Kodak Zi8 in the house


Bekijk video op YouTube

Ik moest er uiteindelijk vier weken op wachten voordat hij vanuit de VS hier aangekomen was. En omdat hij er nu wel door de Douane uitgepikt was, is het prijsverschil met hier in Nederland kopen (zodra hij hier leverbaar is) minimaal. Maar gisteren was hij er dan toch: de Kodak Zi8.

Het is een camera in de categorie “Flip”, maar dan eentje die 1080p High Definition videobeelden opneemt (voor wat dat waard is). Ik vind de bij die resolutie horende breedbeeldverhouding wel fijn aangezien dat tegenwoordig ook op YouTube de norm is.
De Kodak heeft niet langer batterijen, maar een oplaadbare accu. Die moet je ín het toestel opladen, dus een reserve accu (zoals ik besteld heb) is niet zo heel praktisch.
Opslag gebeurt op SD-kaartjes, dus als een kaartje vol is, kun je snel wisselen en weer verder.
Ook belangrijk, voor mij doorslaggevend is het feit dat de camera een microfoon-ingang heeft. Lijkt wellicht wat overkill voor een camera in deze gebruiksklasse (klein en compact), maar het maakt een enorm verschil.

Eerste indruk gisterenavond was dat er maar weinig opties en knopje op zitten. Geen complexe of uitgebreide instelmogelijkheden. De camera heeft af en toe problemen met scherpstellen. Ook ging ik meteen op zoek naar de optie om wifi op het apparaat aan te schakelen (zit er niet op!), een teken dat mijn beeld voor wat zulke apparaten moeten kunnen erg vervormd aan het raken is door toestellen als de iPhone 3GS en de Android toestellen die hier voorbij kwamen.

Het filmpje dat ik gisterenavond met de Zi8 gemaakt heb, staat hier. Gemaakt binnen, bij niet ideale licht omstandigheden en deze keer nog zonder externe microfoon. Wordt nog vervolgd, ik zal de komende tijd meer filmpjes met de Zi8 maken.

0 0 stemmen
Bericht waardering
18 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
Fred Zelders
14 jaren geleden

Een tip:

Andy Inhatko test regelmatig dit soort gadgets. Hier een voorbeeld van Zi6 vs. Flip Mino HD.
Zeker de moeite om deze website in de gaten te houden

Jeroen van Beijnen
Jeroen van Beijnen
14 jaren geleden

Leuk toestel Pierre. Vooral de microfoon ingang vind ik wel een geweldig pluspunt. Geluidskwaliteit is volgens mij een van de belangrijkste dingen die de huidige minicamera’s allemaal missen.

Ik ben benieuwd naar jou erveringen!

Maurice
Maurice
14 jaren geleden

Pierre, ik ben benieuwd naar je ervaringen. Ik zelf twijfel over de Kodak ZI8 of de Flip MinoHD, heb jij er ervaring mee? Ps kan je de Kodak ook aansluiten op je Mac & filmpjes importeren met Imovie?

Bernard
Bernard
14 jaren geleden

Mooi toestel lijkt mij. Er schijnt een beeldstabilisator in te zitten (die niet bij de Zi6 zit). Werkt dat ook naar behoren? Zelf heb ik het idee dat de beeldopslag (met 32 Gb SD kaart) wel voldoende is, maar dat de voeding dan een probleem gaat vormen. Mij lijkt dat een voordeel van de Zi6 met losse batterijen. Heb jij zicht op de batterij duur, oplaad tijd, en de mogelijkheid om met de USB voeding (met lege batterij) door te kunnen filmen?
Bedankt voor alle uitgebreide reviews!

Pierre
14 jaren geleden

@Fred: dank voor de tip, feed toegevoegd aan Google Reader.

@Jeroen: ja, audio is belangrijk. Ik had het verschil gehoord op een filmpje en was overtuigd (zal die link nog even opzoeken).

@Maurice: Ik heb geen Mino HD en ook geen ervaring daarmee. Als iemand die te leen is maak ik er een duo-test van. Ik heb een Mac in de buurt, zal hem ook daar even op aansluiten.

@Bernhard: Beeldstabilisator heb ik nog niets van gemerkt. Ik heb er nu een 4GB SD-kaartje in zitten (ik zal even wat cijfers opsnorren over omvang van de video). Accu ga ik testen, idem wat betreft gebruik met de kabel er aan.

Dank alvast voor jullie vragen. Zijn goede punten om uit te zoeken!

Mario Paiano
14 jaren geleden

Ziet er goed uit! Weet je toevallig of de accu’s los te krijgen zijn? En of die met een externe lader op te laden zijn?

Pierre
14 jaren geleden

Ja, accu’s zijn los te krijgen (ik heb er een losse bijgekocht) je kunt er een externe oplader bij aanschaffen (heb ik helaas niet gedaan, ik moet dus in de camera opladen)

Mario Paiano
14 jaren geleden

Ow…dat is echt geweldig!! Dat betekend dus dat de camera’s dankzij hun combinatie (Audioingang/Extern op te laden/gebruiksgemak/SDkaartjes) bijzonder geschikt zijn voor uitleen.

Pierre
14 jaren geleden

Er zitten (uiteraard) ook wel wat nadelen aan, zoals het bestandsformaat (MOV, dus niet in Moviemaker bewerken), geen optische zoom of andere geavanceerdere features…(en vast nog een paar dingen die ik nu nog niet ontdekt heb)

Ik zal hem morgen mee nemen naar Sittard, kun je hem zelf even vasthouden/testen. :-)

Mario Paiano
14 jaren geleden

Ah das mooi, dan kan ik hem eens aansluiten middels Adobe Premiere Elements 7…kijken hoe die ermee omgaat! Tot morgen

Mario Paiano
14 jaren geleden

Hoi Pierre,
Heb je al meer hands-on tijd gehad met de cam? Bevalt ie nog?

gr.
Mario

Pierre
14 jaren geleden

Ik had vanavond meer info en foto’s online willen zetten (met een paar kritische noten overigens) maar mijn ADSL verbinding ligt er hier uit dus dat moet nog even wachten.

Mario
Mario
14 jaren geleden

Ow…ik ben erg benieuwd!

Pierre
14 jaren geleden

ADSL-verbinding doet het weer en de review staat online

Bart
Bart
14 jaren geleden

Heb 2 vraagjes, misschien dat jij er het antwoord op weet?
1) Wat voor eisen moeten er gesteld worden aan de SD kart, qua snelheid? Is een gewone "goedkope" genoeg, of moet het een speciale HD versie of "Ultra" zijn o.i.d.?
2) Kan ik de Zi8 ook als webcam gebruiken, dus om bijv. live webinars te geven?
Thanks!

Pierre
14 jaren geleden

@Bart Ik heb er nu een Emtec SDHC Ultra High Speed 4 GB (ik kan niet rechtstreeks naar productpagina’s bij Opus Supplies linken, maar daar kost die nou 15,75 euro). Dat is een " class 6" kaartje. In principe zouden ook andere class 6 kaartjes ruim voldoende moeten zijn, dus ook het kaartje van Platinum (4GB/Class6) dat maar 9,20 euro kost.

Wat je tweede vraag betreft: nee, helaas, de Zi8 heeft geen webcam-modus. Als je hem via USB aansluit op je computer dan wordt hij daar weergegeven als externe harde schijf. Ook bij de HDMI en de gewone video-uitgang is het zo dat de Zi8 meteen naar weergavestand omschakelt als daar een kabel in gestoken wordt. Dus ook daarmee kun je geen live video weergeven.

Bart
Bart
14 jaren geleden

Hoi Pierre,
Bedankt voor je snelle reactie!
Heb net een Kingston 4GB kaartje gekocht, class 6 (was maar 14 euro).
Als ik een filmpje op het kleine scherm bekijk loopt het vloeiend, maar… als ik ‘m heb ge-upload naar m’n pc, dan ziet het er heel schokkerig uit (1 à 2 frames per seconde?), ook als ik het met ArcSoft bekijk. Bovendien, als ik ‘m upload naar Youtube, dan ziet het er op e computers waar ik heb gekeken even schokkerig uit (zie http://www.youtube.com/watch?v=Bo2qjK… )
Of kan het zijn dat het aan m’n pc met 1MB geheugen ligt en dat zodoende de youtube filmpjes ook nooit goed worden?
Heb jij een idee?

Pierre
14 jaren geleden

Ik zie het filmpje op YouTube in HD weergave ook schokkerig, maar in gewone weergave loopt hij vloeien. Dus ik verwacht niet dat het aan het SD-kaartje ligt. Als dat niet snel genoeg was voor het wegschrijven van de info dan zou ook de gewone versie schokkend zijn.
Heb je trouwens de 1080p versie geüpload of de 720p versie? Ik las in de handleiding dat de 720p versie aangeraden wordt voor YouTube.
Het kan inderdaad zijn dat snelheid vd pc (ik bekeek ze nu ook vanaf een netbook met 1GB) voor de HD-versie altijd het verschil tussen vloeiende weergave en schokkerige weergave maakt.
In mijn geval zal het verwacht ik niet de beschikbare bandbreedte zijn.

Iemand anders die mee leest die de HD-versie van het filmpje hierboven wél goed kan bekijken op YouTube?