O’Reilly Media over eBoeken

oreilly ebooks - Klik voor grotere versie

Op het A Kindle World blog kwam ik een interessante post tegen over de eboeken die O’Reilly Media als uitgever beschikbaar stelt en waaruit duidelijk blijkt dat de uitgever er goed over nagedacht heeft. Nee, geen gratis of alleen maar spotgoedkope eBoeken, maar wel een aantal duidelijke keuzes en uitgangspunten.
Waarom eBoeken?
Eerste vraag voor een uitgever is natuurlijk: gaan we onze boeken ook elektronisch aanbieden? Is het de moeite waard?
Dat was voor O’Reilly blijkbaar eenvoudig. In een post op het O’Reilly blog wordt het als volgt uitgelegd:

“There’s a lot of overlap between the kind of early-adopter crowd likely to buy a Kindle and the audience for our books. So it’s no surprise that we received a lot of requests to add O’Reilly books to the Kindle store, and it’s great to finally be able to get those readers the books they want.”

(bron)

OK, helder, deze uitgever luistert naar de vragen van haar klanten en ziet het als een kans om daar iets voor aan te kunnen bieden.

Nou verkocht O’Reilly al elektronische versies van haar boeken als PDF en je kon/kunt een deel van de boeken ook online, via Safari Books Online lezen.
Maar Kindle 1 gebruikers moeten de PDF-documenten converteren om te kunnen lezen, dus dat is niet handig.

BeBook bezitters zullen weten dat een wijziging in de firmware van je lezer er voor kan zorgen dat je een boek in het ene formaat opeens niet meer kan lezen, maar in het andere formaat wel.

Daarom is het goed om te zien dat O’Reilly nu, eerst nog als pilot, er voor gekozen heeft dat probleem op te lossen.

Geen DRM!
Een eerste, heel belangrijke keuze die O’Reilly gemaakt heeft is het niet toevoegen van DRM op haar eBooks. Daarover zeggen ze:

“We strongly believe DRM (Digital Rights Management) encryption adds unwelcome cost and complexity to any digital system, frustrates legitimate customers who respect copyright and want to pay for their content, and is demonstrably ineffective at preventing unauthorized copying”

(bron)

Dat op zichzelf zorgt er al voor dat je zelf redelijk eenvoudig tussen formaten kunt wisselen, maar PDF is dat niet het meest geschikte beginpunt voor.

Één keer aanschaffen, toegang tot meerdere formaten
Als je een eBoek koopt bij O’Reilly, dan krijg je (afhankelijk van de beschikbaarheid) toegang tot de PDF-versie, de ePUB-versie en de MOBI-versie. Jij hoeft die conversie niet zelf uit te voeren.

Text-to-speech
Een detail is dat voor alle boeken de text-to-speech functie bij de Kindle 2 en Kindle DX aan staat. Je kunt ze dus met de ingebouwde tekst naar spraak optie van de Kindle laten voorlezen.

Duidelijke bundels van pBoeken en eBoeken
Het is zeker niet zo dat alle eBoeken van O’Reilly spotgoedkoop zijn. Er zit de nodige variatie in de prijsstelling.
Zo kost Beyond Java:
* als pBoek: $24,95
* als eBoek: $19,99 (in MOBI, PDF, ePUB formaat zonder DRM)
* als bundel van eBoek en pBoek samen: $27,45

Kijk, dat is nog eens combinatie-korting.

Bij het Regular Expressions Cookbook zijn de bedragen wat hoger en de verschillen ook:
* als pBoek: $44,99
* als eBoek: $31,99 (in MOBI, PDF, ePUB formaat zonder DRM)
* als bundel van eBoek en pBoek samen: $49,49

Een eBoek van $31,99 is zeker niet goedkoop. Maar als je al van plan was het pBoek aan te schaffen, dan is $4,50 betalen voor de elektronische versie natuurlijk niet duur.

Ik hoop dat het ze goede omzet oplevert. Ik moet bekennen dat ik op dit moment niet direct een boek uit hun collectie nodig heb, maar ik zou de combi-bundel aanschaffen. Onafhankelijk van de vraag of het eBoek ook via andere wegen te bemachtigen zou zijn.
Het is wat dat betreft ook best jammer dat de verzendkosten naar Nederland best stevig zijn (bijna 20 USD per zending). Doet het voordeel van rechtstreeks bij een uitgever kopen een beetje teniet.

Er komen vast nog meer good- en bad-practices op dit gebied.