Live streamen naar je iPhone met Wowza Media Server

Live streamen naar iPhone (foto door: PiAir (Old Skool))

Omdat de Kodak Zi8 toch nog eerst aan de oplader moest (ander verhaal, komt morgen wel) had ik nog even tijd om te experimenteren met een configuratie die ik eigenlijk al sinds afgelopen juli had willen testen.
Toen zond de NOS de Tour namelijk ook uit in een formaat dat op de iPhone of iPod Touch te bekijken was. Ik gaf toen al aan dat ik er vanuit ging dat dat met Wowza Media Server 2.0.0-preview2 gebeurde. Of dat zo is weet ik niet, maar omdat inmiddels Wowza Media Server 2 Advanced Preview 7 gratis te downloaden en testen is, wilde ik dat graag zelf testen. Ik heb namelijk Wirecast ter beschikking dus alle onderdelen waren in huis (te halen).

Ik heb de testversie gedownload en geïnstalleerd op mijn Windows-servertje thuis. Installatie was geen probleem, gewoon kwestie van de installer uitvoeren.
Het instellen van de live streaming voor de iPhone wordt beschreven in deze post op het forum of in deze PDF.

Twee belangrijke zaken n.a.v. de PDF: daar waar gesproken wordt over conf/rtp.password moet dan zijn conf/publish.password
En in de uiteindelijke URL moet je ook de extensie .sdp meenemen, dus: http://[server-ip-address]:1935/live/myStream/playlist.m3u8 moet zijn: http://[server-ip-address]:1935/live/myStream.sdp/playlist.m3u8

Voor het overige staan alle stappen, inclusief het maken van een uitzendprofiel in Wirecast beschreven in de PDF. Als je die volgt dan zie je de stream verschijnen op de iPhone. Wel met de nodige vertraging, maar dat zou aan mijn servertje kunnen liggen.
Helaas kreeg ik het signaal niet door mijn router naar buiten, was voor de test ook niet zo relevant, dus geen externe test optie.
Als je dat wilt kun je met je iPhone/iPod Touch naar dit adres: http://www.wowzamedia.com/iphone.html. Dan krijg je een pagina van waaruit je de stream van Big Bunny kunt opstarten.

SURFmedia maakt voor de backend van de live streaming voorzieningen (ook) gebruik van Wowza Media Server. Nu uiteraard nog niet van deze 2.0.0 versie (die is immers nog niet definitief) maar op deze manier komt die mogelijkheid op termijn voor iedereen in het hoger onderwijs beschikbaar zonder dat het veel extra moeite kost. Mooi.

p.s. Ik heb op het moment geen Android apparaat in huis, dus heb ik niet kunnen testen of de stream daar ook werkt. Kan iemand dat testen met de stream van Big Bunny?