Ultracompacte draadloze router: ASUS WL-530gV2


Onze capture appliance voor het maken van opnames van colleges en presentaties gaat uit van een live internetverbinding. Dat zorgt er namelijk voor dat hij direct verbinding kan maken met de server en worden opnames achteraf meteen online geplaatst.
Ook het besturen van de appliance gaat via het netwerk vanuit een browser-interface.

Dat blijkt echter niet altijd en overal mogelijk te zijn. Dat is geen ramp aangezien het capture appliance ook offline kan werken, maar als je dan ter plekke het apparaat wilt kunnen aansturen of tijdens de opname wilt meekijken, dan heb je wel een netwerkverbinding nodig.

Oplossing is het meenemen van een router die jouw laptop en de capture appliance van een IP-adres voorziet.
Dat komt niet vaak voor, dus wil je een zo compact mogelijke router in de tas hebben zitten. De ASUS WL-530gV2 is daar dan ook prima geschikt voor. Hij is heel compact en niet duur (29 euro). Waarschijnlijk heb ik het laatste exemplaar bij routershop.nl besteld, want ik zie dat er nu een levertijd van 2 weken of langer voor staat, ik had hem binnen drie dagen in huis.

Overigens, voor wie het ‘oude’ model kent: daar zat toen een redelijk forse adapter bij, die groter was dan de router zelf. Dat is nu niet meer het geval. Er zit een stekker-adapter bij die lekker klein en licht is (zie ook foto).

Ik weet niet of het persé de router zou zijn om thuis 24/7 aan het netwerk te hebben hangen, al lijkt hij de belangrijkste functionaliteiten gewoon te hebben. De router heeft 1 WAN-poort en 4 bekabelde LAN-poorten, WPA2 beveiliging voor het draadloos netwerk en eenvoudige setup via de webinterface. Ook handig dus om bij je te hebben in een hotelkamer met alleen bekabeld internet (of slechte wifi) of op andere plekken (tijdens een vergadering, overleg, projectgroepbijeenkomst) waar je snel een enkele bekabelde netwerkverbinding wilt omzetten in een lokaal netwerk (draadloos of bekabeld).