Kodak Zi8 in the house

 Gepubliceerd door om 23:06  Tools
sep 292009
 


Bekijk video op YouTube

Ik moest er uiteindelijk vier weken op wachten voordat hij vanuit de VS hier aangekomen was. En omdat hij er nu wel door de Douane uitgepikt was, is het prijsverschil met hier in Nederland kopen (zodra hij hier leverbaar is) minimaal. Maar gisteren was hij er dan toch: de Kodak Zi8.

Het is een camera in de categorie “Flip”, maar dan eentje die 1080p High Definition videobeelden opneemt (voor wat dat waard is). Ik vind de bij die resolutie horende breedbeeldverhouding wel fijn aangezien dat tegenwoordig ook op YouTube de norm is.
De Kodak heeft niet langer batterijen, maar een oplaadbare accu. Die moet je ín het toestel opladen, dus een reserve accu (zoals ik besteld heb) is niet zo heel praktisch.
Opslag gebeurt op SD-kaartjes, dus als een kaartje vol is, kun je snel wisselen en weer verder.
Ook belangrijk, voor mij doorslaggevend is het feit dat de camera een microfoon-ingang heeft. Lijkt wellicht wat overkill voor een camera in deze gebruiksklasse (klein en compact), maar het maakt een enorm verschil.

Eerste indruk gisterenavond was dat er maar weinig opties en knopje op zitten. Geen complexe of uitgebreide instelmogelijkheden. De camera heeft af en toe problemen met scherpstellen. Ook ging ik meteen op zoek naar de optie om wifi op het apparaat aan te schakelen (zit er niet op!), een teken dat mijn beeld voor wat zulke apparaten moeten kunnen erg vervormd aan het raken is door toestellen als de iPhone 3GS en de Android toestellen die hier voorbij kwamen.

Het filmpje dat ik gisterenavond met de Zi8 gemaakt heb, staat hier. Gemaakt binnen, bij niet ideale licht omstandigheden en deze keer nog zonder externe microfoon. Wordt nog vervolgd, ik zal de komende tijd meer filmpjes met de Zi8 maken.

sep 282009
 
Live streamen naar iPhone (foto door: PiAir (Old Skool))

Omdat de Kodak Zi8 toch nog eerst aan de oplader moest (ander verhaal, komt morgen wel) had ik nog even tijd om te experimenteren met een configuratie die ik eigenlijk al sinds afgelopen juli had willen testen.
Toen zond de NOS de Tour namelijk ook uit in een formaat dat op de iPhone of iPod Touch te bekijken was. Ik gaf toen al aan dat ik er vanuit ging dat dat met Wowza Media Server 2.0.0-preview2 gebeurde. Of dat zo is weet ik niet, maar omdat inmiddels Wowza Media Server 2 Advanced Preview 7 gratis te downloaden en testen is, wilde ik dat graag zelf testen. Ik heb namelijk Wirecast ter beschikking dus alle onderdelen waren in huis (te halen).

Ik heb de testversie gedownload en geïnstalleerd op mijn Windows-servertje thuis. Installatie was geen probleem, gewoon kwestie van de installer uitvoeren.
Het instellen van de live streaming voor de iPhone wordt beschreven in deze post op het forum of in deze PDF.

Twee belangrijke zaken n.a.v. de PDF: daar waar gesproken wordt over conf/rtp.password moet dan zijn conf/publish.password
En in de uiteindelijke URL moet je ook de extensie .sdp meenemen, dus: http://[server-ip-address]:1935/live/myStream/playlist.m3u8 moet zijn: http://[server-ip-address]:1935/live/myStream.sdp/playlist.m3u8

Voor het overige staan alle stappen, inclusief het maken van een uitzendprofiel in Wirecast beschreven in de PDF. Als je die volgt dan zie je de stream verschijnen op de iPhone. Wel met de nodige vertraging, maar dat zou aan mijn servertje kunnen liggen.
Helaas kreeg ik het signaal niet door mijn router naar buiten, was voor de test ook niet zo relevant, dus geen externe test optie.
Als je dat wilt kun je met je iPhone/iPod Touch naar dit adres: http://www.wowzamedia.com/iphone.html. Dan krijg je een pagina van waaruit je de stream van Big Bunny kunt opstarten.

SURFmedia maakt voor de backend van de live streaming voorzieningen (ook) gebruik van Wowza Media Server. Nu uiteraard nog niet van deze 2.0.0 versie (die is immers nog niet definitief) maar op deze manier komt die mogelijkheid op termijn voor iedereen in het hoger onderwijs beschikbaar zonder dat het veel extra moeite kost. Mooi.

p.s. Ik heb op het moment geen Android apparaat in huis, dus heb ik niet kunnen testen of de stream daar ook werkt. Kan iemand dat testen met de stream van Big Bunny?

 Reacties uitgeschakeld voor Live streamen naar je iPhone met Wowza Media Server  Tags:
sep 272009
 


Bekijk de video op YouTube

Ik weet niet of ik het al (vaak genoeg) vermeld heb, maar het iReader Review is absoluut een waardevolle eReader bron om aan je RSS-lezer toe te voegen. Ik vind vooral de puntsgewijze opbouw van de verschillende berichten erg overzichtelijk. Zo ook bij dit bericht over lopende Kindle DX pilots bij Universiteiten in de VS. Ik ga de rijtjes over de pilots bij Princeton University, Darden Graduate School of Business, University of Washington, Arizona State University, Case Western Reserve University, Reed College, Pace University hier niet gaan overnemen, kijk daarvoor even in het bericht zelf.

Het YouTube-filmpje is afkomstig van TechFlash.com en biedt een paar interessante uitspraken.
Zo maakt de studente die in het filmpje aan het woord komt zich zorgen over het gebruik van de Kindle DX voor open boek examens. Ze kan er, verwacht ze, namelijk minder gemakkelijk doorheen bladeren dan door een ‘echt’ boek. Het snel vinden van bepaalde passages gaat moeilijker zo schat ze in. Dat is waar, voor zover het PDF-documenten betreft. Voor boeken en documenten in MOBI-formaat (waarin in ieder geval alle via Amazon.com aangeboden boeken zijn opgemaakt) lijkt me het terug vinden juist gemakkelijker vanwege de mogelijkheid om te zoeken in markeringen en notities.

De student die aan het einde van het filmpje aan het woord komt verwacht de DX vooral te gebruiken voor het lezen van artikelen uit journals. Die printte hij tot nu toe uit om aantekeningen op te maken. Helaas voor hem heeft de DX geen touchscreen om op te schrijven en het toevoegen van notities aan PDF-documenten is (nog) niet mogelijk (kan alleen in documenten in MOBI-formaat). Dat is een écht gemis merk ik zelf ook. Zeker nu ik gemerkt heb hoe gemakkelijk het terugvinden van markeringen van passages in de bij Amazon gekochte boeken is, mis ik dat extra bij die bijna 600 PDF-documenten die ik er voor mijn promotie-onderzoek op heb staan.

Gezien het aantal pilots dat er in de VS loopt zullen we over een half jaar of zo ongetwijfeld meerdere evaluatie-rapportages online zien verschijnen. Het is te hopen dat Amazon die dan gebruikt bij het updaten van de firmware. De noodzaak van het kunnen markeren van passages en maken van notities in PDF-documenten zal daar ongetwijfeld in voor komen.

p.s. Voor wie nu denkt dat ik niet blij ben met de DX: toch echt wél. Want uitprinten van zulke documenten doe ik niet meer en het bij me / binnen handbereik hebben van die documenten is heel handig. Zeker als ik geen tweede scherm aan mijn laptop gekoppeld heb.

sep 262009
 


Onze capture appliance voor het maken van opnames van colleges en presentaties gaat uit van een live internetverbinding. Dat zorgt er namelijk voor dat hij direct verbinding kan maken met de server en worden opnames achteraf meteen online geplaatst.
Ook het besturen van de appliance gaat via het netwerk vanuit een browser-interface.

Dat blijkt echter niet altijd en overal mogelijk te zijn. Dat is geen ramp aangezien het capture appliance ook offline kan werken, maar als je dan ter plekke het apparaat wilt kunnen aansturen of tijdens de opname wilt meekijken, dan heb je wel een netwerkverbinding nodig.

Oplossing is het meenemen van een router die jouw laptop en de capture appliance van een IP-adres voorziet.
Dat komt niet vaak voor, dus wil je een zo compact mogelijke router in de tas hebben zitten. De ASUS WL-530gV2 is daar dan ook prima geschikt voor. Hij is heel compact en niet duur (29 euro). Waarschijnlijk heb ik het laatste exemplaar bij routershop.nl besteld, want ik zie dat er nu een levertijd van 2 weken of langer voor staat, ik had hem binnen drie dagen in huis.

Overigens, voor wie het ‘oude’ model kent: daar zat toen een redelijk forse adapter bij, die groter was dan de router zelf. Dat is nu niet meer het geval. Er zit een stekker-adapter bij die lekker klein en licht is (zie ook foto).

Ik weet niet of het persé de router zou zijn om thuis 24/7 aan het netwerk te hebben hangen, al lijkt hij de belangrijkste functionaliteiten gewoon te hebben. De router heeft 1 WAN-poort en 4 bekabelde LAN-poorten, WPA2 beveiliging voor het draadloos netwerk en eenvoudige setup via de webinterface. Ook handig dus om bij je te hebben in een hotelkamer met alleen bekabeld internet (of slechte wifi) of op andere plekken (tijdens een vergadering, overleg, projectgroepbijeenkomst) waar je snel een enkele bekabelde netwerkverbinding wilt omzetten in een lokaal netwerk (draadloos of bekabeld).

 Reacties uitgeschakeld voor Ultracompacte draadloze router: ASUS WL-530gV2  Tags:

O’Reilly Media over eBoeken

 Gepubliceerd door om 23:18  eBooks
sep 252009
 
oreilly ebooks - Klik voor grotere versie

Op het A Kindle World blog kwam ik een interessante post tegen over de eboeken die O’Reilly Media als uitgever beschikbaar stelt en waaruit duidelijk blijkt dat de uitgever er goed over nagedacht heeft. Nee, geen gratis of alleen maar spotgoedkope eBoeken, maar wel een aantal duidelijke keuzes en uitgangspunten.
Waarom eBoeken?
Eerste vraag voor een uitgever is natuurlijk: gaan we onze boeken ook elektronisch aanbieden? Is het de moeite waard?
Dat was voor O’Reilly blijkbaar eenvoudig. In een post op het O’Reilly blog wordt het als volgt uitgelegd:

“There’s a lot of overlap between the kind of early-adopter crowd likely to buy a Kindle and the audience for our books. So it’s no surprise that we received a lot of requests to add O’Reilly books to the Kindle store, and it’s great to finally be able to get those readers the books they want.”

(bron)

OK, helder, deze uitgever luistert naar de vragen van haar klanten en ziet het als een kans om daar iets voor aan te kunnen bieden.

Nou verkocht O’Reilly al elektronische versies van haar boeken als PDF en je kon/kunt een deel van de boeken ook online, via Safari Books Online lezen.
Maar Kindle 1 gebruikers moeten de PDF-documenten converteren om te kunnen lezen, dus dat is niet handig.

BeBook bezitters zullen weten dat een wijziging in de firmware van je lezer er voor kan zorgen dat je een boek in het ene formaat opeens niet meer kan lezen, maar in het andere formaat wel.

Daarom is het goed om te zien dat O’Reilly nu, eerst nog als pilot, er voor gekozen heeft dat probleem op te lossen.

Geen DRM!
Een eerste, heel belangrijke keuze die O’Reilly gemaakt heeft is het niet toevoegen van DRM op haar eBooks. Daarover zeggen ze:

“We strongly believe DRM (Digital Rights Management) encryption adds unwelcome cost and complexity to any digital system, frustrates legitimate customers who respect copyright and want to pay for their content, and is demonstrably ineffective at preventing unauthorized copying”

(bron)

Dat op zichzelf zorgt er al voor dat je zelf redelijk eenvoudig tussen formaten kunt wisselen, maar PDF is dat niet het meest geschikte beginpunt voor.

Één keer aanschaffen, toegang tot meerdere formaten
Als je een eBoek koopt bij O’Reilly, dan krijg je (afhankelijk van de beschikbaarheid) toegang tot de PDF-versie, de ePUB-versie en de MOBI-versie. Jij hoeft die conversie niet zelf uit te voeren.

Text-to-speech
Een detail is dat voor alle boeken de text-to-speech functie bij de Kindle 2 en Kindle DX aan staat. Je kunt ze dus met de ingebouwde tekst naar spraak optie van de Kindle laten voorlezen.

Duidelijke bundels van pBoeken en eBoeken
Het is zeker niet zo dat alle eBoeken van O’Reilly spotgoedkoop zijn. Er zit de nodige variatie in de prijsstelling.
Zo kost Beyond Java:
* als pBoek: $24,95
* als eBoek: $19,99 (in MOBI, PDF, ePUB formaat zonder DRM)
* als bundel van eBoek en pBoek samen: $27,45

Kijk, dat is nog eens combinatie-korting.

Bij het Regular Expressions Cookbook zijn de bedragen wat hoger en de verschillen ook:
* als pBoek: $44,99
* als eBoek: $31,99 (in MOBI, PDF, ePUB formaat zonder DRM)
* als bundel van eBoek en pBoek samen: $49,49

Een eBoek van $31,99 is zeker niet goedkoop. Maar als je al van plan was het pBoek aan te schaffen, dan is $4,50 betalen voor de elektronische versie natuurlijk niet duur.

Ik hoop dat het ze goede omzet oplevert. Ik moet bekennen dat ik op dit moment niet direct een boek uit hun collectie nodig heb, maar ik zou de combi-bundel aanschaffen. Onafhankelijk van de vraag of het eBoek ook via andere wegen te bemachtigen zou zijn.
Het is wat dat betreft ook best jammer dat de verzendkosten naar Nederland best stevig zijn (bijna 20 USD per zending). Doet het voordeel van rechtstreeks bij een uitgever kopen een beetje teniet.

Er komen vast nog meer good- en bad-practices op dit gebied.

 Reacties uitgeschakeld voor O’Reilly Media over eBoeken  Tags:

Fonera 2.0N nu te koop

 Gepubliceerd door om 20:00  Internet
sep 242009
 


Bekijk de video op YouTube
Mijn relatie met FON is maar een heel korte geweest. Ik heb er indertijd eentje aangeschaft, ben er mee aan het hacken geslagen nadat hij een weekje of zo aangestaan had en moet bekennen dat ik ook nooit (maar dan ook echt nooit) ergens gestaan heb en gedacht had “oh, had ik nou maar recht op gratis Fonera toegang”. Zeker niet nu ik een iPhone heb. Dus het concept heeft mij helaas niet blijvend kunnen vangen.

Toch een post erover omdat sinds vandaag hun nieuwe router te koop is voor 79 euro + 10 euro verzendkosten. Het filmpje hierboven geeft een mooi overzicht van de opties. Al met al niet meer zo spotgoedkoop als dat de routertjes voorheen waren, maar het is dan ook ook niet meer zo’n lichtgewicht routertje als dat het eerst was. Je kunt er een printer op aansluiten, een webcam, een harde schijf, zelfs een 3G modem, er zitten upload-opties voor o.a. YouTube en Flickr ingebouwd en download-opties voor o.a. bittorrent.

Dus als je net op zoek bent naar een nieuwe wireless router, dan heb je bij deze nog een optie erbij.

sep 242009
 
Google Apps ePortfolio - Klik voor grotere versie

Vandaag weer een post naar aanleiding van een e-mail. Deze keer afkomstig van Hendri van ’t Ende. Hij verwijst naar deze pagina met informatie over het gebruik van Google Apps voor het opzetten van elektronische portfolio’s voor/door studenten. Als je Google Apps niet kent, bekijk dan even dit korte filmpje voor een introductie.

Ik vind het een interessant idee, de pagina linkt verder naar voorbeelden en andere informatie, dus je bent er wel even zoet mee.
Hendri noemt het in zijn mail een alternatief voor bijvoorbeeld het gebruik van Sharepoint van Microsoft als portfolio-tool. Nou kan zo’n vergelijking al heel snel een hete discussie worden over features, integratie, betrouwbaarheid van leverancier etc.

Ik denk zelf dat Google inmiddels het niveau Microsoft wel bereikt heeft. Zowel wat betreft het kunnen aanbieden van een set van features, het kunnen bieden van betrouwbare diensten, maar ook wat betreft keerzijde van de medaille. Google is ook een leverancier geworden waarvan acties/bewegingen/veranderingen heel veel invloed kunnen hebben op een individu of organisatie.
Neem bijvoorbeeld zoiets als Sidewiki, dat kun je als fantastisch nieuwe feature zien of als de zoveelste move om invloed te krijgen op haar klanten.

Voor portfolio’s lijkt me dat je zeker ook naar de vragen zoals gesteld door The Data Liberation Front moet kijken:
1) Kan ik mijn data er weer uit krijgen? (ideaal: ja)
2) Hoeveel kost dat in geld? (ideaal: niets extra)
3) Hoeveel kost dat in tijd? (ideaal: zo weinig mogelijk)

En nu hou ik op voordat het een post over open source en open standaarden wordt. ;-)
Er is een Nederlandse LinkedIn groep voor Google Apps gebruikers. Daar kun je Hendri en anderen vinden en met hen in contact komen.

 Reacties uitgeschakeld voor Google portfolio’s in het Onderwijs  Tags:

De G1 = 1 jaar !

 Gepubliceerd door om 23:05  Android
sep 232009
 
T-Mobile Android Telefoon (foto door: PiAir (Old Skool))

Wat betekent Android?“. Dat was de vraag die ik mezelf precies 1 jaar geleden stelde. Toen werd namelijk, op 23 september 2008, de G1 geïntroduceerd.
Inmiddels, zo weten we, is er het nodige gebeurt. Al was het maar omdat ik inmiddels wél weet wat Android is. De mogelijkheid om hands-on ervaring op te kunnen doen met de T-Mobile G1 en de HTC Hero hebben daar uiteraard aan bijgedragen.

De hoop die ik vorig jaar had, dat “Android” (toen gebruikte ik ten onrechte de naam van het besturingssysteem als synoniem voor het apparaat) kon zorgen voor “de volgende stap” in de ontwikkeling van mobiele apparaten is in ieder geval niet tevergeefs gebleken. Het veld is meer dan ooit in ontwikkeling.

Dat de systemen die we in het onderwijs gebruiken in et algemeen nog helemaal niet op mobiel gebruik ingericht zijn is natuurlijk nog heel wat anders. Het wordt tijd dat iemand actuele cijfers publiceert over groei van de beschikbaarheid van mobiele toegang bij onze studenten. Ik kan me herinneren dat dat op het gebied van laptops (en ik praat nu even over het hoger onderwijs) ook opeens heel erg snel ging.

 Reacties uitgeschakeld voor De G1 = 1 jaar !  Tags:
sep 232009
 

Ik kreeg via de mail een vraag van een docent waarvan ik vond dat ik daar eigenlijk geen goed genoeg antwoord op had. En daarom plaats ik de vraag hier ook even in de hoop dat jullie mij (en de vraagsteller) verder kunnen helpen:

“Ik sta voor de klas en stel de klas een vraag: welke begrip komt bij je op als… wat denk je dat ….?
Slechts één of twee dapperen durven een antwoord te geven, het merendeel is met zijn gedachten elders en een enkeling is reeds ingedut.
Dus dat pak ik anders aan. Ik deel post-it’s (geeltjes) en stiften uit en vraag aan de studenten op drie geeltjes steeds één woord te schrijven dat bij hen opkomt in een situatie die ik hen shcets: waar denk je aan bij….?

Ik krijg honderden reacties: iedereen doet mee. Bij het op het bord plakken van de geeltjes bediscussieer ik deze met de auteurs en de klas. Volop interactie!
Nadeel echter: dit kost veel tijd.

Toen ik de klas vroeg om de laptop te pakken en via het W-lan naar een site te surfen waarover we wat zouden gaan discussieren bleek de gehele klas over een laptop te beschikken (ik had verwacht dat ca 30% een laptop bezat en dat ik de studenten in groepjes zou moeten gaan indelen).

Kijk die laptop’s kunnen we gebruiken! Ik ben gaan zoeken naar een Classroom Response System waarbij ik de studenten de gelegenheid geef een antwoord in te typen, waarbij de antwoorden getoond worden real time via een server pc op een beamer. Ik hou de interactiviteit maar raak het tijdvretende verzamelen en verwerken van de geeltjes kwijt! (hoop ik…)

Zo een CRS lijkt niet te bestaan. 99% maakt gebruik van speciale (inmiddels overbodige) hardware en biedt alleen de mogelijkheid een numerieke response te geven. Een enkel systeem, zoals het Student Response Network maakt gebruik van wifi/pc of wifi/tablet (Classroom Presenter). Ik loop in mijn zoektocht wat vast, dus.

Ken jij een softwarepakket welke in staat is alphanumerieke responses te ontvangen, te verwerken en te tonen? Bij verwerken denk ik aan het maken van een TAG-cloud of Graph van de inzendingen (visuele weergave meestgebruikte termen en samenhang tussen de termen: wie A riep, kwam meestal ook met B of C…..)”

Tot zover de vraag. In mijn mail terug heb ik al verwezen naar de formulieren-optie van Google Docs (maar daar zul je de analyse zelf moeten toevoegen aan de spreadsheet waar de data automatisch in opgeslagen worden en ThinkTank (maar dat is niet goedkope toepassing waar ook in de verwerking toch nog het nodige ‘handmatig’ moet gebeuren).

Conclusie zou kunnen zijn dat zulke software inderdaad gewoonweg niet bestaat. Het verzamelen van de data lukt waarschijnlijk wel met meerdere tools, maar automatisch analyseren van alphanumerieke responses op een manier die ook bruikbaar is in de les zou wel eens een stap te ver kunnen zijn (op dit moment) Maar als dat niet zo is, dan hoor ik het graag in de reacties. Want ik vind het wél een heel logische vraag, zou het zelf ook graag gebruiken als het bestaat.

Dank alvast ook namens de docent die de vraag stelde!

sep 222009
 
ebook universum - Klik voor grotere versie

Op Techflash.com hebben ze een poging gedaan om het eBook universum in kaart te brengen. Ze wisten toen ze de kaart publiceerden dat hij (nogal) onvolledig was. Dat kun je ook lezen in de reacties op de kaart. Op de site kun je overigens een PDF-versie van de kaart downloaden met links.
Ondanks de onvolledigheid van de kaart is het complex om te zien hoe complex het eBook-universum aan het worden is, maar het laat ook zien dat er links en rechts al wat consolidatie plaats aan het vinden is, bijvoorbeeld aan de kant van Amazon.

Het zou natuurlijk mooi zijn om de kaart ook uit te breiden met Nederlandse ontwikkelingen. Want ik verwacht hoe dan ook niet dat ze bijvoorbeeld Bol.com en Selexyz.nl op de kaart opnemen en ook BeBook is wat magertjes vertegenwoordigd met slechts één type van hun beschikbare eReaders (nu twee types, binnenkort komt er een derde bij).
Iets om te doen voor Dé Onderwijsdagen. Als ik daar natuurlijk een sessie mag verzorgen, dat is nog niet zeker; je kunt nog tot/met 27 september stemmen.
En mocht je dingen missen in de afbeelding die in een Nederlandse versie zeker aanwezig zouden moeten zijn, laat het dan weten!

Nu ik het toch over het eBook universum heb. Will DeLamater van Kindlepedia en de EdKindle Ning vroeg me of ik hem in contact kon brengen met scholen/docenten/ondersteuners die in Nederland eBook-readers in hun onderwijs inzetten.
Ik had zo geen contactgegevens (ik ken eigenlijk alleen maar pilots die gelopen hebben), dus zet ik de vraag op deze manier maar even door naar jullie.
Reageren kan in het Nederlands hier in de reacties, of rechtstreeks in het Engels.

 Reacties uitgeschakeld voor Stukje van het eBook universum in kaart gebracht  Tags: