Windows 7 is nu al goedkoop te bestellen


Bekijk de video op YouTube

Op 22 oktober (komende week dus) komt de definitieve versie van Windows 7 beschikbaar. Joepie. Ik ga zeker geen Launch Party organiseren zoals Mircrosoft voorstelt. Al hadden ze waarschijnlijk wel ingeschat dat Nederlands massaal over hun nek zouden gaan bij het idee. Bekijk anders bovenstaand filmpje met instructies maar eens, dan snap je wat ik bedoel. En er zijn er veel meer van.

Ik moet bekennen dat ik Microsoft wat dat betreft nog steeds niet helemaal snap. Ze zijn zo vreselijk zoekende naar een manier om net zo “cool” te zijn als Apple.
Beste Microsoft, dat is niet nodig. Apple maakt mooie, prijzige, systemen met, soms goedkope, software waarmee je dezelfde en andere dingen kunt doen als de systemen waar Windows op draait.

Vergeet gewoon even dat jullie ons hebben opgezadeld met Vista. De meesten van ons zijn gewoon bij XP gebleven. En nu met Windows 7 hebben we een goede reden om wél een upgrade uit te voeren. Niet omdat het van jullie moet, maar omdat het een logische stap is. Omdat het een omgeving is die prettig voelt, nieuw, maar toch vertrouwd, veiliger bij het installeren van software, maar niet beperkend en irritant, grafisch aantrekkelijk, maar toch werkend op computers die ik nu al bezit en niet alleen op systemen die ik nog moet gaan aanschaffen.

Ik draai de Release Candidate (RC) van Windows 7 al een tijd op mijn (omgebouwde) eeePC en het werkt prima. Ik heb het draaien op de HP tabletPC van het lab en ook daar geen probleem. Op alle drie de netbooks (Classmate, Asus T91 en ook de Gigabyte Touch) die ik te leen kreeg om te testen draaide de RC probleemloos, de upgrade vanaf USB stick was snel, als er geen Windows 7 drivers beschikbaar waren dan lukte het met de Vista drivers of XP drivers ook wel. Gewoon, zoals het hoort.

Maar goed, deze post was niet bedoelt om Microsoft een hart onder de riem te steken.
Hij is bedoelt om je te vertellen dat je, als je in het onderwijs werkt of student bent, je in de meeste gevallen nu al, goedkoop, een exemplaar van de definitieve versie van Windows 7 kunt bestellen.
Via een tweet van Liesbeth werd ik gewezen op de mogelijkheid om nu al Windows 7 te bestellen via SURFSpot.nl. Een paar tweets later had Annet Smith via Charles Stork de informatie over de beschikbaarheid via Slim.nl.
Bij Surfspot.nl kost een licentie voor Windows 7 Ultimate Upgrade 18 hele euro’s, bij Slim.nl zullen de prijzen tussen de 15 en 18 euro komen te liggen.

Jazeker, dat is nog minder dan dat je voor Snow Leopard betaald. Ik kan dan ook geen enkele reden verzinnen om de upgrade niet aan te schaffen. Als je nu al Vista hebt draaien op je computer dan kan je systeem het ongetwijfeld aan en zul je een aantal van de irritante features van Vista (traag, beveiliging teveel zichtbaar) kwijt kunnen raken voor 18 euro.
Draai je nu XP, dan zal het in veel gevallen ook geen probleem zijn om een upgrade uit te voeren, maar check dan even de upgrade guide en de systeemeisen bij Microsoft.

Is het nou weer allemaal goed met Microsoft? Nee. Natuurlijk niet. Want “gewone” kopers (die dus niet via Slim.nl of SURFspot.nl kunnen kopen) betalen veel hogere bedragen voor Windows 7.

Ik heb op het moment even geen zin in een detailvergelijking van kosten van hardware + software, voor de meeste mensen is dat ook niet het enige criterium, maar wel iets om mee te nemen in je overweging. Mijn “koopadvies” heeft betrekking op de “18 euro versie”, want daar zie ik weinig reden om niet te upgraden.

0 0 stemmen
Bericht waardering
7 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
Raymond
11 jaren geleden

Ik heb alle Microsoft besturingssystemen vanaf DOS 5.0 gebruikt en moet zeggen dat ik al dat gedoe over ‘slechte’ en ‘goede’ versies nooit heb gesnapt.

Windows ME heb ik 2 jaar tot volle tevredenheid gedraaid, net als zo’n beetje alle andere Windows versies. Ook op mijn hoofdpc’tje draai ik nu ruim 2 jaar Vista en dat voldoet prima. In elk geval geen reden om een upgrade te doen en bij alle (honderden) applicaties en spellen maar te hopen dat het vlekkeloos blijft werken zoals nu. :)
Ook al biedt Microsoft nog 100 keer verontschuldigingen aan voor Vista, ik beschouw dat puur als een marketingtruc voor Windows 7. Windows 7 komt gewoon op mijn volgende pc :)

Fred Zelders
11 jaren geleden

Goed verhaal Pierre. En een goed advies zo te zien. Ik ben zelf een sporadisch Windows gebruiker. Ik werk meestal op een Mac en gebruik zo af en toe Windows 7 op een Vaio laptop maar ook onder VirtualBox op de Mac, omdat dat i.v.m. compatibiliteit nou eenmaal niet anders kan. ’t Draait op beide systemen prima. Ik geef Mac OSX overigens de voorkeur.
Ik zal het niet in mijn hoofd halen om Windows 7 af te kraken want dat verdient ’t niet. Voordeel van Windows is en blijft (vergeleken met Mac OS X) dat de gebruikersgroep zo groot is dat er altijd wel iemand in de buurt is die je kan helpen (iets dat helaas zo af en toe nodig blijkt).

Kortom, van harte eens met je advies.

Wat ik alleen niet begrijp is dat zowel Microsoft als Apple bedacht hebben dat software voor mensen uit de edu sector goedkoper moet zijn dan voor de rest van de wereld.

Pierre
11 jaren geleden

Zowel Microsoft als Apple hebben begrepen dat je vroeg moet beginnen met het gebruikers aan jouw producten laten wennen. Dus: laat ze in het onderwijs er dagelijks mee in aanraking komen, dan willen ze daarna ook niet anders meer.

Beiden zullen natuurlijk zeggen dat ze zo hun maatschappelijke functie willen vervullen en het toch al niet rijke onderwijs willen ondersteunen bij het implementeren van vernieuwende ICT-middelen die het onderwijs voor toekomstige generaties nog beter kan maken. ;-)

Arjan
Arjan
11 jaren geleden

Hé, bedankt voor de tip. Ik heb maanden geleden al aan SURFspot gevraagd of en wanneer ze Windows 7 zouden gaan leveren maar nooit iets gehoord natuurlijk. Dus … meteen maar gekocht. En ze hebben zelfs de 64 bits versie. Mooi. Die moest je voor Vista zelf ergens anders regelen.

pieter
pieter
11 jaren geleden

Ik snap er niets van… Ik zie op mijn Surfspot licentie niks van 18 euro. Ik zie wel ¤69,95 ?!

Tony
Tony
11 jaren geleden

dag Pieter,

Er zijn twee versies, een studentenversie en een medewerkerslicenties, de studentenversie kost 69,95, de medewerkersversie kost 17 euro (deze versie wordt gedeeltelijk betaald door de school)

Pierre
11 jaren geleden

@Tony Dank voor de toelichting/verduidelijking. Dat wist ik ook niet.
@Pieter: excuus voor de verwarring, die andere prijzen krijg ik niet te zien.