Review: Kodak Zi8

Zi8 (foto door: PiAir (Old Skool))

Als het een tijd stil blijft nadat ik de beschikking heb gekregen over een nieuwe tool, een apparaat of software, dan kan dat twee dingen betekenen: ik ben er zó druk mee aan het werk dat ik geen tijd heb om er over te schrijven, of het valt allemaal een beetje tegen.
Helaas is dat laatste het geval bij de Kodak Zi8 die ik nu zo’n twee weken in huis heb.
Bij het eerste bericht dat ik erover plaatste heb je een aantal reacties van Mario Paiano kunnen lezen (en mijn antwoorden)waarbij een aantal van de sterke punten van het apparaat naar voren komen. Mario keek naar de Zi8 vanuit het gezichtspunt van de uitleen aan studenten in een onderwijsinstelling.

En dan heeft de Zi8 inderdaad een aantal sterke punten:
* compact en betaalbaar – geen grote tassen met spullen uitlenen; voor een High Definition camera zeker niet duur
* verwisselbare accu, is extern op te laten met (apart aan te schaffen) oplader – dat is handig omdat je altijd een volle accu bij de hand kunt hebben voor als de Zi8 uitgeleend moet worden.
* gebruik van SD-kaartjes – studenten kunnen hun eigen SD-kaartje gebruiken en/of je kunt de SD-kaartjes snel wisselen tussen uitleen.
* externe microfooningang – audio is belangrijk, ook bij opnames van praktijksituaties, interviews etc.

Zi8 (foto door: PiAir (Old Skool)) Zi8 (foto door: PiAir (Old Skool)) Zi8 (foto door: PiAir (Old Skool)) Zi8 (foto door: PiAir (Old Skool)) Zi8 (foto door: PiAir (Old Skool)) Zi8 (foto door: PiAir (Old Skool))

Maar de afgelopen twee weken kwamen ook de nodige onhandige zaken boven water. Een aantal ervan wist ik uiteraard vooraf, maar nu bij het gebruik merk ik pas dat ze onhandig zijn.
Geen zoom
Ik merk dat ik een camera zonder zoom in de meeste situaties eigenlijk gewoon niet bruikbaar vind. Ik maak vaak opnames vanaf een afstand of van achter uit de zaal. En dan moet je gewoon kunnen inzoomen.

Moeite met scherpstellen
Het toestel heeft twee standen: veraf scherpstellen en dichtbij scherpstellen.
Staat hij op veraf dan worden objecten die net iets te dicht bij komen alleen wazig in beeld. Omdat de knop op de bovenkant zit en tamelijk stroef gaat is omschakelen tijdens het filmen niet handig.

Geen oplader bijgeleverd
Had ik kunnen weten, maar niet gerealiseerd: er wordt geen externe oplader bijgeleverd. Een losse externe oplader is niet goedkoop.

De accu is overigens niet slecht, die hield het ruim een uur vol. In die tijd had ik bijna een SD-kaartje van 4GB vol op 1080-formaat. Dus ook dat is heel aardig.

Video moeilijk te bewerken
De Zi8 maakt filmpjes in MOV formaat. Dat betekent dat je er dus niets mee kunt met Windows Moviemaker (op alle Windows computers aanwezig). Het is te bewerken in Pinnacle Studio 12 of nieuwer (en ik had alleen versie 10 bij de hand) of Adobe Premiere Elements.

Je kunt de bijgeleverde software gebruiken. Die werkt, is te installeren vanaf de Zi8, maar is erg beperkt. Bijsnijden van filmpjes gaat moeizaam en hoewel je eenvoudig een titelscherm voor en na het filmpje kunt toevoegen kun je geen muziek onder alleen het titelscherm zetten (wordt automatisch overal onder gezet).

Het afspelen van de filmpjes in onbewerkte vorm gaat niet heel vloeiend op mijn laptop. Waarschijnlijk komt dat door de hoge compressie die wordt toegepast om de filmpjes in omvang beperkt te houden. Dat betekent ook dat het renderen van het eindresultaat langer duurt.

Bewerken op een Mac is gemakkelijk, iMovie heeft er geen enkel probleem mee.

Zi8 op de Macbook (foto door: PiAir (Old Skool)) Zi8 op de Macbook (foto door: PiAir (Old Skool)) Zi8 op de Macbook (foto door: PiAir (Old Skool))Zi8 op de Macbook (foto door: PiAir (Old Skool))

Knullig daar is alleen dat de bijgeleverde software wel zichtbaar is op de Mac maar niet werkt op de Mac.

Conclusie
De Zi8 is voor een camera in deze klasse niet slecht. Eigenaren van een Flip zullen lachen om mijn opmerkingen. Die hebben een vaste hoeveelheid intern geheugen, een vaste accu, ik neem aan ook MOV-formaat, geen microfoon-ingang en ook geen zoom.

Probleem was dat het me niet lukte om de Zi8 voor het belangrijkste doel waar ik hem voor aangeschaft had te gebruiken: het maken van filmpjes van reviews.
Ik moest de camera relatief ver van de plek met de te bespreken spullen zetten. Door het ontbreken van een omklapbaar LCD-scherm kan ik dan zelf niet zien of ik in beeld ben of dat de spullen in beeld zijn.
Als je iets van dichterbij wil laten zien is dat niet goed mogelijk omdat het dan onscherp wordt.

Betekent niet dat je er geen goede HD-filmpjes mee kunt maken en er zullen heel wat situaties zijn waarbij deze camera meer dan voldoet. Maar ik denk dat ik uiteindelijk toch bij een ‘volwaardige’ HD-camera met goede optische zoom en een bijbehorende stevige computer om ze te bewerken uit kom.

Ik zag dat Jaap Stronks vandaag ook een Zi8 binnen gekregen heeft. Ben benieuwd wat hij er van vindt.

0 0 stemmen
Bericht waardering
10 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
Mario Paiano
Mario Paiano
14 jaren geleden

Hoi,

Erg jammer dat er weer minpunten zijn…maar is dat niet altijd zo? Wat ik niet snap is waarom al die pocketcams zo hoog inzetten met HD variaties. Waarom maken ze niet eerst een supergoede Standard Def camera MET gewenste opties zoals Zoomlens en een goede scherpstelling, dan had je ook geen heavyduty pc nodig. Het probleem voor jou is dat als je overstapt naar een volwaardige HD camera dat je dan uitkomt bij de Semi-professionele (lees dure, tussen de 1000/2500 euro) camera’s want de meeste consumentencams hebben weer geen audio-ingang of externe opladers. Mmmmm…maar er is goede hoop, ik geloof dat Casio onlangs een superplatte uitschuifbare zoomlens heeft gemaakt dus mss dat we die techniek snel gaan terugzien in de pocketcams. Ik hoop het. Thanks voor de review

Pierre
14 jaren geleden

Mario,

Ik dacht dan meer aan bijvoorbeeld een Canon HF200. Die heb je al voor 553 euro. Met microfoon-ingang, 2 jaar garantie, opslag op SDHC-kaartjes en 15x optische zoom. Ook daar kun je een externe oplader voor aanschaffen voor zo’n 35 euro.
Reken daar een tas, UV-filter, een paar SDHC-kaartjes, en eventueel een reserve-accu bij, dan kom je toch al snel op zo’n 800 euro inderdaad.

Dat is niet goedkoop, maar nog ruim onder de 1000 euro.

Mario Paiano
Mario Paiano
14 jaren geleden

Nou die cam ziet er prima uit. Ik heb wel begrepen dat Canon geen nederlandse servicedienst meer heeft dus als er iets aan is moet ie naar Duitsland. Maar ook daar moet de service slecht zijn…aldus onze collega L.Smits

Voor de rest wel een sexy camera voor dat geld

Pierre
14 jaren geleden

Mario, die uitspraken laat ik maar even voor rekening van onze collega. Ik heb zelf nog geen ervaring met de servicedienst van Canon.
Overigens: als ik de Canon bij DigitalStreet zou kopen (dat is toevallig een zaak waar ik eerder al mijn digitaal fototoestel gekocht heb en die nu ook de Canon goedkoop hebben), dan doe ik zaken met DigitalStreet. Zij zijn dan verantwoordelijk voor de garantie, niet Canon.

Idem voor ons als bedrijf: wij kopen deze spullen toch niet rechtstreeks bij Canon maar bij één leverancier die al onze AV-materialen levert. Dan is die toch ook verantwoordelijk voor de afhandeling van garantie/reparatie etc?

Gast
Gast
14 jaren geleden

Voor het omzetten van .mov bestanden is een prima freeware programmaatje gemaakt: SDcopy (inmiddels versie 1.9997 beta). Daarmee wordt ook de goede breedbeeldverhouding ingesteld. Na omzetten is het in WMM te gebruiken.

Pierre
14 jaren geleden

@Gast: Dank voor de tip, maar het levert bij mij nog niet het gewenste resultaat op. De resulterende MPG levert stotterend geluid én een DivX watermerk.

wouwout
wouwout
14 jaren geleden

de Kodak Zi8 kan wel zoomen! sterker nog, met de nieuwste firmware update (1.05) op kodak.com is de zoom helemaal soepel. Zie voorbeeld filmpje op http://www.youtube.com/watch?v=mSAzdC

Pierre
14 jaren geleden

@wouwout Dank voor de tip over de firmware update, maar (hoewel ik met mij huidige slome internetverbinding het filmpje niet kan bekijken) digitale zoom is hetzelfde als "geen zoom".

Jan
Jan
14 jaren geleden

Hey wat jij hier heb geschreven is allemaal bullshit de camera is in top vorm dus ga niet zeiken over slecht beeld etc. en er zit wel een zoom in
en een macro functie op en de beelden zijn verbluffend goed

Pierre
14 jaren geleden

@Jan,

Tja, tegen zulke inhoudelijk sterke argumenten kan ik natuurlijk niet op. Ik ben in ieder geval blij dat jij er blijkbaar heel tevreden mee bent. Je hebt vast wel wat materiaal online staan zodat ik kan zien hoe het wél moet.