het is een maf boek. Want waar vind je nou uitleg over eBooks en het boek Frankenstein van Mary Shelley uit 1818? Nou hier dus. In hoofdstuk 20, als het gaat om het gevaar dat technologie kan vormen voor het verlies van ons “Inner Life”. Dus…

Maar goed, bij het begin beginnen maar. Het boek is in drie versies beschikbaar: op papier voor $20, als Ebook (EPUB) voor $2 of als PDF eveneens voor $2. Het is te koop via HLulu.com, ook vanuit Nederland. Het boek is niet voorzien van DRM en in hoofdstuk 27 legt de auteur, aan de hand van een verhaal over een Afrikaanse koning die een feest ging vieren en iedereen vroeg om een karaf met wijn mee te nemen, wat het belang van vertrouwen is. In hoofdstuk 13 gaat hij uitgebreider in op DRM en wat alternatieven zijn voor het gebruik er van.

Het zal duidelijk zijn dat Michael een auteur is die graag gelezen wordt en het is dan ook geen boek dat door de bril van de uitgevers kijkend geschreven is. Michael is een auteur die een verzameling van zo’n 10.000 boeken op papier heeft. Hij verwacht niet dat eBooks een bedreiging is voor boeken. Die bedreiging zit hem niet in de technologische verandering, zo schrijft hij in hoofdstuk 1, maar in de culturele verandering. Amerikanen lezen steeds minder.

In dat hoofdstuk 1 komen 12 voordelen van boeken op papier aan bod en in hoofdstuk 2 de 52 voordelen van eBooks. Het is geen wedstrijd benadrukt Michael, er is verschil tussen kwaliteit en kwantiteit.
Hoofdstuk 2 leest een beetje apart omdat de 52 (duidelijk genummerde) voordelen van eBooks worden afgewisseld in de tekst met literaire citaten en verwijzingen die soms direct, vaak wat indirecter betrekking hebben op het voordeel dat aan bod gaat komen.
Dit is iets wat je leuk vindt of irritant. Maar gelukkig kun je door de duidelijke structuur en nummering er naar wens voor kiezen om alleen de 52 voordelen zelf te lezen.

“Ebooks are free!” is de ondertitel van hoofdstuk 3 en dat hoofdstuk is dan ook helemaal gewijd aan de vraag: hoe kun je gratis (legaal) eBooks vinden.
Er komen eerst kort een paar strategieën aan bod om ze te vinden (Use search engines; Set up RSS feeds; Visit your public library or university library; Visit web pages or directories with collections of free ebooks; Visit any of the many free ebook websites) waarna de rest van het hoofdstuk een overzicht biedt van de belangrijkste sites.

Het hoofdstuk erna, hoofdstuk 4, behandeld de niet gratis boeken. Daarbij wordt begonnen met uitleggen dat je prijzen wil vergelijken bij het kopen van eBooks. In hoofdstuk 5 komen dan voor het eerst technische aspecten aan bod als het gaat over de verschillende formaten (15 verschillende!) die beschikbaar zijn voor eBooks. Maar dat hoofdstuk stopt na de opsomming van de formaten.

Hoofdstuk 6 bespreekt de vier verschillende manieren waarop je een eBook kunt lezen: op je laptop/desktop op basis van lokale kopie; op je laptop/desktop op basis van een online exemplaar; op een mobiel apparaat (PDA, smartphone etc); op een “Ebook Reading Device” (ERD, een begrip dat de auteur daar zelf voor verzonnen heeft).
Die opties licht hij dan kort toe voor eBooks in EPUB-formaat, in PDF-formaat of online boeken.

In hoofdstuk 7 komen de 10 bekendste mythes rond eBooks aan bod. Leuk, maar ik was waarschijnlijk niet tot hoofdstuk 7 gekomen als ik die 10 mythes geloofde.

Hoofdstuk 8 staat stil bij de toekomst van Ebook Reading Devices aan de hand van 25 vragen die je over de apparaten kunt stellen als je er eentje wil aanschaffen. Die vragen worden echter niet toegelicht hier, dus het is de vraag of een beginnend lezer er echt veel mee kan. In hoofdstuk 9 vind je een kort overzicht van de belangrijkste Ebook Reading Devices die nu al te koop zijn.

Hoofdstuk 10 gaat over eBooks en onanfhankelijk publiceren (dus niet bij een uitgever). Helaas is ook dit hoofdstuk niet meer dan een korte introductie op het onderwerp. Dit hoofdstuk kan hij veel beter samenvoegen met hoofdstuk 14 waar hij uitgebreider stil staat bij ontwikkelingen op het gebeied van het publiceren van eBooks.

Wellicht is het je opgevallen dat ik het de hele tijd over eBooks heb en niet over E-Books. In hoofdstuk 11 kun je lezen waarom de auteur een hekel heeft aan dat streepje.

Hoofstuk 12 legt je uit wat de verschillende benamingen voor data-opslag betekenen (KB, MB, GB, brontobyte en zo).

Vanaf hoofdstuk 15, waar het voor het eerst gaat over ontwikkelingen op het gebied van het lezen van boeken, wordt het boek vreemder (wat mij betreft). De auteur wil e.e.a. verduidelijken door in de daaropvolgende hoofdstukken als het ware andere auteurs aan het woord te laten komen over die onderwerpen.
Hoofdstuk 16 bevat een hoofstuk van “Walden – or, Life in the Woods” van Thoreau. In hoodstuk 17 is het een stuk van Arthur Schopenhauer, in hoofdstuk 18 mag Charles-Augustin Sainte-Beuve uitleggen wat een Klassieker is, in hoofdstuk 19 komt John Ruskin aan het woord met een essay dat onderdeel is van zijn boek Sesame and Lilies. In hoofdstuk 20 kom de auteur zelf weer aan het woord als hij Mary Shelley’s Frankenstein bespreekt waarin zij waarschuwt voor het verlies van de “Inner Life” van de mens.

Als je nou geïnspireerd geraakt bent door die meer literaire hoofdstukken, dan biedt hoofdstuk 21 een overzicht van boeken die de moeite waard zijn om meer dan één keer te lezen.

In hoofdstuk 22 vind je een thesaurus rond ePublishing, hoofdstuk 23 bevat een lange (interessante) lijst “key resources” over eBooks. Het hoofdstuk erna doet dat ook nog eens, maar dan anders geordend (en uiteraard met andere bronnen).

Hoofdstuk 25 wordt dan opeens weer actueel en stipt de belangrijkste nieuwsberichten rond eBooks aan die in 2009 voorbij zijn gekomen. Dit is de editie september 2009 (staat duidelijk op de kaft), dus de actualiteit is redelijk.

Hoofdstuk 26 had samengevoegd moeten worden met hoodfstuk 13. Het is nu eigenlijk niet meer dan een paragraaf die het begrip DEPUB introduceerd. EPUB boeken met DRM.
Ook hoofdstuk 28, met een gedicht over eBooks, is niet het meest lange hoofdstuk dat je je kunt voorstellen.
In hoofdstuk 29 tenslotte vind je het nawoord van Michael S. Hart, “Inventor of eBooks; Founder, Project Gutenberg; Co-Founder, World eBook Fair”.

Samenvattend
Ik begon met de opmerking dat het een maf boek was, daar sluit ik ook mee af. Toen ik er voor dit bericht voor de tweede keer doorheen ging was ik al wat minder te spreken over de opbouw dan de eerste keer.

Opvallend vond ik de “was het het waard?” afweging die je toch maakt bij zo’n boek. Het was spotgoedkoop, dus zeg je al snel “voor dat geld was het zeker goed genoeg”. En daarmee doe ik het boek dan toch te kort. Het bevat onderdelen die je als snelle referentie gebruikt maar ook onderdelen die je een tweede of derde keer wilt lezen en die je aan het denken zetten. Het is bij mijn weten het eerste en tot nu toe enige boek over eBooks met een literaire insteek en daarom zeker de moeite van het aanschaffen en lezen waard.

Facts

Titel: 50 Benefits of Ebooks
Auteur: Michael Pastore
Prijs: $2 voor de downloadversies, $20 voor de versie op papier
Formaten: EPUB zonder DRM
PDF
Paperback
0 0 stemmen
Bericht waardering
7 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
Linda Hofman (voormalig SURF medewerkste
Linda Hofman (voormalig SURF medewerkste
11 jaren geleden

Ken je dit artikel al, kwam het tegen op LinkedIn
http://www.linkedin.com/groupAnswers?…

Pierre
11 jaren geleden

Hoi Linda,

Ik kan niet bij het artikel komen. Ik krijg een "Sorry you are not a member of the group you are trying to access." melding. Zonder dat daarbij overigens wordt aangegeven welke groep dat dat zou moeten zijn. Is het artikel ook buiten LinkedIn te vinden?

Jeroen van Beijnen
Jeroen van Beijnen
11 jaren geleden

nog bedankt voor de tip Pierre, ik ben nu in het boek bezig. De structuur is soms wat vreemd en sommige onderdelen hadden er van mij ook niet in gehoefd (b.v. verhaal over bits en bytes).
Maar vind het wel een heel goed naslagwerk.Ben ook vaker dan ik had verwacht de bibliotheek in het boek tegen gekomen. Denk dat het voor iedere bibliothecaris dan ook zeker een aanrader is.

Vooral ontbreken van DRM is geweldig. Heb nu ook ervaren hoe onhandig het is om een boek met DRM op mijn e-book reader te krijgen (eindelijk de epub versie van het handboek e-books 2010 gevonden).

Raymond
11 jaren geleden

Ik ben ook in het boek bezig (gekocht via Lulu en niet Hulu, das de streaming video site :P) en ik vind het nu al een mooi voorbeeld van een self published boek: de strakke hand van een editor is er overduidelijk niet over heen gegaan.
Zoals je al opmerkt is de opbouw en structuur wat raar en doet het me bijna denken aan een aantal uitgebreide blogposts die aan elkaar gehangen zijn, maar het is nog leerzaam genoeg en tja, voor 1,43 euro is het een koopje en ‘bang for buck’

Pierre
11 jaren geleden

Oeps, typo aangepast.

Michael Pastore
11 jaren geleden

Thank you very much for blogging about my new ebook.

I must now learn your language, so that I will be able to understand the comments.

Best wishes from New York, USA

Michael Pastore, author
50 Benefits of Ebooks

Cornelius
11 jaren geleden

Leuk dat je dit E Book bespreekt. Ik ken Michael Pastore nu enige jaren. Hij weet mij steeds weer te verrassen met zijn verfrissende kijk op zaken. Hij heeft zijn eigen uitgeverij http://www.zorbapress.com/ en is ook waanzinnig actief op het internet.