Review Gigabyte T1028X

Gigabyte T1028X (foto door: PiAir (Old Skool))

De afgelopen twee weken heb ik de Gigabyte T1028X in huis gehad als onderdeel van de cyclus van tests die mogelijk gemaakt wordt vanuit het SURFnet/Kennisnet Innovatieprogramma.
The devil’s is in the details
De eerste (en zover ik nu kan zien tot nu toe enige online beschikbare) review hierover kwam van Margreet van den Berg. Daar bleek ook dat die laatste letter in de typecode relevant is. Er was nu een 1028X aangeschaft en niet de 1028M. De X is sneller dan de M (Atom N280 in plaats van Atom N270 processor), maar de M staat voor Mobile en die versie heeft al standaard een 3G mobiel modem aan boord. De Gigabyte T1028X had dat niet. En dat was voor deze compacte en niet al te zware tabletPC juist een van de dingen die de moeite waar waren om te testen. Dus heb ik, na overleg met SURFnet/Kennisnet, alsnog een mobiel modem aangeschaft en dat was binnen een kwartiertje te installeren aangezien alle voorzieningen eenvoudig bereikbaar waren en de antennekabels al netjes in het apparaat verwerkt zitten.
Mobiel internet (foto door: PiAir (Old Skool)) Gigabyte T1028X (foto door: PiAir (Old Skool)) Size does matter Na de ervaringen met mijn eigen eeePC 901, de Classmate/Skoolmate, en de ASUS T91 was dit voor het eerst dat ik een 10,1 inch netbook met touchscreen ter beschikking had (ik tel de Compaq 2170p even niet meer in dat rijtje omdat die alleen met digitiser werkt en een stuk duurder was). En ik moet zeggen dat die ene inch extra een wereld van verschil is.
Gigabyte T1028X (foto door: PiAir (Old Skool)) Niet eens zozeer voor wat betreft het beeldscherm. Dat is nog steeds niet groot, goed voor onderweg, maar bij langdurig gebruik op een desktop wil je uiteraard een los scherm ernaast. Dat is ook geen probleem, de Gigabyte heeft een VGA-poort en werkte (net als de 901) perfect samen met het pivotscherm op mijn werkplek in Eindhoven.
Gigabyte T1028X (foto door: PiAir (Old Skool)) Nee, het grootste verschil is wat mij betreft het toetsenbord. De toetsenborden in de 9-inch systemen zijn werkbaar, maar niet comfortabel. Het toetsenbord van de Gigabyte 1028X is dan weliswaar nog steeds iets kleiner dan bij een “normale” laptop, het is van een formaat dat ik er prettig op type.

Accuduur
De Gigabyte wordt geleverd met een 6 cells accu. Dat is goed voor wat betreft de gebruiksduur. Helaas hebben ze de accu niet geheel kunnen wegwerken in de kast. De Gigabyte heeft een duidelijk kontje.
Gigabyte T1028X (foto door: PiAir (Old Skool)) Ik hoop ook dat het een stevige accu is, want doordat het uitsteekt is het iets waar je de Gigabyte gemakkelijk aan vast pakt.

Power consumption test Gigabyte T1028X
Ik heb ook een (vast niet representatieve) test gedaan voor de gebruikstijd die je uit de accu kunt halen. Niet met alles op optimale powersavingsstand uiteraard maar met de volgende settings:

  • WWAN ON – maar niet actief
  • Wireless ON – en actief
  • Internet Explorer 8 – running; reload van pagina elke 30 seconden
  • Windows Media Player – running; speelt continue DIVX film via Wifi netwerk af
  • TouchPanel – ON
  • Camera – ON
  • Brightness – 70%
  • Bluetooth – OFF
  • Norton Internet Security – Running
  • Power Settings – Presentation Mode via Smart Manager (meegeleverde tool)

Bij start van de test was de indicatie van resterende tijd 7 uur en 22 minuten.
Daadwerkelijk klokte hij uiteindelijk 4 uur, 9 minuten en 41 seconden onder toch relatief zware belasting en continue netwerkactiviteit. Het systeem was, net als bij de anderen, netjes automatisch uitgeschakeld (hybernate) met nog ongeveer 5% capaciteit over.
Ik vind het heel indrukwekkend aangezien het netwerk de hele tijd actief was en de processor door het afspelen van de video steeds 30%-50% belasting aangaf. Dat zul je normaal geen hele dag zo proberen vol te houden.

Windows 7 test
Hoewel de Gigabyte standaard maar met 1GB geheugen geleverd wordt kon ik het niet nalaten om ook hier even Windows 7 op te installeren. En ook nu werkte dat gewoon. Het is ook goed om te zien dat Gigabyte op de support website al drivers specifiek voor Windows 7 heeft staan. Dat komt dus wel goed. De performance onder Windows 7 is gewoon zoals dat met XP ook was de performance score onder Windows 7 maar 2,0 (de T91 haalde 1,9 en mijn eeePC haalde 2,2)

Het touchscreen wordt herkend onder Windows 7 en dus kun je ook hier handschriftherkenning gebruiken. Maar net als de andere schermen die allen touch gebruiken is het niet gemakkelijk om zo te schrijven dat het goed herkend wordt. Het hele kleine (in het beeldscherm opgeborgen) pennetje van de Gigabyte lijkt hier overigens wel bij te dragen tot betere herkenning.

De 1028X als eBook Reader
Zoals bij elk systeem waarvan het scherm omgedraaid kan worden, heb ik gekeken hoe het staat met de kwaliteiten van de Gigabyte als apparaat om eBooks te lezen.
Het scherm is met zijn 10 inch groot genoeg om een PDF goed weer te geven. Je moet de richting van het beeldscherm handmatig omschakelen als je het scherm om klapt. Dat gebeurt niet automatisch.

Maar ook nu leent de beschikbare software voor het lezen van eBooks zich nog niet echt voor gebruik op een tabletPC. Dit zou waarschijnlijk eenvoudig te verhelpen zijn als de verschillende tabletPCs in de rand van het scherm een drietal (bijvoorkeur vrij te programmeren) knoppen hadden waarmee je de nodige navigatie kon uitvoeren.
Wellicht is het ook nog gewoon een kwestie van tijd totdat de programma’s zich ver genoeg doorontwikkeld hebben.

Mede ook door het gewicht (1,5 kg vs de ruim 500 gram van mijn Kindle) heeft een dedicated apparaat voor het lezen van eBooks zeker nog bestaansrecht.

Dagelijks gebruik
De Gigabyte richt zich niet specifiek op het onderwijs. Dus geen speciale educatieve software (zoals Margreet al opmerkte). Vanwege de prijs (799 euro inclusief mobiel modem, BTW en verzendkosten) is het ook eerder een systeem gericht op de mobiele zakenman/vrouw dan op de casual privégebruiker.

Ik heb de Gigabyte de afgelopen week als enige apparaat bij me gehad. En het viel niet tegen. Met Office 2007 geïnstalleerd en via Dropbox de belangrijkste bestanden binnen handbereik was het goed werken, zowel onder XP als Windows 7.
Zoals gezegd, ik zou er waarschijnlijk 2GB intern geheugen in zetten, maar ook nu is het al een prettig werkbaar systeem.

Ik vond het mobiele modem ook een prima toevoeging. Ik kan met mijn iPhone en eeePC 901 ook in de trein een mobiele verbinding opzetten, maar dit scheelt gewoon weer een kabeltje en een extern aangesloten apparaat. In de trein mail wegwerken op de Gigabyte 1028X is toch heel wat anders dan dat op je iPhone doen.
Maar ook hier kunnen de maandelijkse kosten voor een (extra) abonnement voor mobiel internet op je laptop (vanaf een euro of 15 per maand) een belemmering vorming voor privégebruikers.

Samenvattend:
Het is geen “doe mij er maar 10 want ze zijn toch heel goedkoop” apparaat, maar een compacte tabletPC. Door zijn prijs meer gericht op de mobiele medewerker (die door zijn/haar baas goed voorzien wordt van hulpmiddelen) dan op studenten. Ondanks de (vond ik in eerste instantie) ietwat lelijke bruine kleur van de Gigabyte 1028X is het een mooi apparaat. Ik stuur hem dan ook met een beetje pijn in het hart door naar de volgende reviewer.

0 0 stemmen
Bericht waardering
2 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
Omik
Omik
14 jaren geleden

Ben benieuwd wat de ervaring was met de handschrift herkenning. Zeker omdat die tegenviel op de asus eee pc t91

Pierre
14 jaren geleden

Handschriftherkenning ging een beetje beter, maar dat kan ook aan de combinatie van veel dunner pennetje en wat bredere steun voor mijn hand liggen.
Ook hier kwam de kwaliteit niet in de buurt van bijvoorbeeld de HP Compaq 2170p (die overigens als nadeel dan weer heeft dat je hem niet met je vingers kunt bedienen maar alleen met de speciale pen).