okt 232009
 
50 benefits of ebooks - Klik voor grotere versie

Bij de bespreking van het E-books handboek 2010 van Michiel Hatenboer had ik aangegeven dat ik, naar aanleiding van de verwijzing daar, ook “50 Benefits of Ebooks, A Thinking Person Guide to The Digital Readign Revolution” van Michael Pastore had gekocht en zou bespreken.
Tja, waar kan ik beginnen met vertellen over dit eBook (let op de schrijfwijze!). Het is een maf boek. Want waar vind je nou uitleg over eBooks en het boek Frankenstein van Mary Shelley uit 1818? Nou hier dus. In hoofdstuk 20, als het gaat om het gevaar dat technologie kan vormen voor het verlies van ons “Inner Life”. Dus…

Maar goed, bij het begin beginnen maar. Het boek is in drie versies beschikbaar: op papier voor $20, als Ebook (EPUB) voor $2 of als PDF eveneens voor $2. Het is te koop via HLulu.com, ook vanuit Nederland. Het boek is niet voorzien van DRM en in hoofdstuk 27 legt de auteur, aan de hand van een verhaal over een Afrikaanse koning die een feest ging vieren en iedereen vroeg om een karaf met wijn mee te nemen, wat het belang van vertrouwen is. In hoofdstuk 13 gaat hij uitgebreider in op DRM en wat alternatieven zijn voor het gebruik er van.

Het zal duidelijk zijn dat Michael een auteur is die graag gelezen wordt en het is dan ook geen boek dat door de bril van de uitgevers kijkend geschreven is. Michael is een auteur die een verzameling van zo’n 10.000 boeken op papier heeft. Hij verwacht niet dat eBooks een bedreiging is voor boeken. Die bedreiging zit hem niet in de technologische verandering, zo schrijft hij in hoofdstuk 1, maar in de culturele verandering. Amerikanen lezen steeds minder.

In dat hoofdstuk 1 komen 12 voordelen van boeken op papier aan bod en in hoofdstuk 2 de 52 voordelen van eBooks. Het is geen wedstrijd benadrukt Michael, er is verschil tussen kwaliteit en kwantiteit.
Hoofdstuk 2 leest een beetje apart omdat de 52 (duidelijk genummerde) voordelen van eBooks worden afgewisseld in de tekst met literaire citaten en verwijzingen die soms direct, vaak wat indirecter betrekking hebben op het voordeel dat aan bod gaat komen.
Dit is iets wat je leuk vindt of irritant. Maar gelukkig kun je door de duidelijke structuur en nummering er naar wens voor kiezen om alleen de 52 voordelen zelf te lezen.

“Ebooks are free!” is de ondertitel van hoofdstuk 3 en dat hoofdstuk is dan ook helemaal gewijd aan de vraag: hoe kun je gratis (legaal) eBooks vinden.
Er komen eerst kort een paar strategieën aan bod om ze te vinden (Use search engines; Set up RSS feeds; Visit your public library or university library; Visit web pages or directories with collections of free ebooks; Visit any of the many free ebook websites) waarna de rest van het hoofdstuk een overzicht biedt van de belangrijkste sites.

Het hoofdstuk erna, hoofdstuk 4, behandeld de niet gratis boeken. Daarbij wordt begonnen met uitleggen dat je prijzen wil vergelijken bij het kopen van eBooks. Lees verder….

Deel dit bericht: